Cine a inventat Kurtos Kalacs, cozonacul secuiesc. Descoperă originea și evoluția, o bijuterie culinara cu poveste

cine a inventat kurtos kalacs
Cine a inventat Kurtos Kalacs

Kurtos Kalacs este un cozonac destul de diferit, iubit de o mulțime de oameni. Este asociat cu momentele de bucurie și sărbătoare, deoarece este un desert adesea întâlnit în cadrul târgurilor și al festivalelor.

Deși cel mai cunoscut tip de Kurtus Kalacs este cel cu nucă, în ultima vreme au apărut diverse sortimente, pentru toate gusturile: cu cocos, scorțișoară sau chiar fistic. Descoperă în rândurile de mai jos cine a inventat acest cozonac secuiesc, istoria fermecătoare pe care o are, dar și o rețetă foarte simplu de preparat!

Cine a inventat Kurtos Kalacs, numit și cozonacul secuiesc

Citește și: Clătite americane cu sirop de arțar. Un mod delicios de a îți începe dimineața!

kurtos kalacs
kurtos kalacs[Sursa foto: Freepik]

Citește și: Tort de ciocolată cu cireșe. Un gust inedit combinat cu ciocolată și cireșe!

Deși Kurtus Kalaks este un considerat tot un cozonac, totuși, este foarte diferit de cozonacul clasic, cel pe care gospodinele din România îl prepară de sărbători.

Pentru prepararea acestui cozonac este nevoie de un cilindru de aproximativ 25-30 cm. După ce se pune deasupra unui grătar cu jar și se coace cu ajutorul acestui suport, produsul de patiserie se scoate de pe suportul cilindric, rezultând un cozonac gustos, fără umplutură, în formă de tub.

În România, Kurtus Kalaks a devenit popular abia după căderea regimului comunist. Este denumit cozonac secuiesc deoarece a apărut prima dată în România în județul Covasna, acolo unde brutarii secui au răspândit produsul în întreaga țară.

Prima rețetă scrisă a acestui preparat este din anul 1784, într-o carte de bucate secuiești. Până la sfârșitul secolului 18, cozonacul s-a extins în întreg spațiul vorbitor de limbă maghiară. Kurtus Kalacs a ajuns să fie extrem de popular în Ținutul Secuiesc, în Ardeal și în Ungaria de Est. De-a lungul timpului, preparatul de patiserie a suferit unele schimbări în materie de rețetă, însă și-a păstrat autenticitatea în mare parte.

Ce înseamnă Kurtos Kalacs

kurtos kalacs reteta
Rețetă Kurtus[Sursa foto: Freepik]

Numele acestui desert își are originea în cuvântul maghiar „kürtő , care înseamnă horn sau coș de fum. Cuvântul „kalacs” înseamnă cozonac împletit.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Rețeta de Kurtos Kalacs

de unde vine kurtos kalacs
De unde vine Kurtos kalacs[Sursa foto: Freepik]

Cu toate că în majoritatea timpului Kurtos Kalacs este regăsit în târguri, nu este imposibil de pregătit acasă. În cazul în care dorești să aduci savoarea momentelor de sărbători și acasă, iată o rețetă pe care o poți prepara:

Ingrediente:

  • 700g făina
  • -30g drojdie proaspătă
  • -300 ml lapte călduț
  • -2 ouă+2 galbenușuri
  • -3 linguri de zahăr
  • -80g unt topit
  • -1 praf sare
  • -vanilie
  • Pentru decor
  • -zahăr
  • -nucă
  • -scorțișoară

Mod de preparare:

Primul pas pentru pregătirea unui Kurtus Kalacs de excepție este prepararea aluatului. În primul rând, se adaugă într-un vas două linguri de zahăr, drojdia, 100 ml de lapte călduț și 5 linguri de făină. Aceste ingrediente trebuie amestecate bine, iar apoi vasul trebuie lăsat timp de 10 minute acoperit, pentru ca drojdia să își facă efectul și aluatul să crească.

kurtos kalacs origine
Kurtus Kalacs[Sursa foto: Freepik]

Într-un alt vas, de dimensiuni mai mari, adăugăm restul de făină, iar în mijlocul ei formăm o gaură, în care adăugăm ouăle bătute, cele două gălbenușuri, laptele rămas, zahărul, vanilie și un praf de sare. Urmează procesul de frământare, până obținem un aluat omogen. Ulterior, adăugăm untul topit și mai frământăm puțin, Aluatul trebuie să fie elastic și să nu se lipească. Apoi, acest aluat în așezăm într-un vas uns cu ulei și îl lăsăm să stea până ajunge la un volum dublu. Blatul de lucru unde vom frământa trebuie să fie acoperit cu făină, unde aluatul va fi întins foarte bine cu ajutorul unui sucitor.

Citește și: Catinca, mesaj îngrijorător în mediul online: "Îmi faceți rău!" Ce se întâmplă cu fosta concurentă din Casa iubirii după despărțirea de Ștefan- kanald.ro

Citește și: Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR- stirilekanald.ro

kurtos kalacs reteta
Rețetă Kurtus[Sursa foto: Freepik]

Acesta trebuie să fie tăiat în fâșii groase de aproximativ 3 cm. Deoarece acasă nu avem ustensilele pe care le au vânzătorii de la târguri, vom improviza, cu ajutorul sticlelor de vin.

ce inseamna kurtos kalacs
Ce înseamnă Kurtos kalacs[Sursa foto: Freepik]

Fâșiile de aluat le înfășurăm în jurul unor sticle de vin, care vor fi unse cu apă. Apoi, pentru decor și savoare, tăvălim preparatul prin amestecul de nucă, zahăr și scorțișoară,  Sticlele vor fi puse în picioare pe o tavă, pe care o așezăm î n cuptorul preîncălzit la 180 de grade, pentru 25 de minute. Poftă bună!

Te invităm şi mâine, pe kfetele.ro, pentru a descoperi și mai multe rețete noi și delicioase, dar și câteva sfaturi care te pot ajuta în prepararea lor.

reteta kurtos kalacs



Citește și:

Mic dejun cu avocado: 3 rețete rapide, sănătoase și savuroase

Cine a inventat duty-free-ul. Cum a schimbat Brendan O'Regan experiența de cumpărături în aeroporturi

IMAGINI INTERZISE cardiacilor! Viviana Sposub, cu SÂNII la vedere în cel mai SEXY top! Vedeta a băgat în boală toţi bărbaţii!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Care a fost, de fapt, motivul pentru care Alexandru Ciucu a divorțat de prima soție, înainte de a o cunoaște pe Alina Sorescu: „A fost un impuls de moment”

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

Ceren Karakoç, actrița care joacă rolul Nursema în serialul „O dragoste”, apariție de senzație în mediul online! Iată cum a fost surprinsă celebra actriță la finalul sezonului de filmări, în compania colegilor săi!

„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a


Cookies