Chiftelele de dovlecei pot fi făcute și după rețeta de post. Sunt absolut delicioase, se prepară repede și în plus, reprezintă și o mâncare sănătoasă.
Dovleceii sunt recunoscuți pentru beneficiile pe care le aduc organismului. Dacă vreți să țineți post, puteți încerca rețeta de chiftele de dovlecei fără ouă. Gustul va fi la fel de bun.
Chiftelele de dovlecei, gustoase, sănătoase și pufoase
Cu siguranță ați făcut până acum sau ați mâncat chiftele de dovlecei. Avantajul este că se prepară imediat, sunt sățioase, iar dovleceii sunt extrem de sănătoși.
În plus, chiftelele de dovlecei sunt foarte pufoase și nu aveți nevoie de prea multe ingrediente pentru a le prepara.
Puteți găti aceste chiftele atât în varianta de dulce, cu ouă și cu brânză, cât și după rețeta de post, mai ales că încă ne aflăm în Postul Crăciunului.
Iată ce ingrediente vă trebuie pentru a găti chiftele de dovlecei, varianta de post:
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
- un kilogram și jumătate de dovlecei proaspeți
- o ceapă
- usturoi după gust
- o legătură mare de pătrunjel
- o legătură mare de mărar
- sare
- piper
- ardei iute măcinat sau boia de ardei
- făină sau pesmet
- ulei pentru prăjit
Cum se prepară chiftelele de dovlecei
Spălați foarte bine dovleceii, tăiați-le capetele și dați-i prin răzătoarea mare. Nu este nevoie să-i curățați de coajă, dar aveți grijă când îi cumpărați să fie tineri, nu trecuți.
După ce ați ras dovleceii, puneți sare peste ei și lăsați-i așa aproximativ 30 de minute.
Este nevoie să faceți acest lucru, pentru ca dovleceii să-și lase apa.
Curățați cățeii de usturoi și pisați-i mărunt. Curățați și ceapa și tocați-o fin. Amestecați usturoiul și ceapa cu pătrunjelul și cu mărarul, tocate mărunt. Adăugați boia, sare și piper, după gust.
Puneți și două linguri de făină, pentru ca amestecul să se lege, în condițiile în care nu avem ouă. După aceea, puneți dovleceii rași și amestecați bine.
Din această compoziție, modelați chiftele, potrivite ca mărime. Acestea trebuie să fie mai mari decât cele din carne. Treceți chiftelele prin făină sau prin pesmet, după cum preferați, după care puneți-le la prăjit, în ulei încins.
Când sunt gata, le scoateți pe o farfurie pe care ați pus șervețele, ca să se absoarbă tot excesul de ulei. Ca să pregătiți această rețetă în varianta mai light, puteți să gătiți chiftelele la cuptor, într-o tavă în care ați pus hârtie de copt.
Dacă vă place menta, puteți adăuga în compoziția de chiftele și câteva frunze, tocate mărunt. În cazul în care nu vreți să preparați chiftele de dovlecei de post, în compoziție puneți două ouă și 400 de grame de brânză rasă. Puteți folosi mozarella. Nu mai puneți deloc făină în compoziție.