Chef Ștefan Popescu, sfaturi utile pentru pregătirea cărnii de vită: „O las la odihnit pe grătar! Aproximativ cât timp s-a gătit, atâta trebuie să stea și la odihnit!”
Florentina Visan03 iulie 2024Actualizat: 15 septembrie 2024, 10:03
Află din rândurile următoare cum să prepari carnea de vită, după recomandările lui chef Ștefan Popescu.
Chef Ștefan Popescu este foarte activ în mediul online, acolo unde împărtășește cu urmăritorii săi rețete și sfaturi utile în bucătărie. De data aceasta, cunoscutul bucătar a postat pe contul său de TikTok un video prin intermediul căruia explică în ce mod trebuie gătită carnea de vită.
Chef Ștefan Popescu ne sfătuiește să asezonăm din belșug carnea înainte să ne apucăm să o gătim. Mai mult decât atât, un aspect foarte important de care trebuie să ținem cont este timpul pe care carnea îl petrece la odihnit, după ce este gătită.
„ Important este să asezonezi carnea, pentru că sarea vreau să intre și în interiorul ei, nu doar în exterior.
Nu vreau să pun sarea doar la final. Ea trebuie să intre în carne. De aia am pus ulei de măsline, am pus sarea dinainte, a deschis porii, am pus iar ulei de măsline, sarea a intrat în carne și se asezonează. Îi dă o aromă deosebită și cremozitate. Untul ăsta un pic ars aici, îi dă un gust de alune. Punem și un pic de usturoi. Odată ce carnea este gătită la temperatura pe care mi-o doresc eu, adică în sânge, o las la odihnit pe grătar. De ce este atât de important să lăsăm carnea la odihnit? Ea în timpul ăsta, cât timp se odihnește, temperatura ei reziduală din interiorul ei, încă mai crește. E bine să o lăsăm pe grătar, pentru că dacă o punem pe farfurie se face condens și atunci sucurile încep să iasă din carne. În momentul ăsta, pe spate și pe fața cărnii, se închid porii. Se face o crustă și sucul rămâne în interior. Când scoți carnea de pe grătar sau din tigaie și o pui direct în farfuria oaspetelui, ați văzut de multe ori că începe să iasă sânge. Se prelinge sânge pe farfurie și e inestetic, iar tot sucul bun din carne iese și începe să se ducă peste tot. Nu mai faceți așa! Puneți-o la odihnit. Aproximativ cât timp s-a gătit, atâta trebuie să stea și la odihnit. ”, a spus chef Ștefan Popescu pe TikTok.