Cine a fost Sfântul Mare Mucenic MINA, ocrotitorul celor păgubiți. „Ce cauti Mina, de unul singur, intre cer si pamant?"

Cine a fost Sfântul Mare Mucenic MINA, ocrotitorul celor păgubiți. „Ce cauti Mina, de unul singur, intre cer si pamant?"

Află cine a fost Sfântul Mare Mucenic Mina, ocrotitorul celor păgubiți.

Sfântul Mina este prăznuit pe data de 11 noiembrie de Biserica Ortodoxă și pe 24 noiembrie de romano-catolici, fiind considerat ocrotitorul celor păgubiți sau nedreptățiți, celor care au fost înșelați sau care au pierdut ceva pe nedrept.

Mii de oameni se adună pe 11 noiembrie la Biserica „Sfântul Mina" din București, cu speranța că vor recupera ce au pierdut dacă se roagă în fața moaștelor mucenicului Mina.

Cine a fost Sfântul Mare Mucenic Mina, ocrotitorul celor păgubiți

[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: NOTEAZĂ: Citate despre recunoștință, care îți vor schimba viața

Sfântul Mina s-a născut în apropiere de Memphis(capitala faraonilor), având origini egiptene. A trăt pe vremea împăraților romani Dioclețian si Maximian. A rămas orfan pe când era doar un copil. Tatăl său a murit când el avea 11 ani, iar mama sa a murit trei ani mai târziu.

Sfântul Mina a renunțat la haina de ostaș și a imbrăcat veșmântul pustincului

Sfântul Mina a ajuns în armata imperială, însă ulterior, pe 23 februarie 303, pe când Dioclețian a dat ordinul persecutării creștinilor, a hotărât să părăsească armata și să se retragă în deșert, dedicându-i întreaga sa existență lui Dumnezeu. În scurt timp, acesta a primit puterea de a face minuni.

În vremea petrecută în pustiu, Sfântul Mina l-a întâlnit pe Sfântul Macarie Egipteanul, care i-a spus: „Ce cauti Mina, de unul singur, intre cer si pamant? Locul tau este printre oameni, ca acestia sa ia aminte la cuvintele si faptele tale. Daca ai schimbat o haina de ostas cu alta, atunci sfarseste pe campul de lupta, ca sa inviezi ca un invingator fara sabie."

 

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Sfântul Mina nu este marcat cu cruce roșie în Calendarul Ortodox, deși este una dintre cele mai iubite personalități biblice, mai ales în România.

 

Dovada stă în faptul că, în ziua prăznuirii sale, pe 11 noiembrie, mii de români vin să se închine sfântului Mina, în biserica ce îi poartă numele.

Legenda spune că, în drum spre biserică, un creștin a fost găzduit într-o casă oarecare. În timpul nopții însă, proprietarul casei l-a ucis pe creștin, pentru a îi lua toțo banii. L-a tăiat în bucăți, l-a ascuns într-un cufăr și a doua zi, pe când se gândea ce să facă cu acel cufăr, Sfântul Mina a apărut călare pe un cal în fața acelui om, în chip de ostaș.

Citeste si: DESCOPERĂ: Ce nu trebuie să faci de Sfinții Mihail si Gavriil 2021

Acesta a început să cerceteze ce s-a întâmplat cu acel creștin care se cazase acolo, cu o noapte înainte. Prefăcându-se că nu știe absolut nimic, criminalul a căzut la picioarele Sfântului Mina, după ce acesta s-a dus direct în locul în care creștinul era ascuns și i-a redat viața.

 

Citește și: Bianca Mândru, schimbare radicală de look. Cum arată fosta concurentă de la ”Casa iubirii”- kanald.ro

Citește și: "Ne îndreptăm spre Al Treilea Război Mondial". Avertismentul sumbru al unui fost lider mondial- stirilekanald.ro

Sf. Mina i-a înapoiat creștinului banii, pe gazdă a pedepsit-o, a iertat-o apoi, a înălțat rugăciuni pentru ea și a dispărut. Pornind de la această istorioară, oamenii l-au privit pe Sfântul Mina ca pe un „recuperator” divin, acesta devenind în ochii lor salvatorul celor nedreptățiți.

