Cine a inventat ciocolata. Povestea inventatorului ciocolatei și influența sa asupra lumii dulciurilor

Cine a inventat ciocolata. Povestea inventatorului ciocolatei și influența sa asupra lumii dulciurilor
Cine a inventat ciocolata. Povestea inventatorului ciocolatei și influența sa asupra lumii dulciurilor

Ciocolata este un desert foarte consumat peste tot în lume. Însă știați până în acest moment cine a inventat-o?

Aflați din rândurile următoare cine a inventat ciocolata, care sunt beneficiile acesteia, dar și de câte tipuri principale există. În plus, descoperiți și o rețetă de fondue de ciocolată, numai bună de consumat.

Cine a inventat ciocolata

cine a inventat ciocolata

Ciocolata a apărut încă de acum două mii de ani, atunci când cultura arborelui de cacao era regăsită în America de Sud.

Cristofor Columb, a fost cel care a luat primul contact cu boabele de cacao din Lumea Nouă. Pentru că oamenii care le-au văzut pentru prima oară, nu știau la ce folosesc acestea, nu s-au bucurat prea tare de apariția lor.

În anul 1519, conchistadorul Hernando Cortez a fost cel care a descoperit faptul că un conducător al aztecilor, deja era obișnuit să consume o băutura realizată din semințe de cacao, numită la acea vreme „chocolati”.

Acesta consuma chiar cu până la 50 de căni pe zi.

În schimb, cei care au descoperit că această băutură este mult mai gustoasă dacă este caldă, au fost spaniolii. Aceștia au adăugat trestie de zahăr, vanilie și scorțișoară, considerând-o o băutură miraculoasă. Tot aceștia au decis să țină pentru ei, faimosul preparat, iar abia după un secol au decis să îl descopere întregii Europe, prin intermediul călugărilor.

Fructele de cacao  se foloseau ca monedă de schimb iar pulpa de cacao era utilizată în prepararea băuturii pentru zei, denumită „thocolaltl”. În secolul XIX, mai exact în anul 1847, o companie engleză a creat procesul tehnologic de solidifiere a ciocolatei, iar la doi ani diferență, elvețianul Daniel Peter a adăugat un nou ingredient, și anume, laptele.

ciocolata amaruie beneficii

Beneficiile consumului de ciocolată amăruie

În ceea ce privește nenumăratele beneficii ale consumului de ciocolată, acestea vizează în cea mai mare măsură, ciocolata amăruie, pentru că a fost dovedit faptul că este benefică pentru sistemul circulator, iar totodată are efecte anticancerigene, de stimulator cerebral, tuse și diaree.

Odată ce veți consuma ciocolată, în cantități moderate, datorită efectului puternic pe care îl are ca antioxidant natural, vă va proteja împotriva oxidării lipo-proteice.

Totodată, are și un efect de reducere a tensiunii arteriale și de îmbunătățire a dilatației vaselor de sânge. Tot legat de tensiunea arterială, este și efectul neuroprotectiv pe care îl are, în ceea ce privește accidentele vasculare cerebrale de tip ischemic.

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

În ceea ce privește colesterolul, trebui să știți că preparatele din ciocolată  dețin grăsimi saturate, în special acid stearic și grăsime nesaturată, denumită acid oleic.

Iar datorită acidului stearic, nivelul colesterolului din sânge nu va crește, ba chiar mai mult, îl poate face să scadă într-o oarecare măsură.

ciocolata cadou

Tipuri principale de ciocolată

Ciocolata neagră  – numită de asemenea, și ciocolată amăruie, reprezintă un amestec de cacao și unt de cacao cu zahăr. Aceasta deține minimum de 35% cacao și poate crește în funcție de fabricantul care o realizează.

Același lucru este valabil și în cazul necesarului de zahăr, care va depinde în funcție de amăreala pe care o oferă conținutul de cacao utilizat.

Ciocolata cu lapte  – aceasta conține minimum de 25% substanță uscată de cacao și aproximativ 12% substanță solidă de lapte, care poate să fie lapte praf sau lapte condensat. Elvețianul Daniel Peter a fost cel care a lansat pentru prima oară, ciocolata cu lapte, în anul 1875.

Ciocolata albă  – aceasta reprezintă o ciocolată produsă din mai multe ingrediente în comparație cu cea neagră sau cu lapte. Se produce în general, din unt de cacao, zahăr, lapte, vanilie și alte arome, de asemenea, în funcție de fabricant. Culoarea apropiată de alb este datorată faptului că nu conține cacao pudră sau alte preparate din cacao.

tipuri de ciocolata

Citeste si: Cine a inventat papanașii. „A salvat generații întregi de gospodine de la coacerea miezului problematic”

 

Citește și: Ce decizie au luat Culiță Sterp și Daniela Iliescu după ce s-au cununat! Artistul a făcut marele anunț: „În curând...”- kanald.ro

Citește și: De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale- stirilekanald.ro

Rețetă de Fondue de ciocolată

Ingrediente

Veți avea nevoie de următoarele ingrediente: ciocolată cu lapte (o bucată), frișcă lichidă (după gust), zahăr vanilat (după gust), banane (2 bucăți), căpșuni (după preferințe), ananas (o bucată) și un pachet de biscuiți.

Mod de preparare

Această rețetă de fondue de ciocolată este una extrem de simplă, pe care o veți prepara cu drag. Tot ce trebuie să faceți este să tocați ciocolata cu lapte mărunt, apoi să încălziți frișca, iar în aceasta să topiți ciocolata și să adăugați zahăr vanilat, atât cât considerați că este necesar.

Apoi curățați bananele și tăiați-le felii mai groase, căpșunile de asemenea le puteți tăia în două și ananasul curățat de coajă și de cotor, pentru a ajunge la pulpa acestuia, pe care o veți tăia în cuburi mari.

Sosul de ciocolată fondue îl veți pune într-un bol mic, deasupra focului, pentru a se face. Apoi toate fructele și biscuiții se așază pe un platou și se servesc împreună cu fondue de ciocolată. Poftă bună!

fondue de ciocolata

Citeste si: Cât timp se fierbe apa. Apa fiartă este bună sau rea?



Citește și:

Scăpaţi de febră cu 10 remedii naturale!

Cât timp se fierbe apa. Apa fiartă este bună sau rea?

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Cine este și câți ani are Gizem Sevim, care joacă rolul Leyla, în serialul Inimă rebelă! Iată la ce schimbare uluitoare de look a recurs carismatica actriță după încheierea filmărilor

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină


Cookies