Cine a fost Spartacus?

Cine a fost Spartacus?
Cine a fost Spartacus?

Spartacus este dat adesea ca un exemplu al curajului, dar cine a fost el? El a rămas în istorie ca fiind unul dintre cei mai bravi gladiatori din câți au existat vreodată.

A condus o răscoală majoră a sclavilor și a dus o viață agitată.

Spartacus s-a născut în Tracia, în jurul anului 109, într-o familie simplă de păstori. După ce a depășit perioada adolescenței, s-a înrolat în rândul soldaților romani, însă a fost capturat și ulterior a fost vândut ca sclav. Viața sa l-a adus la școala de gladiatori a lui Batiatus din Capua, unde și-a pus bazele noii sale activități.

Lui Spartacus nu i-a plăcut însă niciodată această viață, ci dintotdeauna a visat libertatea. Avea capacități de lider, pe care și le-a folosit din plin în momentul în care a evadat alături de alți 70 de gladiatori de la școala din Capua. Pe măsură ce timpul trecea, el a declanșat o adevărată răscoală și a alcătuit o armată care avea nu mai puțin de 70 de mii de oameni.

Spartacus era liderul acestei armate, alături de alți trei sclavi pe nume Gannicus, Crixus și Oinomaus. Actele de vitejie erau majore pentru acele vremuri, astfel că armata condusă de Spartacus a învins nu mai puțin de 4 legiuni romane.

Spartacus a murit în drum spre Sicilia

Visul lui Spartacus a fost să ajungă în Sicilia, cu gândul de a scăpa de dominația romană. Totuși, planul său nu a fost dus la bun sfârșit. Încă de la prima tentativă a fost aproape de moarte. După ce a convins câțiva pirați să-l ducă în Sicilia, aceștia l-au păcălit și au încercat să-l omoare.

Generalul roman Crassus i-a dat și el de furcă lui Spartacus. El a încercat să-i închidă fâșia de pământ ce separă Marea Ionică de Marea Tirreniană printr-un șanț adânc și să-l izoleze complet. Spartacus a umplut însă șanțurile cu trupurile celor uciși și cu cadavrele cailor morți, astfel că a depășit această barieră.

După ce a ajuns la Brundisium, Spartacus a fost părăsit însă de o parte din armată. Aici au avut loc lupte grele, în urma cărora nu mai puțin de 13 mii de soldați din armata sa au murit, printre care și Crixus și Oinomaus. Ulterior, și Spartacus a fost răpus în această luptă ce a avut loc în anul 71 înainte de Hristos.

Spartacus, unul dintre cei mai cunoscuți gladiatori din istorie

Pentru că este unul dintre cei mai cunoscuți gladiatori din istorie, Spartacus este un personaj relevant și pentru industria cinematografică și cea de gaming. În ultimele decenii au apărut astfel zeci de filme, documentare, seriale și jocuri inspirate din viața sa.

Poate cel mai cunoscut serial este Spartacus, pe care l-a putut vedea între 2010 și 2013. Serialul are la origini viața lui Spartacus, de la ascensiunea sa, luptele pe care le-a condus până la modul în care și-a găsit sfârșitul. Serialul a beneficiat de recenzii foarte bune, iar anularea sa a fost o veste care i-a întristat pe numeroșii fani ai seriei.

Cele mai cunoscute jocuri video sunt Spartacus Legends, Spartacus Gladiator of Rome și Swords of Sandals Spartacus. În același timp, o incursiune în viața lui Spartacus poate fi făcută și prin intermediul video-slotului Spartacus Megaways, disponibil pe platformele cu jocuri pacanele licențiate ONJN. Grafica este un punct forte al acestui joc, în timp ce coloana sonoră are menirea să-i ducă pe utilizatori în atmosfera gladiatorilor. Spartacus este simbol în acest joc alături de alți gladiatori, tigri, masca de fier, scutul și sabia.

Sursa foto canva.com



Citește și:

Sindromul de șa turcească liberă (empty sella)

Cu ce probleme se confruntă Geta Sterp în sarcină? „Am o problemă foarte gravă. Ce mă fac? Atât de nervoasă am fost la un moment dat.”

”Trădătoarea” tenisului românesc e mai FIERBINTE ca vara! Imaginile au scăpat pe internet FOTO

Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță

Ionel Ganea, fostul atacant al naționalei României, cercetat de polițiști după ce a bătut un vecin. Motivul scandalului

Bebe Cotimanis și-a educat copiii după exemplul oferit de mama sa: „Avem sarcina noastră să ne îndreptăm copiii spre o anumită cale. Să nu le punem frână, să nu le punem piedică.”

Simge Selçuk, actrița care joacă rolul Nebahat în serialul Totul pentru familia mea, apariție uluitoare în mediul online! Iată la ce schimbare spectaculoasă de look a recurs celebra actriță 

Orașul din România care i-a impresionat pe britanici! „Mica Vienă” i-a cucerit pe străini cu prețurile mici și peisajele de basm


Cookies