Cercetatorii au aflat ce zona a creierului este responsabila cu instalarea schizofreniei si a bolii Alzheimer

Cercetatorii au aflat ce zona a creierului este responsabila cu instalarea schizofreniei si a bolii Alzheimer

Creierul are o regiune care este responsabila de instalarea schizofreniei si a maladiei Alzheimer, potrivit unor cercetatori britanici care au identificat zona cerebrala folosind tehnici de imagistica medicala, informeaza bbc.com.

Potrivit rezultatelor studiului publicat in Proceedings of the National Academy of Sciences, exista indicii privind posibilitatea diagnosticarii timpurii a acestor maladii.

Echipa de cercetatori de la Medical Research Council a efectuat studiul folosind imagistica prin rezonanta magnetica asupra a 484 de voluntari sanatosi, cu varsta cuprinsa intre 8 si 85 de ani. Savantii au vrut sa vada cum se modifica creierul, in mod natural, pe masura ce oamenii inainteaza in varsta.

Datele obtinute au aratat existenta unui model comun: partile creierului care se dezvolta ultimele sunt primele care arata semne de degradare cauzata de imbatranire.

Aceste regiuni cerebrale- o retea de neuroni sau materie cenusie- lucreaza cu informatii foarte importante, "prioritare", furnizate de diferitele simturi ale organismului, cum sunt vazul si auzul.

Cercetatorii au analizat datele obtinute de la pacienti bolnavi de Alzheimer si altii bolnavi de schizofrenie si au descoperit ca in ambele cazuri sunt afectate aceleasi regiuni din creier.



Rezultatele studiului vin sa sustina ceea ce alti experti au presupus de mai mult timp. Desi sunt doua boli diferite, Alzheimer si schizofrenia sunt legate una de alta.

"In trecut, medicii denumeau schizofrenia «dementa prematura», dar pana acum nu am avut nicio dovada clara ca aceeasi regiune din creier ar fi asociata cu doua boli atat de diferite. Acest studiu amplu si detaliat ofera veriga lipsa importanta intre dezvoltare, imbatranire si procesele legate de maladii care au loc in creier", a declarat profesorul Hugh Perry.

"Cercetarea pune in discutie probleme precum posibilii factori genetici si de mediu care pot aparea in prima parte a vietii si care apoi pot avea consecinte pe durata restului vietii. Cu cat vom afla mai multe despre aceste maladii foarte dificile, cu atat vom fi mai aproape de a-i ajuta pe pacienti si pe familiile acestora", a mai spus acesta.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro



Citește și:

Sindromul de șa turcească liberă (empty sella)

Sâmbătă, de la ora 14:45, în ”ROventura”, La pas prin ”inima” Bucovinei, Câmpulung Moldovenesc

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nicola nu mai vrea să stea în casă cu copiii ei! Nici nepoții nu i-a mai văzut de câteva luni, iar acum s-a aflat de ce

Comemorarea lui Anton Pann: Spectacolul „Povestea vorbei” la 170 de ani de la dispariția sa

Alina Sorescu, replică acidă pentru Alex Ciucu: „Fetele au plâns...”

Teo Trandafir, despre conflictul dintre Zanni și Jador! Ce dezvăluiri a făcut prezentatoarea de la „Follow us!” despre Zanni, după ce l-a acuzat pe Jador de abuz în relația cu Oana Ciocan

O mămică a 4 copii a dispărut misterios în urmă cu 6 luni. Poliția a făcut acum o descoperire macabră, iar familia nu înțelege ce s-a întâmplat