Cercetatorii americani au descoperit legatura dintre calitatea somnului si Alzheimer

Cercetatorii americani au descoperit legatura dintre calitatea somnului si Alzheimer
Cercetatorii americani au descoperit legatura dintre calitatea somnului si Alzheimer

Noi studii sugereaza ca lipsa somnului ar putea avea un efect semnificativ in aparitia bolii Alzheimer.

Descoperirea ar putea duce la dezvoltarea unor noi tratamente pentru stoparea pierderilor de memorie asociate cu aceasta afectiune.

Cercetatorii de la Universitatea din California au gasit dovezi care arata ca proteina care declanseaza aparitia bolii Alzheimer, cunoscuta ca beta-amiloid, ar putea fi implicata si in blocarea somnului adanc, cel necesar in fiecare noapte pentru a muta amintirile pe termen scurt in regiuni ale creierului unde acestea pot fi stocate pe o perioda mai mare de timp.

"Aceasta descoperire ofera speranta", a declarat Matthew Walker, liderul echipei de cercetatori care a organizat acest studiu. "Somnul ar putea deveni o tinta terapeutica noua pentru lupta impotriva problemelor de memorie la adultii in varsta si chiar la cei care sufera de dementa", a mai spus el.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Proieinele beta-amiloid exista in creierul sanatos, dar in mod obisnuit sunt curatate in fiecare noapte in timpul somnului.

Atunci cand in creier incep sa se formeze depozite de astfel de proteine poate aparea boala Alzheimer, dar pot aparea si probleme legate de calitatea somn.

Cercetatorii au analizat cazurile a 26 de adulti, cu varste cuprinse intre 65 si 81 de ani, care nu au fost diagnosticati cu dementa sau cu tulburari ale somnului. Participantii au facut tomografii cu emisie de pozitroni pentru a masura acumularile de beta-amiloid din creier la inceputul studiului.

Acestora li s-a cerut ulterior sa memoreze 120 de perechi de cuvinte si au fost testati pentru a vedea cat de bine isi aminteau de ele imediat dupa ce le-au invatat.

Pe timpul noptii, somnul participantilor la studiu a fost monitorizat atent timp de opt ore. A doua zi dimineata ei au fost testati pentru a vedea cate dintre cel 120 de perechi de cuvinte isi mai aminteau.

De aceasta data, testul s-a facut in timp ce oamenii de stiinta le scanau creierul folosind imageria prin rezonanta magnetica.
Citeste continuarea pe: www.descopera.ro



Citește și:

Sindromul de șa turcească liberă (empty sella)

Cum să-ți atragi soțul de vis: 5 tehnici de manifestare care funcționează

Elena Udrea, mesaj SFÂȘIETOR pentru fiica ei: ”Trebuia să...”

Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță

Adriana Iliescu a dezvăluit ce pensie are la 86 de ani după o viață dedicată învățământului: ”Nu ne plângem”

Theo Rose a vorbit despre decizia care i-a schimbat total viața

Adevăratul motiv pentru care celebra actriță Fadik Sevin Atasoy a părăsit distribuția serialului Totul pentru familia mea, în care a jucat rolul Şengül! A fost nevoită să se retragă sau totul s-a întâmplat conform scenariului?

Imaginile durerii la înmormântarea Denisei! Ce s-a întâmplat cu tânăra ucisă de Șacalul din Constanța: "Inima și sufletul meu..."


Cookies