Cele mai frumoase locuri de vizitat la munte. Poți ajunge chiar dacă ești începătoare

Cele mai frumoase locuri de vizitat la munte. Poți ajunge chiar dacă ești începătoare
Cele mai frumoase locuri de vizitat la munte. Poți ajunge chiar dacă ești începătoare

Descoperă cele mai frumoase locuri pe care le poți vizita la munte.

Locuri de vizitat la munte dacă ești începătoare

Cabana Dochia- Izvorul Muntelui din Carpații Orientali

Un traseu recomandat pentru începători, pe muntele Ceahlău, se extinde de la cabana Izvorul Muntelui, prin Curmătura Lutul Roșu, până la Cabana Dochia.

Se urcă prin pădure, iar la jumătatea traseului se poate observa Vârful Toaca.

Se poate face un popas la Piatra cu apă.

Citeste si: Top 6 destinații turistice exotice și accesibile pentru concediul de vară

Orașul Bălan – Cabana Singuratică din Munții Hăsmașului

Aici veți găsi trasee foarte accesibile pentru începători.

Unul dintre acestea își are punctul de pornire în orașul Bălan și se întinde până la Cabana Singuratică.

Sunt două moduri în care se poate ajunge la destinație:

- primul este marcat cu bandă albastră și începe din centrul orașului, prin valea pârâului Fierarilor, fiind doar 4,5 km până la cabană.

- al doilea constă în ruta marcată cu triunghiuri roșii, din nordul localității, străbătând pădurea de molid. Pe parcurs există câteva poienițe unde vă puteți odihni și admira Vârful Ascuțit.

Citeste si: Destinații de vacanță incredibile în jurul Bucureștiului. Obiective turistice

Traseul: Cetea – Băile Romane – Piatra Ceții din Carpații Occidentali

La 2-3 kilometri de comuna Galda de Jos, în satul Cetea, se află impresionantele cascade din Băile Romane, Cheile Ceții.

Aici se află patru formațiuni calcaroase și anume: Sanditău, Sașa, Ticuiata si Măriuța.

Citeste si: Care sunt cele mai frumoase obiective turistice din România

Citește și: Gingii inflamate la bebelusi: cauze si solutii privind tratamentul- catena.ro

Cum te pregătești pentru o drumeție pe munte

Înainte de a pleca într-o drumeție pe munte, mai ales dacă ești începător, trebuie să respecți câteva reguli.

 

Harta traseului

Studiază exact harta traseului pe care intenționezi să-l parcurgi. Ai grijă la eventualele zone periculoase specifice turismului montan. În munții din țara noastră, există o placă memorială pe care scrie ,,Atenție, Prudență, Renunțare”.

 

Accesorii vestimentare indispensabile unui alpinist amator

Acestea au rolul de a asigura protecția termică.

Astfel, vara trebuie să aveți vestimentație lejeră și protecție pentru ploaie, iar în anotimpul friguros, aveți nevoie de haine călduroase și protecție contra înghețului.

Alege o pereche de bocanci antiderapanți, care te feresc de alunecări și îți pot salva viața, în anumite situații limită.

Nu lua cu tine lucruri multe, rezumă-te la strictul necesar, altfel vei obosi cărând.

„Cred că vestimentația este diferită în funcție de sezon. De exemplu dacă vara am tot timpul la mine o pelerină de ploaie, iarna am tot timpul o pufoaică, dacă vara pentru o tură gen Zărnești – Cabana Curmătura am pe cap o șapcă, cu siguranță iarna pe aceeași tură port o căciulă și tot așa.

Aceste elemente le gestionează fiecare dintre noi, iar elementul de bază este protecția termică."- Ciprian Lolu, salvamontist.

destinatii de vacanta la munte

Citeste si: TOTUL despre castelul Bran și mitul contelui Dracula

Cortul și lanterna frontală

Dacă drumeția durează mai multe zile, este necesar să aveți în dotare un cort, pentru un minim de confort în nopțile petrecute pe crestele munților. De asemenea, nu trebuie să vă lipsească lanterna frontală și bateriile de schimb.

