Chef Adrian Hadean a dezvaluit reteta de cozonac pe care a mostenit-o in familia sa.
"Ei bine, cu sau fara esenta de rom ori alte zorzoane, cozonacul cu nuca e prezent in casele noastre si de Pasti si de Craciun, e o parte a familiei, e drumul inapoi spre radacinile neamului nostru. Ma bucur ca am ocazia sa va arat si voua acest drum si sper sa-l pot arata si celor care, cu voia Celui de Sus, vor veni dupa mine”, a povestit el.
Reteta cozonac cu nuca
Ingrediente pentru doi cozonaci:
1 kg faina
250 g zahar
250g unt, un strop de ulei (o lingura,
4 galbenusuri
zahar vanilat-un plic
coaja de la o lamaie
sare
esenta de rom
0,5 l lapte
35 g drojdie cruda
Mod de preparare:
Mai intai se pune drojdia la inflorit intr-o cana cu lapte dezmortit, cu o lingurita de zahar, sa aiba spor. Se cerne faina, neaparat, altfel nu prinde aer in ea si nu creste cat ar trebui.
Dar sa mergem cu povestea mai departe: miezul de nuca se amesteca cu zaharul (o parte zahar la trei parti de nuca) si cu o lingurita de cacao (acesta e un artificiu de ordin estetic, nuca se inchide la culoare si cozonacul arata mai bine in taietura), faina se amesteca cu patru galbenusuri (daca vedeti mai multe in poze e pentru ca am pus ingrediente pentru trei cozonaci), un plic de zahar vanilat, cativa picuri de esenta de rom, coaja rasa de pe o lamaie, drojdia si o piscatura de sare. Intre timp, laptele se incalzeste usor (nu se fierbe) si se dizolva in el zaharul (cele 250 de grame) si untul. Se lasa sa se racoreasca putin apoi se framanta cu faina. Daca puneti laptele prea cald e bai: drojdia poate sa moara de la fierbinteala si s-a zis cu crescutul.
Framantatul dureaza un pic mai bine de jumatate de ceas, se face temeinic si numai cu mana (nu putem lasa masinariile sa se implice in ritualurile noastre, nu-i asa?). Aluatul trebuie sa fie moale, putin elastic, plin de drag si voie buna. Si nici durerea din degete nu-i lucru de prisos, e de acolo, asa trebuie sa se scrie povestea astui cozonac.
Dupa framantat, aluatul se lasa la dospit un ceas de vreme sub un stergar curat. Se intinde apoi in foaie mai groasa decat jumatatea unui deget (culcat, nu in picioare) si se pune umplutura. Cozonacul se rasuceste si se aseaza in tava.
Daca puneti multa nuca in el, va face tunel in partea de sus si nu va fi atat de aratos dupa ce-l taiati. Dar acesta-i un neajuns peste care se poate trece, mai ales daca va place nuca. Si la urma urmei, nu le poti avea pe toate.
Sursa: Foodstory.ro
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro