Cele mai sanatoase alimente de post: curate sangele si detoxifica organismul

Cele mai sanatoase alimente de post: curate sangele si detoxifica organismul

Postul tinut din motive religioase sau altele reprezinta o perioada in care corpul se poate purifica – curatandu-se de toxine.

“In ceea ce priveste alimentatia, avem marele avantaj ca pietele s-au umplut deja cu verdeturi diverse specifice primaverii, din care ne putem pregati zilnic salate mari, ciorbe, ghiveci de legume, nectaruri verzi etc. Asadar, verdeturile primaverii ar trebui sa fie baza meniului nostru zilnic in post. Acestea nu numai ca detoxifica organismul incarcat de toxine de la mancarurile grele din timpul iernii, dar au un aport urias de clorofila care curata sangele, antioxidanti, minerale si vitamine. Si mai sunt si satioase datorita fibrelor pe care le contin in cantitate mare”, spune nutritionistul Oana Tirpan.

Alte alimente care trebuie consumate zilnic sunt leguminoasele (fasole, mazare, naut, linte), pentru aportul lor de proteine. Acestea se pot consuma ca atare, cu legume sau, si mai bine, in combinatie cu cereale integrale (orez, paste, hrisca, quinoa, fulgi de ovaz si secara, paine integrala). Combinatia dintre leguminoase si cereale este una reusita nutritional, pentru ca impreuna formeaza proteine complete, ceea ce este de mare folos atunci cand nu se consuma produse de origine animala.

Nu in ultimul rand, pe lista trebuie sa se afle oleaginoasele (nuci, migdale, seminte de susan, de floarea soarelui, de canepa), pentru aportul lor de grasimi sanatoase, iar unele dintre acestea pot fi transformate in lapte delicios care sa il inlocuiasca pe cel animal, servit dimineata cu fulgi integrali de cereale, cateva fructe uscate si cateva nuci (sau migdale, seminte, samburi cruzi).

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Alte surse de grasimi bune mai sunt avocado si nuca de cocos. Din avocado se poate face foarte simplu celebrul guacamole, se poate adauga in salate, iar uleiul (untul) de cocos poate fi uns pe paine in loc de untul animal la micul dejun, cu dulceata fara adaos de zahar.

In timpul postului trebuie consumate cat mai multe legume si fructe si intr-o proportie mai mare crude decat gatite.

Ca inlocuitor al branzeturilor, se recomanda tofu, din soia nemodificata genetic si neafumat, dar nu prea des, de 2-3 ori pe saptamana.

In schimb, nutritionistii nu recomanda laptele de soia, din cauza ca, nefiind fermentat, contine niste substante toxice pentru organismul uman.
Citeste continuarea pe: www.doctorulzilei.ro



Citește și:

Sindromul de șa turcească liberă (empty sella)

Ce lipsuri a avut Mirabela Dauer în copilărie. De ce mama și tatăl său nu au participat mai des la spectacolele sale? "Mama mea a venit de două ori în viața mea, tata niciodată!"

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nicola nu mai vrea să stea în casă cu copiii ei! Nici nepoții nu i-a mai văzut de câteva luni, iar acum s-a aflat de ce

Filmul crimei din Bacău, în cazul fetei de 18 ani ucise de un vecin în timp ce încerca să-și salveze frățiorii mai mici

Alina Sorescu, replică acidă pentru Alex Ciucu: „Fetele au plâns...”

Oana Ciocan, primele declarații despre relația cu Jador: "E foarte trist!" Care este, de fapt, adevăratul motivul pentru care s-au despărțit?

Un om amărât, nu merita să-l împuște pentru o căruță cu lemne" Românul împușcat în cap de polițiștii bulgari se zbate între viață și moarte