Consumul de băuturi alcoolice sau încălcarea regulilor de combinare a alimentelor şi schimbarea bruscă a dietei se regăsesc printre principalele greşeli de alimentaţie pe care la fac românii în preajma sărbătorilor de iarnă.
Astfel, potrivit nutriţionistului Maria Martac, reprezentantă a magazinului AlimenteSpeciale.ro, în preajma sărbătorilor ingredientele şi dieta nu ar trebui să fie altele decât cele cu care organismul nostru este deja obişnuit. Din contra, ar fi indicat să folosim aceleaşi alimente/ingrediente, însă acestea pot fi pregătite într-un mod mult mai atractiv şi mai festiv. În plus, pentru a nu ne confrunta cu probleme digestive, regrete sau probleme mai grave de sănătate, trebuie să acordăm o atenţie deosebită numărului, cantităţii şi a modului în care combinăm alimentele, să continuăm să facem mişcare şi să ne planificăm din timp meniul pentru a ne bucura de
„Consider că unul dintre principalele motive care ne determină pe majoritatea dintre noi să facem greşeli în ceea ce priveşte alimentaţia în preajma sărbătorilor este atitudinea de nepăsare faţă de reguli şi senzaţia de relaxare completă care se răsfrânge într-un mod cu totul şi cu totul greşit asupra propriului corp. Gândirea de tipul <<Doar o dată pe an e Crăciunul>>, <<Măcar de sărbători să mă răsfăţ şi să mă simt bine, iar după Revelion mă apuc de dietă >>, <<Nu se întâmplă nimic dacă fac câteva excepţii şi de data asta>>
Potrivit nutriţionistului, este absolut normal ca fiecare dintre noi să marcăm această perioadă atât de frumoasă din an, însă putem să o facem printr-un „belşug controlat”, dieta fiind cu adevărat eficientă doar atunci când devine un stil de viaţă. Astfel, dacă în alte circumstanţe nu avem suficient timp pentru gătit şi de petrecut în bucătărie, acum am putea profita şi dedica mai multe resurse pentru acea reţetă de prăjitură sănătoasă pe care tot am amânat-o sau putem pune pe masa
de sărbătoare o bogăţie mai mare de garnituri, salate, fructe şi preparate pe bază de cereale integrale, aranjate într-un mod cât mai festiv şi atrăgător.Care sunt cele mai căutate produse dietetice în această perioadă?
Făina fără gluten (mei, hrişcă, migdale, porumb, quinoa, orez, năut, mixuri), laptele, ciocolata şi pudrele vegetale, dulciurile, sosurile şi cremele fără zahăr sau fără gluten, îndulcitorii şi fructele uscate sunt unele dintre cele mai căutate în acestă perioadă, iar, potrivit AlimenteSpeciale.ro,
acest tip de produse reprezintă peste 30% din vânzările magazinului în preajma Sărbătorilor.Cu privire la costurile pe care le alocă cei cu un regim special de alimentaţie, un român care suferă de o anumită afecţiune, intoleranţă, alergie sau, pur şi simplu, a adoptat un stil de viaţă mai sănătos, cheltuieşte, în medie, în acestă perioadă între 300 şi 500 lei pentru produsele speciale de alimentaţie, coşul de cumpărături crescând, în medie, cu până la 30% faţă de celelalte perioade ale anului.
“În afară de creşterea cantitativă a coşului de cumpărături, o altă tendinţă pe care am observat-o în preajma sărbătorilor este şi îndreptarea clienţilor magazinului nostru spre diversitate, către produsele din gamele de vârf, care deşi sunt uşor mai scumpe, sunt mai bune din punct de vedere calitativ”, a subliniat reprezentanta AlimenteSpeciale.ro.
În ceea ce priveşte responsabilitatea românilor în funcţie de tipurile de diete, conform retailerului online, persoanele care suferă de intoleranţă la gluten au tendinţa de a-şi stabili din timp meniul de sărbători pentru a nu risca să
„Pe lângă persoanele care au anumite afecţiuni şi sunt, mai mult sau mai puţin, constrânse să adopte o anumită dietă impusă de acestă afecţiune, este îmbucurător că de la un an la altul am observat o creştere şi o diversificare a cererii şi pe segmentul produselor vegetale, vegane şi bio, peste 20% dintre clienţii AlimenteSpeciale.ro fiind exclusiv persoane interesate de o dietă mai sănătoasă, care încearcă să evite sau să reducă consumul de carne, lactate, sare albă iodată, gluten, zahăr sau făină albă”, a mai adăugat Maria Martac.