Calciul este extrem de important pentru sănătatea organismului. Noi vă spunem ce alimente trebuie să consumați, ca să nu aveți carențe de calciu.
Calciul este cel mai important mineral care ajută corpul nostru să funcționeze în parametri normali. Dinții și oasele au cea mai mare nevoie de calciu, dar și inima sau mușchii pot avea probleme în lipsa acestui mineral. Calciul se poate asimila și din alimente, astfel că nu este nevoie neapărat să luați suplimente.
Lactatele, cea mai bună sursă de calciu
Un adult sănătos are nevoie de 1000 de miligrame de calciu pe zi.
Lipsa de calciu poate crea neplăceri și chiar probleme serioase. De la simplele amețeli și până la probleme ale sistemului osos sau chiar o funcționare nefastă a inimii, toate acestea pot fi cauzate de deficitul de calciu.
Este important de știut faptul că organismul uman asimilează calciul mult mai repede din lactate, decât din orice alt tip de aliment. Iată ce trebuie să mâncăm, pentru a nu duce lipsă de calciu:
1. Laptele
Așa cum știm cu toții, principala sursă de calciu este reprezentată de lactate. Aici intră laptele, brânza, de orice fel, și iaurturile simple, nu cele cu fructe. O singură cană cu lapte de vacă are între 275 și 350 de miligrame de calciu. Cel de capră este și mai bogat în calciu: 325 de miligrame la o cană.
2. Brânza
Puteți opta pentru orice tip de brânză, pentru că toate conțin calciu. Parmezanul este de departe cel mai bogat: dacă veți mânca doar două lingurițe, vă asigurați 12% din doza zilnică recomandată. Cu cât brânza este mai moale, cu atât are mai puțin calciu.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
3.
Iaurturile sunt foarte bogate în calciu și în plus, au și bacterii probiotice, care vă ajută la buna funcționare a sistemului digestiv. Dacă veți mânca în fiecare zi o ceșcuță cu iaurt, veți obține 30% din doza recomandată. Mai mult, acest aliment conține și fosfor și potasiu, dar și vitaminele B2 și B12.
Optați pentru iaurturile cu un conținut redus de grăsime, pentru că acestea au și mai mult calciu, până la 45% din doza zilnică recomandată, într-o singură cană.
Alte alimente care conțin calciu
Chiar dacă, așa cum am mai spus, lactatele reprezintă principala sursă de calciu pentru organismul uman, asta nu înseamnă că nu există și alte alimente care ne pot fi de ajutor în această situație. Sunt multe persoane care nu tolerează lactatele sau chiar nu suportă gustul acestora.
În acest caz, se pot consuma și alte alimente, cum ar fi:
Semințele
Semințele de mac, susan sau chia sunt extrem de bogate în calciu. O singură lingură cu semințe de mac are 126 de miligrame de calciu. În plus, acestea conțin grăsimi sănătoase și proteine, la fel de importante pentru sănătatea organismului.
Sardinele și somonul
Nu vă feriți să consumați sardine la conservă, pentru că acestea abundă în calciu. Astfel, o singură conservă din acest tip de pește vă asigură 35% din doza zilnică. Somonul contribuie și el cu 21% din calciul necesar în fiecare zi, dacă mâncați chiar și 100 de grame. În plus, peștele are proteine, seleniu, dar și acizi grași Omega 3.
Fasolea
Da, ați citit bine. Fasolea este foarte recomandată atunci când vine vorba de calciu. 190 de miligrame de calciu conține o cană cu fasole albă fiartă, bineînțeles. Mai mult, fasolea are fibre, proteine, fier, zinc, acid folic, magneziu și potasiu. Un adevărat cocktail de sănătate, nu?
Migdalele
Câteva migdale pe zi vă asigură 8% din doza necesară de calciu. Pe lângă asta, migdalele au și fibre, grăsimi sănătoase, proteine, magneziu, mangan și vitamina E.
Legumele cu frunze verzi
Încercați să mâncați în fiecare zi spanac, varză chinezească, varză Kale sau broccoli. Aceste legume au aproape la fel de mult calciu ca și laptele.