Descoperă lista celor mai frumoase nume românești de băieți și alege-l pe cel mai potrivit.
Din cele mai vechi timpuri, oamenii au crezut că numele au puterea de a influența destinul celor care le poartă.
De asemenea, studiile psihologice au demonstrat că numele ne ghidează viața, în moduri inexplicabile și neașteptate.
„Nomen est omen", pe vremea romanilor, însemna ,,numele înseamnă destin".
În alegerea unui prenume potrivit pentru un băiat, nu trebuie să avem în vedere doar sonoritatea cuvântului, ci trebuie ca acesta să se potrivească, în primul rând, cu numele de familie.
În cazul în care alegem două prenume, trebuie găsită o legătură fonetică între acestea.
Biserica recomandă doar unul singur deoarece între numele omului și sufletul său există o singură legătură unică, specială.
Care sunt cele mai frumoase nume de băieți
„Recomandarea Bisericii este ca părinţii să pună copilului un singur nume, acesta legându-se fiinţial de persoana în cauză.
Citeste si: CITEȘTE: de ce le plac pisicilor măslinele
Cele mai frumoase nume românești de băieți
În încercarea de a găsi un nume deosebit, unii părinți aleg nume care nu se regăsesc printre cele tradiționale românești.
Tocmai despre acest subiect, preotul consilier Vasile Baltag, parohul Bisericii „Sfânta Cruce“- Obcini din Suceava, spunea că:
„Aceasta vădeşte o înstrăinare progresivă de persoană, pentru că numele tinde să nu mai dezvăluie taina a persoanei, funcţionând ca o simplă etichetă, o parolă uzuală în societate, în care se frâng legăturile comuniunii şi comunicării, pentru că numele nu-şi mai are izvorul în Nume, nici cuvintele în Cuvânt“.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Cele mai frumoase nume românești de băieți sunt:
Alexandru
Andrei
Anton
Bogdan
Catalin
Cosmin
Costin
Daniel
David
Dragos
Eduard
Emilian
Florin
Gabriel
George
Iulian
Ivan
Laurentiu
Liviu
Lucian
Madalin
Marius
Octavian
Ovidiu
Paul
Pavel
Raul
Robert
Sabin
Sebastian
Stefan
Sorin
Teodor
Valentin
Victor
Vlad
Citeste si: Ce semnificație are numele ANA
Și numele românești vechi sunt recomandate de Biserică. Acestea sunt destul de rare și majoritatea au impresia că provin dintr-o limbă străină.
Vă prezentăm câteva nume de băieți românești vechi:
Albert
Alecu
Barbu
Cezar
Claudiu
Codrin
Dante
Doru
Dumitru/Dimitrie
Eugen
Flaviu/Flavian
Florentin
Grigore
Horatiu/Horia
Iacob
Iustin/Iustinian
Leonard
Manole
Marcel
Moise
Narcis
Nelu
Nicu
Oliviu
Panait
Paraschiv
Pascal
Rares
Relu
Roman
Sandu
Serban
Sergiu
Silviu
Tiberiu
Tudor
Vasile
Zaharia
„Numele trebuie ales cu multă grijă, din marele neam al numelor creştine, şi chiar după o rugăciune către Duhul Sfânt, pentru a da inspiraţie şi discernământ celor care aleg şi putere cu binecuvântare duhovnicească celui care îl primeşte“- adaugă părintele Vasile Baltag.
Citeste si: Anca Serea, mamă pentru a șaptea oară?! Vezi ce spune prezentatoarea TV
Acesta ne explică, în egală măsură, de ce este greșit să le punem copiilor mai multe prenume.
Folosirea mai multor nume de botez îngreunează relaţionarea între persoane, creează ambiguităţi, situaţii confuze, iar persoana în cauză este adesea pusă în situaţii jenante.
Părintele Dumitru Stăniloae, în Teologia Dogmatică vol. 3, spune: „Omul primeşte un nume propriu şi ştie că atunci când e chemat pe acest nume, e vizat el însuşi în întregime şi trebuie să răspundă cu toată fiinţa lui“. Cum se leagă de fiinţa persoanei al doilea sau al treilea nume şi unde se regăseşte lucrarea harului divin în aceste nume? Ele rămân în uitare, nefiind folosite nici măcar atunci când persoana îşi scrie pomelnicul pentru pomenire în biserică.
Din experienţa şi practica de preot şi de profesor, pot mărturisi ca am întâlnit dese situaţii în care părinţii regretă că au ales mai multe nume pentru copii şi că nu au ales nume creştine, din calendarul ortodox, sau nume curate, româneşti. În mod special, în şcoală poţi constata inutilitatea celui de-al doilea nume, care nu reprezintă aproape nimic pentru persoana în cauză. Nu răspunde la invocare, nu agreează numele, considerându-l un moft al părinţilor sau impunerea naşilor ca finul/fina să le poarte numele. Tragic este că, din cele două sau trei nume ale persoanei, cel folosit este numele care nu are nici o semnificaţie religioasă sau conotaţie creştină."
Citeste si: //BIOGRAFIE// Cine este Oana Marica. L-a cucerit fosta Miss Turism 2010 pe Alex Bodi?