Cele mai multe femei se vopsesc, fie pentru ca vor sa-si schimbe culoarea parului, fie ca sa acopere astfel, firele de par albe. Cercetatorii sustin insa ca vopseaua ta preferata poate sa contina substante care duc la cancer.
Oamenii de stiinta au avertizat in numeroase randuri ca vopselele pentru par contin substante chimice care pot provoca o forma de cancer. Ei spun ca vopseaua de par folosit atat acasa, cat si la saloanele scumpe, constituie un potential risc pentru sanatate.
O serie de studii conduse de Institutul National al Cancerului din USA au relevat ca femeile care au inceput sa foloseasca vopsele de par inainte de 1980 au un risc crescut de a dezvolta cancer.
De altfel, un studiu realizat in 2012 in Italia a descoperit o legatura intre folosirea vopselelor de par de culoare neagra si leucemie.
Cercetatorii sustin ca substantele chimice din vopselele pentru par pot reactiona cu fumul de tigara si alti poluanti din aer formand unul dintre cei mai puternici compusi cauzatori de cancer cunoscut la om. Cu toate acestea, industria de cosmetice a contestat aceasta descoperire.
Avertismentul vine de la oamenii de stiinta englezi de la Leeds, care au efectuat un studiu asupra vopselei de par. Ei sustin ca toate informatiile existau deja, si ca ei nu au facut decat sa le puna cap la cap. Astfel, ei avertizeaza ca substante chimice numite amine secundare, care, fie sunt gasite in vopselele pentru par, sau se formeaza acolo, pot penetra pielea si raman pe par saptamani sau luni dupa ce se aplica vopseaua.
In timp, ele pot reactiona cu fumul de tutun sau gazele de la esapamament, formand substante chimice foarte toxice numite "N-nitrozamine".Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Aceste substante sunt interzise in utilizarea in produsele cosmetic si nu se afla pe lista ingredientelor, insa cercetatorii sustin ca ele pot fi generate in continuare printr-o simpla reactie chimica.
Profesorul englez David Lewis, expert in chimie, unul dintre autorii studiului, a declarat: "In acest stadiu al cercetarilor, nu putem fi siguri de cantitatea de N-nitrozamine produse sau nivelul de risc la care suntem expusi datorita acestor compusi, dar este clar ca exista un potential pericol. In interesul sigurantei consumatorilor, este imperativ ca o investigatie aprofundata si independenta sa fie efectuata pentru a stabili nivelul de toxicitate al acestor compusi si potentialele riscuri."