Cine a inventat crema de zahăr ars. Geniul din spatele gustului dulce!

crema de zahar ars
Cremă de zahăr ars

Crema de zahăr ars este un desert rafinat, gustos și ușor de făcut, însă știi când și de cine a fost inventat? Descoperă în rândurile următoare povestea acestui desert, dar și o rețetă pe care trebuie să o încerci!

Crema de zahăr ars este populară și în România, datorită gustului atât de dulce, rapidității cu care se prepară, dar și pentru că nu ai nevoie de prea multe ingrediente. Cu toate că multe persoane din întreaga lume se bucură de acest desert minunat, puțini știu originile sale. Este bine cunoscut faptul că Franța are una din cele mai apreciate și renumite bucătării din lume. Așadar, nu doar vinul excepțional, bagheta, brânzeturile și macarons, sunt specifice francezilor, ci și crema de zahăr ars.

Citește și: Extaz culinar. Cum să îmbini perfecțiunea Panna Cottei cu aroma îmbietoare a sosului de ciocolată, un ghid detaliat pentru bucătăria ta

Citește și: Cine a inventat turta dulce. Explorând originea și inventatorul unui delicios desert!

În franceză, preparatul se numește crème brûlée, iar poporul francez susține că ei au fost inventatorii acestui desert. Se spune că rețeta cremei de zahăr ars a apărut pentru prima dată în cartea de bucate „Cuisinier royal et

bourgeois”, în anul 1691 și a fost inventată de un bucătar renumit, pe nume François Massialot. Totuși, mai există și alte țări care au deserturi asemănătoare. Spre exemplu, în Spania există  „crema Catalană”, un desert similar cremei de zahăr ars. Bucătăria engleză are „crema Trinity”, care a devenit faimos după anul 1980.

Ingrediente:

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

  • 1 l lapte;
  • 8 oua medii;
  • 1 varf cutit de sare;
  • 150 g zahar tos fin (pentru crema de oua);
  • 150 g zahar tos fin (pentru caramel);
  • 1 pastaie de vanilie (doar semintele).

Mod de preparare:

crema de zahar ars reteta simpla
Un desert delicios![Sursa foto: Freepik]

 Această rețetă se prepară în mai mulți pași.

Pentru început, este nevoie să topești zahărul pentru crema de ouă și lapte. Este important și recipientul pe care îl folosești. Așadar, ai nevoie de o oală de metal ceva mai adâncă, dar care poate fi introdusă în cuptor. Zahărul va fi topit în cratiță, la foc mediu, până va căpăta o culoare aurie. Acesta trebuie amestecat din când în când, pentru a nu se arde. După ce s-a topit, cratița trebuie rotită cu mare grijă, până când pereții recipientului sunt îmbrăcați, pe jumătate, în caramel.
Acesta trebuie să se răcească, așadar vom lăsa cratița la temperatura camerei.

Următorul pas pentru rețetă este prepararea cremei. Vom așeza ouăle într-un castron, alături de sare, zahăr și semințele păstăii de vanilie. Aceste ingrediente se mixează la viteză medie, în jur de 4-5 minute. Ulterior, adăugăm și laptele rece, mixând din nou compoziția.

cine a inventat crema de zahar ars
Cine a inventat crema de zahăr ars[Sursa foto: Freepik]

Citește și: Ștefan și Catinca s-au despărțit: "S-a terminat!" Ce mesaje au transmis foștii concurenți din "Casa iubirii"| Foto- kanald.ro

Citește și: „Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a- stirilekanald.ro

Urmează să fierbem crema de zahăr ars: turnăm compoziția pe care tocmai am mixat-o în cratița în care avem caramelul răcit. Această cratiță va fi așezată în alta, ceva mai mare, pe care o umplem pe jumătate cu apă rece. Apoi, o introducem în cuptorul preîncălzit la 180 °C, iar aceasta va fierbe timo de 50-60 de minute. Secretul este ca o dată la 15 minute, să fie turnați în jur de 50 de ml de apă rece în cratiță, pentru a nu da în clocot.

După ce timpul s-a scurs, crema de zahăr ars trebuie să mai stea 10 minute la temperatura camerei, exact așa cum a fost introdusă în cuptor. Ulterior, o vom scoate din apă și o lăsăm să se răcească, iar apoi o ținem la frigider până a doua zi.

Un alt pas important pentru această rețetă este amplasarea cremei de zahăr ars pe un platou. Așadar, este nevoie de mare atenție pentru a desprinde, cu ajutorul unui cuțit, compoziția de pe marginea cratiței. Platoul trebuie să fie unul destul de încăpător și înalt, deoarece desertul are mult sirop. Tot ce trebuie să faci este să așezi platoul deasupra cratiței și cu o mișcare rapidă, să răstorni toată compoziția.

Poftă bună!

Te invităm şi mâine, pe kfetele.ro, pentru a descoperi mai multe sfaturi și trucuri despre un stil de viață sănătos și echilibrat, împreună cu idei creative și inspiraționale pentru a face fiecare zi specială.

 



Citește și:

Mic dejun cu avocado: 3 rețete rapide, sănătoase și savuroase

Rețeta pentru cea mai bună cremă pentru prăjituri de casă. Trebuie neapărat să încerci acest preparat

Pictorial de SENZAȚIE! Andreea Sasu a renunțat la haine și a pozat PROVOCATOR, în ultima lună de sarcină

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Detaliul surprinzător observat la Edi Iordănescu după participarea la EURO 2024

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

Ștefan și Catinca s-au despărțit: "S-a terminat!" Ce mesaje au transmis foștii concurenți din "Casa iubirii" | Foto

Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe cuvânt!!!!”


Cookies