Cercetatorii cer ca grasimea sa fie considerata al saselea gust primar

Cercetatorii cer ca grasimea sa fie considerata al saselea gust primar
Cercetatorii cer ca grasimea sa fie considerata al saselea gust primar

Cercetatorii australieni spun ca grasimea ar trebui considerata al saselea gust primar, pe langa dulce, sarat, acru, amar si umami, si sustin ca descoperirile dintr-un nou studiu ar putea ajuta la combaterea obezitatii, informeaza theguardian.co.uk.

"Dovezile pe care le avem acum sunt clare si indeajuns de ample pentru a numi grasimea un gust", a declarat Russell Keast de la Universitatea Deakin din Melbourne.

O echipa de cercetatori de la Universitatea Deakin a publicat un articol in Flavour Journal in care sustine ca al saselea gust primar este grasimea.

In ciuda faptului ca grasimea a fost catalogata drept un gust in anul 330 inaintea erei noastre de catre Aristotel, in timpurile moderne a fost asociata cu textura, eliberarea de arome si proprietatile termice ale mancarii si nu cu simtul gustului.

Pentru foarte mult timp, doar patru gusturi primare au fost luate in considerare, iar umami a fost acceptat abia in 2002.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Pentru ca grasimea sa fie considerata un gust, trebuie sa indeplineasca cinci criterii.

In articolul "Is Fat the Sixth Taste Primary? Evidence and Implications", profesorul Keast descrie cum grasimea indeplineste aceste criterii, care includ conditia ca limba sa aiba receptori pentru detectarea acizilor grasi.

Cercetatorii cred ca aceste descoperiri ar putea fi utile in lupta impotriva obezitatii la nivel mondial.

Un studiu anterior al aceleiasi echipe, care a fost efectuat pe 500 de voluntari timp de mai multi ani, a aratat ca oamenii care sunt sensibili la gustul grasimii mananca mai putin.

"Trebuie sa punem mult mai multa grasime in testele pe care le efectuam pe oameni obezi si supraponderali pentru ca acestia sa o poata identifica, comparativ cu cazul persoanelor cu o greutate normala.

Exista aceasta relatie cu dieta care pare sa fie foarte importanta", au spus cercetatorii in articolul publicat in revista Flavour Journal.
Sursa: www.descopera.ro



Citește și:

Fructe care te ajută să slăbești + fructe care îngrașă!

4 modele de saboți ortopedici care nu se vor demoda niciodată

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nelson Mondialu', afirmație șocantă după nunta fiului său: „Liana nu e nevasta mea”

Adriana Iliescu a dezvăluit ce pensie are la 86 de ani după o viață dedicată învățământului: ”Nu ne plângem”

Horoscop 23 septembrie 2024. O zodie primește laude la locul de muncă!

Cine este actorul care dă viață personajului principal Serhan Soysalan, din noul serial „Inimă rebelă”. Publicul l-a cunoscut deja pe Yurdaer Okur în producția „Secrete de familie”, în care a jucat rolul Procurorului Turgut Ali

Sicriul Anei Maria Vasiliu a ajuns acasă! Familia, răpusă de durere


Cookies