Cercetătorii au făcut noi descoperiri despre COVID-19. Se pare că această boală atacă aproape toate organele, nu doar plămânii.
Cercetătorii au făcut noi descoperiri despre COVID-19. Deși inițial se credea că această boală atacă doar plămânii, pe lista organelor afectate au apărut, treptat, mai multe organe, printre care și cele care au funcții vitale, precum creierul sau inima. Mai mult decât atât, specialiștii au adus în discuție și recuperarea unui pacient vindecat de COVID-19, remarcând că este un proces extrem de anevoios și deopotrivă lung.
Potrivit oamenilor de știință, deși COVID-19 este o boală recunoscută pentru faptul că atacă sistemul respirator și reduce semnificativ cantitatea de oxigen din corp, relevând dificultăți respiratorii, se pare că virusul atacă mai multe organe și, în anumite cazuri, degradarea acestora poate fi catastrofală.
“Credeam că era doar un virus respirator. S-a dovedit că atacă însă şi pancreasul. Atacă şi inima. Atacă şi ficatul, creierul, rinichii şi alte organe.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Citeste si: Covid-19: Mai mult de 30 de miliarde de dolari necesari pentru dezvoltarea de vaccinuri
Cercetătorii au făcut noi descoperiri despre COVID-19! Poate provoca simptome extrem de grave
De asemenea, pe lângă dificultățile respiratorii pe care virusul COVID-19 le ridică în majoritatea cazurilor, persoanele testate pozitiv pentru noul coronavirus pot întâmpina și alte probleme grave, precum: tulburări de coagulare a sângelui, accidente vasculare cerebrale și inflamații, care pot duce la afectarea organelor pacientului.
În aceeași ordine de idei, virusul care ucide zilnic mii de persoane poate duce și la complicații neurologice și simptomatologie specifică, cum ar fi migrenele, amețelile, stările de confuzie și chiar leșin. Mai mult decât atât, printre simptomele infectării cu COVID-19 regăsim și pierderea gustului și/sau a mirosului sau chiar reacții mai grave( convulsii).
La capitolul recuperare, oamenii de știință au conchis că aceasta poate fi un proces lent, incomplet și foarte costisitor, pentru că noul coronavirus poate avea un impact pe termen lung, asupra vieții pacientului. Potrivit specialiștilor, o persoană care s-a vindecat de COVID-19, dar a avut nevoie de oxigen suplimentar, sau a stat o perioadă îndelungată la terapie intensivă, va avea de străbătut un drum lung și anevoios până la recuperarea completă, pentru că mobilitatea și forța fizică îi vor lipsi cu desăvârșire.
Poate fi nevoie de până la şapte zile pentru fiecare zi în care ai fost spitalizat, pentru a-şi recăpăta puterea de dinainte. Acest proces e cu atât mai greu cu cât pacientul este mai în vârstă şi este posibil să nu îşi mai recuperezi niciodată funcţiile complete,” a mărturisit Sadiya Khan, cardiolog de renume la Northwestern Medicine din Chicago, SUA.