În orice relație, fie că vorbim de una de prietenie sau de cuplu, există certuri. Cu toate că aceste situații sunt inevitabile, la un moment dat pot deveni nocive, afectându-ne pe termen lung propria viață.
În cadrul emisiunii „Teo Show”, life coach-ul Cerasela Rogen a explicat de ce rămân unii oameni în relații ce nu le aduc fericire, dar și cum putem diminua momentele tensionate pe care le avem cu partenerul de viață.
De la ce pornesc certurile
Citește și: Cum să eviți bărbații care înșală
Neînțelegerile ascund multe situații psihologice în spate.
„Dacă eu nu mai am frustrare cu mine, nu mai am stare de nemulțumire că nu sunt destul de bun, atunci nu ai cum să dai ceva ce nu ai.
Abuzatorul și victima într-o relație
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
De cele mai multe ori, cuplurile disfuncționale sunt formate dintr-un abuzator și o victimă.
Agresiunile din acest tip de cuplu nu sunt întodeauna fizice, ci pot fi și psihice și emoționale. Life coach-ul a mărturisit că astfel de persoane se comportă în acest mod, conform istoricului din copilărie, căutând întotdeauna familiaritate, chiar și în viața adultă.„Narcisicul a întrerupt empatia când era mic, iar aceasta nu se mai reface. Afară este carismatic, extraordinar, nemaipomenit, dar în casă și în familie nu este așa.
Victima rămâne, suportă și se depersonalizează, pentru că este poziționată victimă și a cunoscut acasă, la părinți, tot abuz emotional și nu recunoaște abuzul. Abuzatorul devine din ce în ce mai abuzator. Dacă victima ajunge să nu mai fie victimă, adică nu mai hrănește abuzatorul plângând, certându-se și crește stima de sine. Singur abuzatorul nu mai relaționează bine cu cineva care nu mai este victimă. Degeaba ne ducem în alt oraș, altă țară, pentru că ne ducem cu același interior de victimă și atragem același tip de persoană.
Exerciții pentru reconectarea cu partenerul
Citește și: Când e bine să apelați la terapie de cuplu. 5 momente în care trebuie să acționați
Cel mai important aspect pentru armonie și înțelegere în cuplu este comunicarea.
„Stai la o distanță de 30-40 de cm, fără să te atingi și încerci să transmiți iubire prin ochi. Tot ce poți tu mai bun și simți pentru partener, să îl transmiți și partenerul ție. Cea mai interesantă parte este după ce ați stat un minut și ați transmis aceste lucruri, fiecare să spună ce a simțit de la celălalt că i-a transmis. În scris, trebuie să scrii un cuvânt despre partener sau o frază, îți golești mintea de orice alt gând, transmiți celuilalt ce ai scris, iar celălalt, dacă este într-o relație cu tine, ar trebui să ghicească măcar pe aproape ceea ce ai scris.”, a povestit specialistul.
Un alt exercițiu pe care poți să îl faci constă în frecarea palmelor până ajung să se încălzească. Ulterior, îți vei așeza palma pe inima partenerului și vei încerca să înlături toată energia feminină negativă pe care o are de la mama, soră, bunică și așa mai departe. Același lucru poate fi făcut și de către bărbat pentru femeie, pentru a înlătura energia masculină negativă la care a fost supusă femeia de-a lungul vieții.
De asemenea, surprizele pot reprezenta o sursă benefică pentru o bună armonie în cuplu. Fie că vorbim de un gest simbolic, un compliment sau chiar un cadou, este important ca cel de lângă noi să se simtă iubit și apreciat.