Marie Curie, singura femeie care a luat două premii Nobel în două domenii diferite, este considerată unul dintre cei mai influenți savanți ai secolului trecut. Astfel, a revoluționat modul în care erau privite femeile în știință.
Numele de ”Marie Curie” ne duce prima dată cu gândul la spitalul de copii din București, care poartă această denumire. Și da, există o legătură între numele clinicii și celebra savantă poloneză Marie Curie, prima femeie din lume laureată a Premiului Nobel.
Marie Curie și anevoiosul drum către glorie
Născută pe 7 noiembrie 1867, la Varșovia, Marya Salomea Sklodovdka avea să devină cea mai cunoscută savantă și prima femeie care a primit două premii Nobel, în două domenii diferite, fizică și chimie.
În momentul nașterii sale, Polonia traversa o perioadă extrem de dificilă. Trei puteri se luptau pentru a cuceri această țară: Rusia, Austria și Germania.
Nu este de mirare faptul că tânăra a fost pasionată de știință încă din copilărie: părinții ei erau profesori și au îndemnat-o să studieze. Tatăl său era profesor de matematică și fizică, iar mama sa se ocupa cu instrucția fetelor dintr-o pensiune.
Copilăria nu a fost deloc ușoară pentru Marya Salomea Sklodovdka. Sora ei a murit de tifos, iar mama sa de tuberculoză. A rămas orfană de mamă la doar 10 ani.
Citește și: Studiu. De ce femeile sunt mai afectate de pandemie decât bărbații. Explicațiile cercetătorilor
A încercat însă să uite de supărare prin studiu și a obținut rezultate excelente la școală.
A învățat pe ascuns limba și literatura Poloniei, cât și istoria țării sale. A terminat gimnaziul cu medalia de aur, dar în Polonia femeile nu aveau voie să aibă studii superioare.Și pentru că nu avea posibilități materiale ca să studieze în altă țară, s-a angajat ca și guvernantă, iar în timpul liber studia mai multe domenii științifice. În 1891 a ajuns la Paris, unde locuia sora ei, și de acolo a început cariera strălucitoare a tinerei.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
S-a înscris la Universitatea Sorbona pe când avea 24 de ani și în 1893 a absolvit cursurile ”magna cum laude”. Deși era licențiată în fizică, nu a putut să rămână în Franța și a fost nevoită să revină în Polonia, din cauza problemelor financiare pe care le avea.
Cu ajutorul unei prietene, a primit însă o bursă la Universitatea din Paris, iar în 1894 și-a luat licența în matematică. În același an, în capitala Franței l-a cunoscut și pe cel care avea să-i devină soț, Pierre Curie.
Bărbatul era un fizician cu experiență și se ocupa cu cercetarea magnetismului, lucru care a ajutat-o pe tânără să avanseze cu propriile ei studii. Pe 26 iulie 1895, cei doi s-au căsătorit și au început să lucreze împreună, cu scopul de a afla cât mai multe lucruri din domeniul radioactivității.
Femeia care a deschis noi orizonturi în știință
Cei doi soți au fost cei care au descoperit existența poloniului și a radiului, în 1898. Marie Curie a dat denumirile de ”radioactivitate” și de ”elemente radioactive”, iar poloniul a fost numit așa după țara de origine a tinerei.
Cercetările celor doi au avut un impact major asupra fizicii: s-a descoperit exact care este structura atomului și faptul că acesta se poate descompune în particule.
Mai mult, radiul a devenit extrem de util în medicină.Se știe că radioterapia omoară celulele bolnave și vindecă anumite tipuri de cancer. Marie Curie a reușit să-și ia doctoratul în știință în 1903, an în care a primit și Premiul Nobel pentru descoperirea radioactivității, alături de soțul ei.
Citește și: Tratament minune anti-COVID, descoperit într-un spital din Tel Aviv: „Se folosește sub formă de inhalații”
În același an, Marie Curie devine prima femeie care a predat la Universitatea Sorbona. La doar trei ani după ce a primit Premiul Nobel, Pierre Curie moare într-un accident de mașină, iar femeia rămâne cu două fete, dar și cu cercetări neterminate.
Marie Curie nu a renunțat însă la studii. În 1910, și-a publicat teza despre radioactivitate, iar un an mai târziu a primit al doilea premiu Nobel, de data aceasta pentru chimie. Marie Curie a descoperit cum se izolează radiumul pur.
Expunerea la elementele radioactive a făcut ca Marie Curie să se îmbolnăvească de leucemie, boală care a răpus-o în 1934, la vârsta de 67 de ani. Pentru descoperirile sale, a devenit și prima femeie a cărei cenușă a fost depusă la Pantheonul din Paris.
Marie Curie a fost cea care a deschis noi orizonturi pentru femeile care și-au dorit o carieră în domeniul științific. Dovadă stau numeroasele distincții pe care le-a obținut de-a lungul vieții:
- prima femeie care a primit o diplomă de doctor în știință în Franța
- prima femeie laureată cu premiul Nobel
- prima femeie care a predat la Universitatea Sorbona
- prima femeie care a primit de două ori premiul Nobel
- prima laureată a premiului Nobel a cărei fiică a primit și ea aceeași distincție, tot în același domeniu
Legătura dintre savantul Marie Curie și Spitalul de Copii din București, cu același nume, a început în 1977, mai exact după cutremurul din acel an.
Polonezii au donat mai mulți bani și au decis să construiască de la zero un spital, pentru a-i ajuta pe copiii din România. De-a lungul timpului, clinica s-a numit ”Budimex”, ”Spitalul Polonez”, iar acum poartă numele de ”Spitalul de urgență pentru copii, Marie Sklodowska Curie”.