„Sfântul Mina nu poate să facă mai mult decât voia Domnului. În primul rând, Sfântul Mina a redat viața acelui om, care mergea să i se închine. Abia pe urmă i-a înapoiat și banii. Să nu ne rugăm pentru bunuri materiale, înainte de a ne ruga pentru bunătatea sufletească. Să nu cerem hrana trupului înainte de a o dori, cu toată ființa, pe cea a sufletului și să nu dorim să recuperăm orice altceva înainte de a Îl recupera pe Dumnezeu în viața noastră. Să ne rugăm, fraților, în primul rând, pentru DESPĂGUBIREA SUFLETEASCĂ.”, ne transmite, în anonimat, un credincios. Credincioșii se pot închina la moaștele Sfântului Mucenic Mina în București, Iași sau Suceava.

Încă din 1874, în biserica „Sfântul Mucenic Mina" din București, au fost păstrate fragmente din moaștele Sfântului Mina, aduse de la Sfântul Munte Athos, dar și de la Mânăstirea „Sfântul Mina" din Egipt.

[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: DESCOPERĂ: Cine a fost Sfântul Atanasie Todoran, cel care a fost tras pe roată la 104 ani

Rugăciune către Sfântul Mare Mucenic Mina

 „Preasfinte şi întru tot lăudat Mare Mucenic Mina, de minuni făcătorule, primeşte această rugăciune de la mine, nevrednicul robul tău, căci către tine, ca la un adevărat izvor de tămăduiri şi grabnic folositor cu lacrimi fierbinţi ma rog ţie. Vezi, sfinte, paguba mea, vezi sărăcia şi ticăloşia mea, vezi bubele şi rănile trupului şi sufletului meu! Mă rog ţie, Sfinte Mina, grăbeşte-te a mă ajuta cu neincetatele şi sfintele tale rugăciuni. Ia aminte la suspinele mele si nu ma trece cu vederea, că ştiu, Sfinte al lui Dumnezeu, că ai pătimit munci grele şi chinuri înfricoşătoare pentru dragostea lui Hristos, dar prin acele suferinte astazi vietuiesti luminat si ai aflat dar de Dumnezeu. Fiindca ne-am incredintat ca si dupa mutarea ta din viata aceasta trecatoare, cine a nazuit la sfanta biserica ta si cu credinta ti s-a rugat nu a ramas neajutat. Ca cine te-a chemat pe tine intru ajutor si nu l-ai auzit? Sau cine te-a chemat pe tine, de minuni facatorule, si tu l-ai trecut cu vederea? Sau cui, in pagube fiind si alergand spre ajutorul tau, nu i-ai descoperit paguba lui? Minunile si ajutorul tau m-au facut si pe mine sa alerg la ajutorul tau,  să cred ca la orice facere de bine esti gata ajutător şi grabnic folositor. Şi eu acum, fiind scârbit şi în pagubă, alerg către tine cu credinţă şi cu lacrimi, îngenunchind, mă rog ţie, Sfinte şi Mare Mucenic Mina, ca să te rogi lui Hristos, Fiul lui Dumnezeu, pentru mine păgubaşul şi scârbitul, celui ce n-a trecut cu vederea rugaciunea ta cea muceniceasca, ci te-a ascultat si te-a intarit si te-a primit in cerestile locasuri. Roagă-te ca sa fiu si eu ajutat si miluit pentru rugaciunile tale, si din pagube si necazuri izbavit, ca sa laud si bine sa cuvantez si sa slavesc intru tot laudatul si preaputernicul nume al Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.”



Citește și:

Regim alimentar ulcer gastric + rețete simple

Felicitări şi Urări de Sfânta Maria 2021. Cele mai frumoase gânduri pentru toţi cei ce serbează numele de Sfânta Maria 2021

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nicola nu mai vrea să stea în casă cu copiii ei! Nici nepoții nu i-a mai văzut de câteva luni, iar acum s-a aflat de ce

Filmul crimei din Bacău, în cazul fetei de 18 ani ucise de un vecin în timp ce încerca să-și salveze frățiorii mai mici

Alina Sorescu, replică acidă pentru Alex Ciucu: „Fetele au plâns...”

Oana Ciocan, primele declarații despre relația cu Jador: "E foarte trist!" Care este, de fapt, adevăratul motivul pentru care s-au despărțit?

Un om amărât, nu merita să-l împuște pentru o căruță cu lemne" Românul împușcat în cap de polițiștii bulgari se zbate între viață și moarte