Ciocolata este un desert foarte consumat peste tot în lume. Însă știați până în acest moment cine a inventat-o?
Aflați din rândurile următoare cine a inventat ciocolata, care sunt beneficiile acesteia, dar și de câte tipuri principale există. În plus, descoperiți și o rețetă de fondue de ciocolată, numai bună de consumat.
Cine a inventat ciocolata
Ciocolata a apărut încă de acum două mii de ani, atunci când cultura arborelui de cacao era regăsită în America de Sud.
În anul 1519, conchistadorul Hernando Cortez a fost cel care a descoperit faptul că un conducător al aztecilor, deja era obișnuit să consume o băutura realizată din semințe de cacao, numită la acea vreme „chocolati”.
În schimb, cei care au descoperit că această băutură este mult mai gustoasă dacă este caldă, au fost spaniolii. Aceștia au adăugat trestie de zahăr, vanilie și scorțișoară, considerând-o o băutură miraculoasă. Tot aceștia au decis să țină pentru ei, faimosul preparat, iar abia după un secol au decis să îl descopere întregii Europe, prin intermediul călugărilor.
Fructele de cacao se foloseau ca monedă de schimb iar pulpa de cacao era utilizată în prepararea băuturii pentru zei, denumită „thocolaltl”. În secolul XIX, mai exact în anul 1847, o companie engleză a creat procesul tehnologic de solidifiere a ciocolatei, iar la doi ani diferență, elvețianul Daniel Peter a adăugat un nou ingredient, și anume, laptele.
Beneficiile consumului de ciocolată amăruie
În ceea ce privește nenumăratele beneficii ale consumului de ciocolată, acestea vizează în cea mai mare măsură, ciocolata amăruie, pentru că a fost dovedit faptul că este benefică pentru sistemul circulator, iar totodată are efecte anticancerigene, de stimulator cerebral, tuse și diaree.
Odată ce veți consuma ciocolată, în cantități moderate, datorită efectului puternic pe care îl are ca antioxidant natural, vă va proteja împotriva oxidării lipo-proteice.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
În ceea ce privește colesterolul, trebui să știți că preparatele din ciocolată dețin grăsimi saturate, în special acid stearic și grăsime nesaturată, denumită acid oleic.
Tipuri principale de ciocolată
Ciocolata neagră – numită de asemenea, și ciocolată amăruie, reprezintă un amestec de cacao și unt de cacao cu zahăr. Aceasta deține minimum de 35% cacao și poate crește în funcție de fabricantul care o realizează.
Același lucru este valabil și în cazul necesarului de zahăr, care va depinde în funcție de amăreala pe care o oferă conținutul de cacao utilizat.Ciocolata cu lapte – aceasta conține minimum de 25% substanță uscată de cacao și aproximativ 12% substanță solidă de lapte, care poate să fie lapte praf sau lapte condensat. Elvețianul Daniel Peter a fost cel care a lansat pentru prima oară, ciocolata cu lapte, în anul 1875.
Ciocolata albă – aceasta reprezintă o ciocolată produsă din mai multe ingrediente în comparație cu cea neagră sau cu lapte. Se produce în general, din unt de cacao, zahăr, lapte, vanilie și alte arome, de asemenea, în funcție de fabricant. Culoarea apropiată de alb este datorată faptului că nu conține cacao pudră sau alte preparate din cacao.
Citeste si: Cine a inventat papanașii. „A salvat generații întregi de gospodine de la coacerea miezului problematic”
Rețetă de Fondue de ciocolată
Ingrediente
Veți avea nevoie de următoarele ingrediente: ciocolată cu lapte (o bucată), frișcă lichidă (după gust), zahăr vanilat (după gust), banane (2 bucăți), căpșuni (după preferințe), ananas (o bucată) și un pachet de biscuiți.
Mod de preparare
Această rețetă de fondue de ciocolată este una extrem de simplă, pe care o veți prepara cu drag. Tot ce trebuie să faceți este să tocați ciocolata cu lapte mărunt, apoi să încălziți frișca, iar în aceasta să topiți ciocolata și să adăugați zahăr vanilat, atât cât considerați că este necesar.
Apoi curățați bananele și tăiați-le felii mai groase, căpșunile de asemenea le puteți tăia în două și ananasul curățat de coajă și de cotor, pentru a ajunge la pulpa acestuia, pe care o veți tăia în cuburi mari.
Sosul de ciocolată fondue îl veți pune într-un bol mic, deasupra focului, pentru a se face. Apoi toate fructele și biscuiții se așază pe un platou și se servesc împreună cu fondue de ciocolată. Poftă bună!
Citeste si: Cât timp se fierbe apa. Apa fiartă este bună sau rea?