Ciclul menstrual este un semn vital. Cine sufera de amenoree trebuie sa consulte medicul specialist!

Ciclul menstrual este un semn vital. Cine sufera de amenoree trebuie sa consulte medicul specialist!
Ciclul menstrual este un semn vital. Cine sufera de amenoree trebuie sa consulte medicul specialist!

Dezechilibrele hormonale, stresul excesiv, anumite medicamente sau boli de nutritie pot provoca intreruperea menstruatiei timp de cateva luni, avertizeaza medicii specialisti.

Depresia si tulburarile hormonale

Amenoreea (lipsa ciclului menstrual) este considerata primara, atunci cand ciclul menstrual nu s-a instalat pana la varsta de 16 ani, si secundara, atunci cand dureaza mai bine de 3-4 luni dupa o perioada de cicluri regulate. In plus, amenoreea poate duce la instalarea menopauzei precoce.

“Amenoreea poate fi produsa de alterarea structurii sau functiei oricarei verigi a axului hipotalamo-hipofizo-ovarian.

Acest ax secreta in cascada hormoni care asigura ciclurile menstruale”, explica Mirona Furtuna, medic ginecolog.

Stresul poate deregla activitatea hipotalumusului, acea parte a creierului responsabila de buna functionare a intregului sistem endocrin si, implicit, a ciclului menstrual.

“Menstruatia se poate opri in urma unui stres puternic, insa se poate relua dupa trecerea perioadei de tensiune mentala sau emotionala. Depresia poate conduce la amenoree atat prin tulburarea hormonala pe care o determina, cat si prin medicatia specifica”, adauga Alina Constantin, medic de familie.

Sindromul ovarului polichistic

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Sistemul hormonal poate fi dereglat si de scaderea brusca in greutate determinata de infometare si exercitii fizice extenuante. La fel de periculoase pentru ciclul menstrual sunt si bolile de nutritie precum anorexia si bulimia.

Anorexia e asociata aproape constant cu aparitia amenoreei prin deprivarea protein-calorica si vitaminica pe care o determina.

Bulimia determina amenoree in special la grupa de varsta 11-14 ani, cand se asociaza cu obezitatea juvenila”, sustine medicul Alina Constantin.

O alta afectiune care perturba frecvent menstruatia este sindromul ovarului polichistic, provocat de cresterea nivelului hormonilor masculini. Majoritatea femeilor cu aceasta afectiune prezinta, la nivelul ovarelor, chisti de marimea unui bob de mazare si, in proportie de 50%, au precedente in famile.

“Acest sindrom poate cuprinde simptome ca amenoree pentru cel putin 6 luni, pilozitate excesiva, acnee, cresterea masei musculare, ingrosarea vocii, infertilitate si obezitate.

Dereglarile menstruale se pot ameliora dupa administrarea, la recomandarea medicului, a anticonceptionalelor ce contin pe langa estrogen, progesteroni antiandrogeni”
, conchide medicul ginecolog Mirona Furtuna.

PREVENTIE

Mai putin stres, o dieta sanatoasa si vizite la medic

Pentru a evita eventuale intreruperi ale menstruatiei, medicii recomanda sa pastrati un echilibru intre odihna si munca, o atitudine mai relaxata vizavi de greutatea corporala si evitarea pe cat posibil a stresului.

In plus, e bine sa tineti o evidenta a ciclurilor de la o luna la alta. Asta pentru ca amenoreea trage un semnal de alarma asupra existentei unor boli, care, netratate, pun in pericol viata.

“Multi specialisti considera ciclul menstrual drept un semn vital asemanator tensiunii arteriale sau pulsului. Toate pacientele care sufera de amenoree trebuie sa consulte medicul specialist pentru un diagnsotic si o terapie adecvata”, conchide medicul Mirona Furtuna.


Sursa: www.doctorulzilei.ro



Citește și:

Varice, tratament și prevenție

Ce lipsuri a avut Mirabela Dauer în copilărie. De ce mama și tatăl său nu au participat mai des la spectacolele sale? "Mama mea a venit de două ori în viața mea, tata niciodată!"

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nicola nu mai vrea să stea în casă cu copiii ei! Nici nepoții nu i-a mai văzut de câteva luni, iar acum s-a aflat de ce

Filmul crimei din Bacău, în cazul fetei de 18 ani ucise de un vecin în timp ce încerca să-și salveze frățiorii mai mici

Alina Sorescu, replică acidă pentru Alex Ciucu: „Fetele au plâns...”

Oana Ciocan, primele declarații despre relația cu Jador: "E foarte trist!" Care este, de fapt, adevăratul motivul pentru care s-au despărțit?

Un om amărât, nu merita să-l împuște pentru o căruță cu lemne" Românul împușcat în cap de polițiștii bulgari se zbate între viață și moarte


Cookies