Haideti sa fim onesti cu noi insine. Oricat de mult ne dorim sa fim parinti buni, veseli, echilibrati, sa ne ocupam de copil ca la carte, si fizic si sufleteste, daca avem un stres, suntem suparati, ingrijorati, dominati de ceva, se alege praful de starea noastra de bine.
Automat nu prea suntem de mare folos nici copilului, caci acea dominanta care ne sacaie va bazai la nesfarsit in mintea noastra ca un disc stricat, oricat de ok am vrea noi sa parem.
In consecinta, primul lucru bun pe care il putem darui copilului nostru este sa avem grija de starea noastra de bine. Sa o analizam, sa o cultivam, sa identificam ce ne supara, de ce ne supara si sa facem ceva in acest sens!
Pana la urma, asta inseamna sa nu ne complacem in starea de victimizare si sa ne asumam raspunderea propriilor vieti
Burt Goldman, autorul cartii „Puterea autocontrolului” (editura ESPSystem, Timisoara, 2003) ne invata ca exista cinci reguli importante pentru a ajunge la starea de bine si a elimina motivele de stress ce
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Regula numarul 1: ITI PLACE CEVA? BUCURA-TE DE EL! - Sigur ca asta pare ridicol de simplu. Evident ca vom spune „sigur ca daca imi place ceva, ma voi bucura de el”.
Regula numarul 2: NU ITI PLACE CEVA? EVITA-L! - Cat de multi dintre noi suntem implicati in ce nu ne place – un job, o persoana, o masina, un tip de mancare, orice – si dintr-un anumit motiv, particular fiecaruia, nu le evitam? Nu suntem in stare sau nu vrem. Motive exista mereu: avem nevoie de acel job pentru ca ne trebuie acei bani sau stam alaturi de o persoana din varii ratiuni, desi nu suntem fericiti. Nu aveti si voi destule justificari pregatite pentru a explica de ce nu evitati ceeace nu va face placere?
Regula numarul 3: NU ITI PLACE, DAR NU IL POTI EVITA? SCHIMBA-L!- E simplu sa constientizam ca e benefica schimbarea. Insa iti trebuie destul de multa forta personala, curaj si asumarea consecintelor. Caci de multe ori nu putem sa ne urmam propriul bine. Justificam la nesfarsit de ce continuam sa toleram ceeace nu ne place. Putem analiza care e adevarata motivatie ce ne tine legati de acel job, acea persoana, acea situatie neplacuta. Si macar intelegem unde ne aflam, nu dam vina pe nimeni, ne asumam consecintele alegerilor, cu maturitate si onestitate.
Regula numarul 4: NU ITI PLACE, NU POTI EVITA SI NU POTI SCHIMBA? ACCEPTA-L ! - Acceptarea – aici e cheia adevarata. Cum putem sa acceptam ceeace nu ne place ? Cum sa accepti o situatie in care nu esti deloc fericit sau o persoana alaturi de care nu te mai simti bine deloc? In realitate, stim cu totii ca nimeni pe pamant nu ne obliga sa acceptam nimic. Suntem singurii care decidem pentru noi. Putem, desigur, sa fim nefericiti. Exista destui oameni care baltesc in stari de frustrare, tristete, victimizare si chiar au beneficii ascunse din dependenta lor de nefericire de care de multe ori nici nu sunt constienti. In definitiv, totul in viata e o alegere. Daca avem situatii de care nu ne (mai) bucuram, nici nu le (mai) putem evita, nici nu (vrem/putem) sa le schimbam, dar nici nu le acceptam, cu siguranta vom fi nefericiti. Iar daca ajungem in asemenea situatii de viata aparent fara iesire, solutia vine in regula numarul 5.
Regula numarul 5: Inveti sa ACCEPTI ceva, schimbandu-ti ATITUDINEA fata de acel ceva - In viata nu intamplarea in sine este buna sau rea, ci atitudinea noastra fata de ea. Ceeace pe noi ne enerveaza, pe altul il lasa indiferent iar pe alta persoana chiar o multumeste. Fiecare dintre noi suntem suma punctelor noastre de vedere, a atitudinilor proprii si a credintelor ce ne domina inca din copilarie. Totul este relativ in functie de persoana implicata. Nici viata nu e buna sau rea, nici oamenii din jur nu sunt buni sau rai. Ei sunt asa cum alegem noi sa ii privim. Atitudinea este totul. Viata doar exista pur si simplu.
Chiar putem sa ne impunem sa ne schimbam atitudinea sau punctul de vedere despre ceeace aparent ne genereaza frustrare, furie, nefericire. Asta daca nu am fost in stare sa aplicam niciuna din cele 4 reguli de mai sus. Schimbarea atitudinii se poate face constientizand care sunt beneficiile pe care totusi le avem de la acea situatie sau persoana, care sunt calitatile sale, punctele sale bune pentru care initial situatia, jobul, masina, persoana, locuinta, au intrat in viata noastra.
Acestea nu sunt solutii absolute. Intotdeauna vor exista urcusuri sau coborasuri in viata, oricate reguli invatam. Insa, asumandu-ne constient alegerile prin cele cinci reguli de stare de bine, cel putin varfurile ne vor fi mai inalte, iar caderile mai mici. Ca sa nu mai vorbim ca vom reusi sa traim cat mai multe clipe de fericire, obtinute nu la intamplare, ci ca urmare a propriei vointe.
Tu in ce situatie ai aplicat una din cele cinci reguli de mai sus si ai observat o imbunatatire la care nici nu te asteptai?
Sursa: www.sfatulparintilor.ro