Dacă obişnuieşti să consumi diferite gustări între mesele principale, atunci acest articol este, cu siguranţă, foarte folositor pentru tine. Pentru că acest obicei poate fi, în funcţie de gustările pe care le alegi, fie unul bun şi sănătos, fie unul foarte periculos pentru sănătate.
Şi pentru că dorim să intrăm direct în subiect, iată un prim sfat de care este bine să ţii cont atunci când îţi alegi snack-urile:
Evită gustările pline de calorii goale şi slabe din punct de vedere nutritiv. Astfel, sunt de evitat gustările bogate în cereale rafinate şi în zaharuri adăugate.
De asemenea, gustările alese trebuie să fie echilibrate caloric, în funcţie de efortul fizic şi deci, în mod implicit, de consumul zilnic de calorii de care avem nevoie; în acest caz, ele nu vor contribui la acumularea de kilograme în plus, ci, dimpotrivă, vor ajuta în managementul greutăţii corporale.
Care este explicaţia? Ei, bine, o gustare luată în mijlocul zilei, între mese, poate controla apetitul şi consumul unor cantităţi exagerate de alimente atunci când vine timpul pentru o masă principală. Iar acest lucru se întâmplă datorită faptului că la sfârşitul zilei apetitul nu este unul uriaş, cum ar fi în situaţia în care între mese nu s-ar fi consumat absolut nimic. De altfel, un studiu realizat pe scară largă (5000 de femei şi bărbaţi care au reuşit să piardă, în medie, 35 de kilograme) a relevat faptul că cei mai mulţi dintre subiecţi au consumat
des cantităţi moderate de alimente, în locul celor 3 mese zilnice bogate.Scopul gustărilor luate între micul dejun şi prânz sau între dejun şi cină este acela de a conferi cantitatea necesară de energie, atunci când există riscul ca nivelul de glucoză din sânge să scadă, productivitatea şi puterea de concentrare a persoanei fiind puse, astfel, în pericol. De asemenea, o gustare sănătoasă poate oferi organismului o serie de nutrienţi de care acesta are nevoie, cum ar fi proteine, fibre, vitamine sau minerale.
În plus, gustările sănătoase, bogate în nuci, reduc colesterolul rău (LDL), precum şi tensiunea arterială, având şi avantajul de a ţine departe diabetul de tip 2.Dar aceste lucruri se întâmplă, desigur, doar în cazul în care gustarea ridică nivelul de zahăr din sânge doar până la limite optime, păstrându-l stabil pentru o perioadă cât mai lungă de timp. În acest sens, este foarte important ca snack-urile să aibă un indice glicemic scăzut şi, de asemenea, o încărcătură glicemică mică.
Din păcate, multe dintre gustările care se găsesc frecvent în comerţ (batoane, covrigi, covrigei, biscuiţi etc.), pline de cereale rafinate şi de zahăr adăugat, au un indice glicemic foarte mare, provocând o creştere rapidă, peste limitele normale, a nivelului de zahăr din sânge şi a secreţiei de insulină, boost-ul de energie conferit fiind de foarte scurtă durată (consecinţa este nevoia de a mânca din nou, foarte curând).
Recomandăm ca oriunde mergeţi pentru o perioadă de timp mai lungă (la serviciu, la şcoală etc.) să vă luaţi cu voi gustările, evitând, astfel, să fiţi nevoiţi să cumpăraţi pe fugă snack-uri nesănătoase. De asemenea, gustările trebuie să se încadreze între 150 şi 250 de kcalorii, în funcţie de sex, vârstă sau cantitatea de energie consumată.
Aşadar, este foarte important pentru sănătatea noastră să ne alegem cu grijă şi înţelepciune gustările, alegându-le doar pe cele cât mai naturale şi cu un conţinut nutriţional echilibrat, evitându-le, în schimb, pe cele puternic
procesate, sărace în nutrienţi, pline de calorii goale şi chimicale.În acest sens, batoanele Nakd au la bază doar ingrediente naturale, conţinând un mix de nuci şi fructe care aduc un aport deosebit de vitamine, minerale şi fibre în dieta zilnică. Acestea nu conţin produse de origine animală, zahăr, siropuri adăugate, gluten sau alţi aditivi ascunşi şi, în plus, nu sunt prelucrate termic, astfel păstrându-se activi toţi nutrienţii, care îţi vor asigura o gustare sănătoasă, super delicioasă şi o adevarată sursă de energie între mese sau la micul dejun.