Când discutăm despre nutrienți, o friptură gătită rar sau bine făcută nu prezintă diferențe semnificative, contrastul real constă în aromă și suculență. În cazul fripturilor, gradul de coacere este stabilit în funcție de culoare, suculență și temperatura internă a cărnii.
Așadar, care sunt diferențele dintre friptura rară, medie și bine făcută? Chef Orlando Zaharia ne dezvăluie secretele.
Chef Orlando Zaharia, idei despre cum să faci o friptură perfectă conform restaurantelor de top
Citește și: Secretul lui chef Orlando Zaharia pentru murături din legume proaspete. “E dulce, acrișor spre final.”
Citește și: Secretul lui chef Orlando Zaharia pentru ca avocado să nu oxideze. “Nu trebuie să se simtă gustul.”
"Da, de foarte multe ori mă întreabă prietenii și foarte multă lume mă întreabă: “Cum ai făcut carnea aia, ce ai făcut?” Sunt mici sfaturi pe care pot să le dau. Eu, eu așa fac. De exemplu dacă vreau să fac o carne la tigaie, dacă este vită trebuie să fiu atent ca acea carne să aibă grăsime, da? Și dacă are grăsime, cu siguranță, va fi o carne gustoasă.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Cum trebuie să iasă friptura în funcție de gusturi
Rare
Este acea friptură care a fost gătită o perioadă scurtă de timp, cu centrul rece și de culoare roșie. Poate fi exemplificată că o treaptă mai sus față de carnea crudă, doar gătită pe dinafară. Specialiștii precizează că nu reprezintă vreun risc pentru sănătate.
Medium rare
Sunt acele fripturi cu centrul roz spre roșu. Un astfel de preparat trebuie să fie suculent și moale la interior, dar ferm la exterior.
Medium
Friptura trebuie să iasă maro, dar cu o bandă de roz mai pronunțată în mijloc.
Citește și: De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat- stirilekanald.ro
Medium Well
Trebuie să aibă o notă de roz pal în interiorul fripturii. Ideal dacă doriți o friptură ușor suculentă, fără sânge.
Well Done
Fripturile bine făcute sunt în mod normal carbonizate pe exterior și sunt maronii pe suprafață, fără semne de roz la interior. Trucul este să fie gătite la foc lent pentru a nu se întări.
@orlandozaharia Pentru perioada asta din an m-am gandit sa vin catre voi cu o serie de sfaturi/idei despre cum se prepara carnea🥩 #fyromania #fy #reteterapide #retetesimple #bucatarie #howtotiktok ♬ original sound- Chef Orlando Zaharia