Oamenii de stiinta americani de la Universitatea din California au aflat ce obicei creste speranta de viata. Iata despre ce este vorba.
Inhibarea capacitatii organismului de a simti durere, prin consumul de alimente picante, precum ardeiul iute, favorizeaza longevitatea.
Cercetatorii au ajuns la aceasta concluzie dupa o serie de experimente pe soareci, in cadrul carora semnalele de durere au fost impiedicate sa ajunga la creier, fapt care le-a prelungit acestora viata.
Astfel, animalele care nu au mai produs proteina responsabila cu simtirea durerii, denumita TRPV1, au avut nu doar "o viata exceptional de lunga", cu aproximativ 14%, ci si mai sanatoasa.
De asemenea, cobaii se imbolnaveau mai rar de cancer, iar memoria nu le-a fost afectata atat de mult odata cu inaintarea in varsta.
Totodata, animalele ardeau mai usor caloriile, fara sa faca mai multa miscare ca de obicei, iar metabolismul lor, inclusiv capacitatea de a procesa zaharurile din sange, s-a pastrat la parametri optimi odata cu inaintarea in varsta- fenomen ce ar putea reduce riscul de diabet, potrivit studiului publicat in revista Cell.
„Suntem convinsi ca blocarea acestui receptor al durerii s-ar putea dovedi extrem de utila, nu numai pentru alinarea durerii, ci si pentru promovarea longevitatii si a sanatatii metabolice, mai ales pentru prevenirea diabetului si obezitatii. Pe masura ce imbatranesc, oamenii se confrunta cu o mai mare incidenta a durerii, indicand faptul ca aceasta ar putea declansa procesul de imbatranire", a declarat cercetatorul Andrew Dillin, de la Universitatea din California.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro