Maica de la Mănăstirea Tisa Silvestri a dezvăluit rețeta checului cu nucă.
Maica de la Mănăstirea Tisa Silvestri a dezvăluit, pentru Trinitas, cum realizează un desert delicios, printre preferatele copiilor, acela fiind checul cu cacao și nucă. Maica a explicat și care sunt cantitățile pe care le folosește pentru acest preparat.
Care sunt ingredientele necesare pentru realizarea checului cu nucă
După ce a întins pe masă tot ce are nevoie pentru realizarea checulu i, aceasta începe prin a bate albușurile de la șase ouă, adăugând zahărul vanilat. Între timp, se amestecă și galbenusurile cu zahărul, iar după ce compoziția de albușuri este bătută bine, se adaugă treptat gălbenușurile, apoi făina, iar, de asemenea, se mestecă foarte bine. Să ia o parte din compoziția albă, se pune într-un bol și se amestecă cu cacao pentru a face compoziția neagră de deasupra checului.
Când este gata și cele două sunt amestecate în tavă, se adaugă nucă pe deasupra și se introduce la cuptor pentru 55 de minute. „Vom pregăti chec. Batem albușurile de la 6 ouă, apoi batem albușurile cu zahărul vanilat. Un chec cu nucă. Mergem la mixer cu albuș și adăugăm zahărul. Între timp cântărim și praful de copt, un pliculeț, am pus făina. Împărțim compoziția în două și o parte în facem în tavă mare.
O dată pe lună facem câte un dulce și la maici. Am bătut albușul la viteză mare, iar când adăugăm gălbenușurile lăsăm la viteză mijlocie. Punem pe rând, câte un pic și amestecăm. După ce oul se bate bine, adăugăm uleiul. E ca la maioneză, crește foarte mult oul când adaugi ulei. Cu cât adaugi mai mult, cu atât crește mai mult. Acesta este secretul, să fie bine bătut albușul, apoi adăugăm făina în mixer și amestecăm.
La chec folosim făină albă, nu făină integrală ca la celelalte produse, ca să crească. Acum luăm o parte din compoziție și amestecăm cu cacao, 10 grame. Punem compoziția într-o tavă, uniformă. Adaug puțin lapte în compoziția cu cacao să nu fie așa vâscoasă. Laptele este din producție proprie. Adăugăm deasupra checului și partea de compoziție cu cacao. Tăvile le-am uns cu ulei de palmier, pentru a nu se lipi.
Ulei solid, nu lichid, să nu fie pe baie de abur. Amestecăm compoziția în tavă, cu partea de cacao. Se pune miez de nucă întreg deasupra. Îl punem la cuptor, 55 de minute, la 160 de grade.”, a povestit maica de la Mănăstirea Tisa Silvestri.