Citește și: Catinca, mesaj îngrijorător în mediul online: "Îmi faceți rău!" Ce se întâmplă cu fosta concurentă din Casa iubirii după despărțirea de Ștefan- kanald.ro

Citește și: Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR- stirilekanald.ro

 

„Trusa de prim-ajutor" nu trebuie să lipsească din bagaj

Trusa trebuie să includă obligatoriu analgezice, bandaje, o sticluță de spirt, pastile pentru digestie, săpun, un ac cu ață și un briceag.

 

Descarcă aplicația Salvamont

Aceasta este aplicația oficială a A.N.S.M.R. (Asociația Națională a Salvatorilor Montani din România). Este dotată cu multiple funcții în legătură cu starea vremii, trasee montane,  locații de cazare, starea pârtiilor și vei primi și eventuale avertismente.

Cu ajutorul acestei aplicații, poți fi identificat după ce ai lansat semnalul SOS și poți fi salvat dintr-o împrejurare periculoasă.

Citeste si: Unde poți pleca în vacanta cu 2 copii. Locuri fantastice de neuitat!

Sfaturi de la salvamontiști când ești în drumeție

Iată câteva aspecte foarte importante pe care ar trebui să le știți înainte de a urca pe munte:

„În cazul montaniarzilor începători aș spune că entuziasmul fără o bază de cunoștințe montane acumulate de-a lungul timpului și aș menționa: încercarea lor de a parcurge un traseu peste nivelul fizic de pregătire care poate duce la epuizarea fizică, de unde și  diversele accidentări care uneori pot duce la pierderea vieții, apoi încercarea de a parcurge trasee tehnice în care fie echipamentul lor precar poate duce la accidentare, fie echipamentul lor de ultimă generație pe care nu știu să îl folosească duce la același  deznodământ. Mă refer la trasee de alpinism vară/iarnă, unde de exemplu nu ai putea parcurge Acele Morarului fără să ai ca echipament o cască de protecție, un ham, coardă, adică echipament de alpinism. De altfel pentru sezonul de iarnă nu este suficient să ai colțari, piolet, casca și tot ce este nevoie, dar tu să nu știi să le folosești… Legat de greșelile montaniarzilor avansați, cred că sunt atipice și cumva cauzate de un factor psihologic și anume relaxarea pe fondul experienței acumulate în timp."- Ciprian Lolu, salvamontist.

Iată câteva reguli foarte importante pe care ar trebui să le luați în considerare înainte de a urca pe munte. Vă sunt prezentate de același salvamontist:

„Informarea cât mai exactă asupra traseului pe care ai dori să-l  parcurgi și un raport cât mai echilibrat asupra potențialului tău vizavi de cunoștințele dobândite, acumulate prin experiența montană. Evident că aici aș include și echipamentul individual în funcție de traseul ales, cât și de sezonul în care dorești să parcurgi acel traseu. La noi, în Piatra Craiului, pe Brâul de Jos spre Umerii Pietrii Craiului, este o placă memorială pe care sunt scrise 3 cuvinte foarte clare despre aceste reguli: “Atenție, Prudentă, Renunțare”. Cred că aceste cuvinte sunt esența regulilor de bază pentru un turism montan sănătos."



Citește și:

Idei de coafuri simple pentru nuntă

Sărbători de iarnă 2020: Top 30 colinde, în engleză, pentru Crăciun!

IMAGINI INTERZISE cardiacilor! Viviana Sposub, cu SÂNII la vedere în cel mai SEXY top! Vedeta a băgat în boală toţi bărbaţii!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Care a fost, de fapt, motivul pentru care Alexandru Ciucu a divorțat de prima soție, înainte de a o cunoaște pe Alina Sorescu: „A fost un impuls de moment”

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

Ceren Karakoç, actrița care joacă rolul Nursema în serialul „O dragoste”, apariție de senzație în mediul online! Iată cum a fost surprinsă celebra actriță la finalul sezonului de filmări, în compania colegilor săi!

„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a


Cookies