Cine a inventat halvaua. Povestea inovatoare a deliciosului desert și creatorul din culise!

Rețetă halva
Rețetă halva

Iată care este secretul din spatele rețetei de halva, dar și cine este creatorul din culise.

Halvaua este un desert din tradiție, original din Orientul mijlociu, Grecia și Israel. Iată care este istoria ei și cum a luat naștere.

Halvaua, origini și ingrediente în funcție de regiune

Citește și: Cine a inventat baclavaua. Misterul deliciului oriental, între tradiție și creație!

Rețetă halva
Rețetă halva[Sursa foto: freepik]

Citește și: Mini tarte cu cremă de lămâie și bezea. O surpriză plăcută pentru cei dragi!

Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Prima rețetă de halva a apărut în Grecia, într-o cofetărie, din dorința de a avea un desert natural și plin de vitamin, fără a fi folosiți prea mulți îndulcitori chimici, însă inventatorul acesteia este, încă, necunoscut. Ulterior, această rețetă delicioasă a început să fie preluată și de alte regiuni, iar de-a lungul timpului, mai multe țări au început să adapteze rețeta de halva după propriile preferințe locale.

Acest desert delicios poate fi preparat în mai multe feluri, iar de fiecare dată aduce un zâmbet pe buzele celui care îl consumă. Chiar dacă noi suntem obișnuiți cu halvaua din semințe de floarea-soarelui, trebuie să știți că o puteți găsi sub mai multe forme și texturi, în funcție de zonă, așa că aceasta poate fi din cereale, din alune, din diferite tipuri de semințe cu ulei, fistic, caju, migdale sau chiar năut.

Secretul, însă, este altul, iar în funcție de fiecare regiune, se adaugă făină de grâu, unt și apă de trandafiri pentru ca toată compoziția să se lege. Există și un tip de halva remarcabilă, aceea neagră, care este specifică Indiei, iar culoarea este dată de un îndulcitor natural specific indian. Halvaua are un număr mare de calorii. Aceasta poate face atât de bine, cât și rău, așa că trebuie consumată cu moderație.

În cazul în care nu știați, datorită semințelor din care este făcută, halvaua este bogată de vitaminele B și E, calciu, fosfor, magneziu, zinc, seleniu și antioxidanți, iar cel mai important, consumul acesteia nu crește colesterolul.

Halvaua, rețeta delicioasă a unui desert cu tradiții, făcut chiar la tine acasă

Rețetă halva
Rețetă halva[Sursa foto: freepik]

Așa cum s-a menționat anterior, halvaua poate fi făcută din numeroase tipuri de semințe, însă în România, această rețetă a fost adaptată și prelucrată folosindu-se de semințe de floarea-soarelui, iar dacă vrei să prepari acest desert chiar la tine

acasă, trebuie să știi că ai nevoie de 45 de minute la dispoziție.

Citește și: Ce decizie au luat Culiță Sterp și Daniela Iliescu după ce s-au cununat! Artistul a făcut marele anunț: „În curând...”- kanald.ro

Citește și: De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale- stirilekanald.ro

INGREDIENTE

  • 500 g seminţe decojite de floarea-soarelui
  • 120 g susan
  • 250 ml miere
  • 50 g unt de cacao alimentar

Înainte să începi să prepari acest desert, asigură-te că semințele de floarea soarelui sunt foarte bine uscate, dar nu coapte în cuptor. Acestea se râșnesc împreună cu susanul până se obține un produs final foarte fin.

Praful obținut se amestecă cu mierea, iar ulterior untul de cacao  este topit și se toarnă în timp ce amestecați totul rapid. Rezultatul final pe care îl veți pune într-o forma dorită se pune la congelator pentru patru ore, iar apoi poate fi tăiat și consumat după bunul plac. Persoanele care nu mănâncă foarte dulce, dar vor să încerce acest desert chiar la ei acasă, trebuie să știe că pot înlocui zahărul din compoziție cu un îndulcitor natural, astfel desertul vostru nu va mai fi la fel de bogat în calorii și nici nu o să vă afecteze glicemia. Halvaua de casă poate fi mult mai aromată decât cea cumpărată, deoarece puteți adăuga și esențele preferate în compoziție, după bunul plac.

Dacă doriți să mergeți către regiunea Orientului Mijlociu, puteți prepara acest desert din alte tipuri de semințe preferate, cum ar fi alunele, caju, fistic, de ce nu chiar și năut. Indiferent de ce tipuri de semințe veți folosi, modul în care preparați această rețetă rămâne același, iar cu cât veți folosi mai multe semințe și ingrediente, cu atât halvaua va fi mult mai gustoasă și aromată. Acum știi cum să faci un desert rapid chiar la tine acasă, iar în cele patru ore de așteptare până la prima mușcătură te poți bucura de orice activitate care îți face plăcere sau poți merge liniștit la serviciu, iar când te întorci, halvaua ta să fie gata de mâncat. Te invităm şi mâine, pe kfetele.ro, pentru a descoperi mai multe sfaturi și trucuri despre un stil de viață sănătos și echilibrat, împreună cu idei creative și inspiraționale pentru a face fiecare zi specială.



Citește și:

Pete roșii pe piele – cauze și opțiuni de tratament

Tort de ciocolată cu cireșe. Un gust inedit combinat cu ciocolată și cireșe!

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Cine este și câți ani are Gizem Sevim, care joacă rolul Leyla, în serialul Inimă rebelă! Iată la ce schimbare uluitoare de look a recurs carismatica actriță după încheierea filmărilor

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină


Cookies