Află, din rândurile următoare, cine a inventat duty-free-ul și cum s-a schimbat experiența cumpărăturilor.
Duty-free este o industrie globală care a generat vânzări anuale uriașe prin vânzarea de bunuri spre călătorii internațional. Aceste tipuri de magazine sunt scutite de plata anumitor taxe și impozite locale sau naționale, însă pentru acest lucru produsele trebuie vândute doar călătorilor care le vor scoate din țară. Aeroporturile reprezintă majoritatea acestor vânzări la nivel global, însă este disponibil, de asemenea, și în magazinele de frontieră. În anumite state, dreptul de a cumpăra bunuri scutite de taxe vamale este acordat și personalului diplomatic sau militar staționat în afara țării lor de origine.
Cine a fost Brendan O'Regan
Citește și: La ce ingrediente sa fim atente atunci cand ne cumparam cosmetice
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Brendan O'Regan a fost un om de afaceri irlandez care este cunoscut pentru dezvoltarea Aeroportului Shannon, fiind cel care a dezvoltat conceptul de magazin fără taxe. Acest lucru s-a întâmplat pentru prima dată în Irlanda, iar el a fost, de asemenea, implicat în promovarea păcii în nordul Irlandei. S-a născut în Sixmilebridge, Country Clare, în 1917 și a urmat cursurile Blackrock College. A studiat management hotelier în Germania, Franța, Elveția și Marea Britanie, deoarece provine dintr-o familie care a avut interese în această industrie.
Pentru o perioadă a fost manager al unui hotel din Dublin, iar în 1943 a fost numit controlor de catering la baza de ambarcațiuni zburătoare Foynes. Conceptul magazinului fără taxe din aeroporturi a fost realiat în 1947, iar în 1951 a înființat un colegiu de management hotelier. Succesul aeroportului și a zonei industriale a dus la o dezvoltare și mai mare, astfel că acest tip de cumpărături a fost preluat de mai multe țări, până a ajuns să fie regăsit în toate regiunile.Nașterea conceptului Duty-Free
Dacă ai călătorit măcar o dată cu avionul, cu siguranță ai intrat într-un magazin de acest fel de unde poți cumpăra produse fără taxe. Acest concept a fost realizat de Brendan O’Regan, în urma studiilor efectuate, din dorința de a putea fi cumpărate anumite produse în momentul în care călătorești într-o țară, dar să nu mai fi nevoit să plătești taxe uriașe pentru ele.
Ce înseamnă duty-free
Fie că ne referim la Duty-free din țara noastră, fie că vorbim de Dubai sau Istanbul, conceptul este același, inventat de Brendan O’Regan, reprezentând magazinele întâlnite în aeroporturi, de la care toți cei ajunși în țara respectivă pot cumpăra produse pe care să le aducă în țara lor, fără să plătească taxele uriașe de vamă. Aici intră produse cosmetice, parfumuri, haine, până la țigări și băuturi, însă trebuie să știi că, odată ajuns acolo, nu vei putea să iei acele produse cu scopul de a le folosi cât timp ești plecat. Pentru a fi scutit de toate acele taxe, trebuie achiziționate la întoarcere, însă, chiar și așa, trebuie să ai grijă să nu depășești o anumită limită impusă de țara respectivă. Poți cumpăra foarte multe lucruri dintr-un astfel de magazin, de la jucării, la bijuterii, ceasuri, iar toate acestea pot fi găsite chiar și de la branduri de lux sau cunoscute la nivel internațional. Un avantaj pentru a cumpăra din astfel de magazine este că prețul nu este unul mare, astfel că veți putea găsi oferte considerabile de care să vă bucurați. Dacă ești interesat de aceste tipuri de magazine, iar tu urmează să pleci într-o călătorie, trebuie să știi că echipamente electronice vei găsi în aeroporturile din Asia de Sud, China sau Coreea de sud, de asemenea, și în America, iar dacă ești interesat de bijuterii, cu siguranță le vei găsi în țările arabe. Chiar dacă nu plătești taxele vamale, nu este tocmai rentabil să cumperi alcool și tutun din țările musulmane, deoarece prețurile acolo sunt foarte mari față de ceea ce ai vrea să găsești. Chiar și suvenirurile sunt mult mai scumpe în această regiune, așa că dacă plănuiești să călătorești aici, cu siguranță vei fi atras de bijuterii. Dacă te întrebi care este istoria acestor produse și dacă ele sunt originale, ei bine, nu trebuie să-ți faci niciun fel de problemă, deoarece acestea sunt verificate și aparțin brandurilor menționate pe etichetă. Tot ce trebuie să faci este să te bucuri de cumpărături, iar acasă nu-ți rămâne de făcut decât să despachetezi entuziasmat tot ceea ce ți-ai achiziționat nou. Te invităm şi mâine, pe kfetele.ro, pentru a descoperi mai multe sfaturi și trucuri despre un stil de viață sănătos și echilibrat, împreună cu idei creative și inspiraționale pentru a face fiecare zi specială.