Cele mai bune surse de calciu. Alimentele pe care trebuie să le consumi

Cele mai bune surse de calciu. Alimentele pe care trebuie să le consumi
Cele mai bune surse de calciu. Alimentele pe care trebuie să le consumi

Calciul este extrem de important pentru sănătatea organismului. Noi vă spunem ce alimente trebuie să consumați, ca să nu aveți carențe de calciu.

Calciul este cel mai important mineral care ajută corpul nostru să funcționeze în parametri normali. Dinții și oasele au cea mai mare nevoie de calciu, dar și inima sau mușchii pot avea probleme în lipsa acestui mineral. Calciul se poate asimila și din alimente, astfel că nu este nevoie neapărat să luați suplimente. 

Lactatele, cea mai bună sursă de calciu

Un adult sănătos are nevoie de 1000 de miligrame de calciu pe zi.

Totuși, femeile trecute de vârsta de 50 de ani, dar și bărbații care au depășit 70 de ani, trebuie să mărească doza, până la 1.200 de miligrame de calciu pe zi. Copiii au și mai multă nevoie de calciu, fiind în plină creștere și dezvoltare. Doza ideală pentru ei este chiar și de 1.300 de miligrame zilnic. 

Lipsa de calciu poate crea neplăceri și chiar probleme serioase. De la simplele amețeli și până la probleme ale sistemului osos sau chiar o funcționare nefastă a inimii, toate acestea pot fi cauzate de deficitul de calciu.

Ca să nu ajungem în situația de a lua calciu sub formă de pastile, ideal ar fi să ne asigurăm cantitatea optimă din acest mineral cu ajutorul alimentelor. 

Este important de știut faptul că organismul uman asimilează calciul mult mai repede din lactate, decât din orice alt tip de aliment. Iată ce trebuie să mâncăm, pentru a nu duce lipsă de calciu:

1.

Laptele

Așa cum știm cu toții, principala sursă de calciu este reprezentată de lactate. Aici intră laptele, brânza, de orice fel, și iaurturile simple, nu cele cu fructe. O singură cană cu lapte de vacă are între 275 și 350 de miligrame de calciu. Cel de capră este și mai bogat în calciu: 325 de miligrame la o cană. 

2. Brânza

Puteți opta pentru orice tip de brânză, pentru că toate conțin calciu. Parmezanul este de departe cel mai bogat: dacă veți mânca doar două lingurițe, vă asigurați 12% din doza zilnică recomandată. Cu cât brânza este mai moale, cu atât are mai puțin calciu. 

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

3.

Iaurtul 

Iaurturile sunt foarte bogate în calciu și în plus, au și bacterii probiotice, care vă ajută la buna funcționare a sistemului digestiv. Dacă veți mânca în fiecare zi o ceșcuță cu iaurt, veți obține 30% din doza recomandată. Mai mult, acest aliment conține și fosfor și potasiu, dar și vitaminele B2 și B12. 

Optați pentru iaurturile cu un conținut redus de grăsime, pentru că acestea au și mai mult calciu, până la 45% din doza zilnică recomandată, într-o singură cană. 

Alte alimente care conțin calciu

Chiar dacă, așa cum am mai spus, lactatele reprezintă principala sursă de calciu pentru organismul uman, asta nu înseamnă că nu există și alte alimente care ne pot fi de ajutor în această situație. Sunt multe persoane care nu tolerează lactatele sau chiar nu suportă gustul acestora. 

În acest caz, se pot consuma și alte alimente, cum ar fi:

Semințele

Semințele de mac, susan sau chia sunt extrem de bogate în calciu. O singură lingură cu semințe de mac are 126 de miligrame de calciu. În plus, acestea conțin grăsimi sănătoase și proteine, la fel de importante pentru sănătatea organismului. 

Sardinele și somonul

Citește și: Ce decizie au luat Culiță Sterp și Daniela Iliescu după ce s-au cununat! Artistul a făcut marele anunț: „În curând...”- kanald.ro

Citește și: De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale- stirilekanald.ro

Nu vă feriți să consumați sardine la conservă, pentru că acestea abundă în calciu. Astfel, o singură conservă din acest tip de pește vă asigură 35% din doza zilnică. Somonul contribuie și el cu 21% din calciul necesar în fiecare zi, dacă mâncați chiar și 100 de grame. În plus, peștele are proteine, seleniu, dar și acizi grași Omega 3.

Fasolea 

Da, ați citit bine. Fasolea este foarte recomandată atunci când vine vorba de calciu. 190 de miligrame de calciu conține o cană cu fasole albă fiartă, bineînțeles. Mai mult, fasolea are fibre, proteine, fier, zinc, acid folic, magneziu și potasiu. Un adevărat cocktail de sănătate, nu?

Migdalele  

Câteva migdale pe zi vă asigură 8% din doza necesară de calciu. Pe lângă asta, migdalele au și fibre, grăsimi sănătoase, proteine, magneziu, mangan și vitamina E. 

Legumele cu frunze verzi

Încercați să mâncați în fiecare zi spanac, varză chinezească, varză Kale sau broccoli. Aceste legume au aproape la fel de mult calciu ca și laptele. 



Citește și:

Rețete dietetice cu ciuperci

Ce demersuri a început să facă Adriana Bahmuțeanu pentru copiii ei minori. „Eu nu știu ce e la mijloc, este o combinație pe care nu am înțeles-o.”

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Cine este și câți ani are Gizem Sevim, care joacă rolul Leyla, în serialul Inimă rebelă! Iată la ce schimbare uluitoare de look a recurs carismatica actriță după încheierea filmărilor

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină


Cookies