Celulele cerebrale ale pacientilor diagnosticati cu maladia Parkinson "sufera" de sindromul "epuizarii" (burnout), deoarece se epuizeaza, mor prematur si se autodistrug "ca un motor supraincalzit", potrivit autorilor unui studiu realizat recent in Canada.
Oamenii de stiinta din Canada spun ca studiul lor ar putea sa explice motivul pentru care doar mici portiuni din creier sunt afectate de aceasta boala neurodegenerativa.
Maladia Parkinson este cauzata de distrugerea progresiva a neuronilor din anumite zone din creier- insa motivul pentru care acele celule sunt vulnerabile a ramas un mister, scrie MEDIAFAX.
Studiul cercetatorilor canadieni a fost publicat in revista Current Biology.
Deoarece maladia Parkinson este provocata de distrugerea neuronilor din zonele cerebrale care controleaza miscarea, pacientii prezinta gesturi rigide, sacadate si incontrolabile, tremor si instabilitate posturala.
In studiul lor, cercetatorii de la Universitatea din Montréal au studiat aceasta boala pe celule prelevate de la soareci.
Spre deosebire de alte celule cerebrale similare, neuronii care sunt cel mai grav afectati de maladia Parkinson prezinta un grad ridicat de complexitate si au mai multe ramuri.
Aceste celule par sa aiba nevoie de un consum mai mare de energie si produc mai multe reziduuri in procesul lor de functionare.
Oamenii de stiinta sugereaza faptul ca aceasta acumulare de reziduuri produce moartea celulelor respective.
"Ca un motor care functioneaza constant cu o viteza mare, acesti neuroni au nevoie de o cantitate incredibila de energie pentru a functiona. Par sa se epuizeze si sa moara prematur", a explicat profesorul Louis-Eric Trudeau, coordonatorul studiului.
Cercetatorii canadieni spera ca studiul lor va contribui la realizarea unor mai bune modele de previzionare a evolutiei maladiei Parkinson si la identificarea unor noi tratamente.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro