Ce este, in definitiv, dragostea? Multi si-au pus aceasta intrebare, de la poeti la adolescenti indragostiti nebuneste, dar tot oamenii de stiinta sunt cei care dau raspunsul.
Acestia sustin ca au descifrat modul in care sentimentul de iubire influenteza creierul, reusind sa creeze un algoritm care sa testeze cat de indragostiti suntem. Cercetatorii au scanat creierele unor barbati si femei care sustineau ca sunt indragostiti si le-au comparat cu ale subiectilor care au spus ca nu mai simt sentimentul de iubire sau ca nu l-au cunoscut niciodata, reusind, in final, sa alcatuiasca o harta neuronala a schimbarilor care au loc in creier cand ne indragostim.
Folosindu-se de un scanner cu rezonanta magnetica a carui functionare e bazata pe detectarea schimbarilor din fluxul sangvin, oamenii de stiinta au aratat ca dragostea implica douasprezece regiuni ale creierului, din care una (nucleul caudat – o masa de substanta cenusie care face parte din nucleii bazali ai telencefalului) este strict legata de finalul povestilor de dragoste sau, mai exact, de disparitia sentimentului de dragoste. De asemenea, in momentul in care incetam sa mai iubim, un cocktail chimic transporta mesaje dintr-o regiune a creierului catre alta.
„Studiile noastre ofera prima dovada alterarii structurii chimice a creierului cauzata de dragoste, iar rezultatul pune intr-o lumina noua mecanismul indragostirii.”, a spus profesorul Xiachou Zhang de la Universitatea de Stiinta si Tehnologie a Chinei din Hefei, cel care a condus studiul aparut in publicatia academica Frontiers in Human Neuroscience.
Citeste continuarea pe: www.adevarul.ro
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro