Unele dintre cele mai impresionante și spectaculoase creații ale naturii sunt, fără doar și poate, cascadele. Pentru lista cu cele mai mari cascade din lume am luat în calcul înălțimea, lărgimea și debitul de apă:
Cascada este, de fapt, cel mai spectaculos fenomen al naturii, o trecere fină între zgomot și liniște. Imaginea îți taie răsuflarea și, chiar dacă relatările nu se compară cu experiența unică trăită acolo, unele fotografii îți dau totuși impresia că ești parte din peisaj. Cu toții știm faptul că Niagra este considerată cea mai mare cascadă din lume, dar lucrurile nu stau chiar așa în realitate. Aceasta a devenit foarte cunoscută datorită publicității, însă de-a lungul timpului au fost descoperite multe alte minunății ale naturii, considerate ca fiind de o mie de ori mai spectaculoase decât
Pentru că suntem din ce în ce mai aproape de sezonul cald, îți propunem un tur ce cuprinde cinci dintre cele mai mari cascade din lume.
Cascada Plitvice, Croația
Cascada Plitvice din Parcul Național din Croația este, de fapt, o salbă de 16 lacuri cu ape limpezi, legate prin cascade și înconjurate de păduri. Peisajul spectaculos se datorează carbonatului de calciu, algelor și bacteriilor acvatice depuse în straturi succesive pe fundul lacului. Toate acestea au făcut ca apa să capete transparență și culori de o frumusețe ireală.
Cascada Plitvice este cea mai mare din țară și este populară pentru priveliștea uluitoare a celor 16 cascade interconectate.
Cea mai mare dintre cele 16 cascade aruncă apa de la o înălțime de 77 de metri deasupra solului. Datorită acestei minunății, Croația atrage mai mult de un milion de turiști în fiecare an, mai ales din iulie și până în septembrie. Cascadele Plitvice pot fi vizitate în special în timpul primăverii și toamnei, când este mai puțin aglomerat și când natura oferă tot soiul de culori.Citeste si: DESCOPERĂ: 9 beneficii pe care le are gimnastica aerobică
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Cascada Victoria, Zimbabwe
Cascada Victoria se află pe lista celor mai mari cascade din lume, fiind o destinație exotică atât pentru turistul european, cât și pentru cel venit de pe tărâm american.
Aproximativ de două ori mai lată și de două ori mai profundă decât Niagara, cascada se întinde pe toată lățimea râului Zambezi într-unul dintre cele mai largi puncte ale sale, mai exact de peste 1.700 de metri. Cascada Victoria cade într-o piscină imensă pe care localnicii au numit-o „Bazinul Diavolului”. David Livingstone a fost cel care a descoperit această cascadă, iar numele ei vine după cel al reginei Victoria.
Cascada Iguazú, Brazilia
Cascada Iguazú este singura cascadă din lume inclusă în top 7 minuni ale naturii, fiind votată de câteva milioane de oameni pentru priveliștea care te lasă fără cuvinte. Situată la granița dintre Argentina și Brazilia, cascada Iguazu Falls are a șasea cea mai mare rată anuală de debit din lume, care se încadrează la o medie de 62.010
picioare cubice pe secundă. Sursa acestei cascade este râul Iguazu, care se desfășoară în principal pe platoul Paraná din Brazilia.De asemenea, volumul de apă pe care îl are cascada Iguazú este suficient pentru a umple trei bazine olimpice într-o secundă. O dată la 40 de ani, seceta este atât de severă încât Iguazu se usucă complet, expunând o scarpă bazaltică.
Cascada Dettifoss, Islanda
Aflată în nordul insulei, cascada Dettifoss este cea mai mare și cea mai puternică dintre cascadele Europei, fiind de asemenea situată în cel mai mare parc național al Islandei, Vatnajökull. Aceasta are un debit maxim de 500 de metri cubi de apă pe secundă, fiind în același timp și amplă, având 45 de metri înălțime și 100 de metri lățime.
Cascada Dettifoss face parte din Cercul de diamante, ce cuprinde atracții importante precum Húsavík, Canionul Ábyrgi și Lacul Mývatn.
Cascada Kaieteur, Guyana
Poziționată geografic în centrul pădurii tropicale Guyana, din Parcul Național Kaieteur (America de Sud), aceasta are debitul mediu de 663 de metri cubi pe secundă, apa venind din râul Potaro, mai exact de la o înălțime de 226 metri.
Cascada Kaieteur este foarte puternică și erodează albia râului, provocându-i o colorație noroioasă.