Kurtos Kalacs este un cozonac destul de diferit, iubit de o mulțime de oameni. Este asociat cu momentele de bucurie și sărbătoare, deoarece este un desert adesea întâlnit în cadrul târgurilor și al festivalelor.
Deși cel mai cunoscut tip de Kurtus Kalacs este cel cu nucă, în ultima vreme au apărut diverse sortimente, pentru toate gusturile: cu cocos, scorțișoară sau chiar fistic. Descoperă în rândurile de mai jos cine a inventat acest cozonac secuiesc, istoria fermecătoare pe care o are, dar și o rețetă foarte simplu de preparat!
Cine a inventat Kurtos Kalacs, numit și cozonacul secuiesc
Citește și: Clătite americane cu sirop de arțar. Un mod delicios de a îți începe dimineața!
Citește și: Tort de ciocolată cu cireșe. Un gust inedit combinat cu ciocolată și cireșe!
Deși Kurtus Kalaks este un considerat tot un cozonac, totuși, este foarte diferit de cozonacul clasic, cel pe care gospodinele din România îl prepară de sărbători.
În România, Kurtus Kalaks a devenit popular abia după căderea regimului comunist. Este denumit cozonac secuiesc deoarece a apărut prima dată în România în județul Covasna, acolo unde brutarii secui au răspândit produsul în întreaga țară.
Prima rețetă scrisă a acestui preparat este din anul 1784, într-o carte de bucate secuiești. Până la sfârșitul secolului 18, cozonacul s-a extins în întreg spațiul vorbitor de limbă maghiară. Kurtus Kalacs a ajuns să fie extrem de popular în Ținutul Secuiesc, în Ardeal și în Ungaria de Est. De-a lungul timpului, preparatul de patiserie a suferit unele schimbări în materie de rețetă, însă și-a păstrat autenticitatea în mare parte.Ce înseamnă Kurtos Kalacs
Numele acestui desert își are originea în cuvântul maghiar „kürtő ”, care înseamnă horn sau coș de fum. Cuvântul „kalacs” înseamnă cozonac împletit.
Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Rețeta de Kurtos Kalacs
Cu toate că în majoritatea timpului Kurtos Kalacs este regăsit în târguri, nu este imposibil de pregătit acasă. În cazul în care dorești să aduci savoarea momentelor de sărbători și acasă, iată o rețetă pe care o poți prepara:
Ingrediente:
- 700g făina
- -30g drojdie proaspătă
- -300 ml lapte călduț
- -2 ouă+2 galbenușuri
- -3 linguri de zahăr
- -80g unt topit
- -1 praf sare
- -vanilie
- Pentru decor
- -zahăr
- -nucă
- -scorțișoară
Mod de preparare:
Primul pas pentru pregătirea unui Kurtus Kalacs de excepție este prepararea aluatului. În primul rând, se adaugă într-un vas două linguri de zahăr, drojdia, 100 ml de lapte călduț și 5 linguri de făină. Aceste ingrediente trebuie amestecate bine, iar apoi vasul trebuie lăsat timp de 10 minute acoperit, pentru ca drojdia să își facă efectul și aluatul să crească.
Într-un alt vas, de dimensiuni mai mari, adăugăm restul de făină, iar în mijlocul ei formăm o gaură, în care adăugăm ouăle bătute, cele două gălbenușuri, laptele rămas, zahărul, vanilie și un praf de sare. Urmează procesul de frământare, până obținem un aluat omogen. Ulterior, adăugăm untul topit și mai frământăm puțin, Aluatul trebuie să fie elastic și să nu se lipească. Apoi, acest aluat în așezăm într-un vas uns cu ulei și îl lăsăm să stea până ajunge la un volum dublu. Blatul de lucru unde vom frământa trebuie să fie acoperit cu făină, unde aluatul va fi întins foarte bine cu ajutorul unui sucitor.
Acesta trebuie să fie tăiat în fâșii groase de aproximativ 3 cm. Deoarece acasă nu avem ustensilele pe care le au vânzătorii de la târguri, vom improviza, cu ajutorul sticlelor de vin.
Fâșiile de aluat le înfășurăm în jurul unor sticle de vin, care vor fi unse cu apă. Apoi, pentru decor și savoare, tăvălim preparatul prin amestecul de nucă, zahăr și scorțișoară, Sticlele vor fi puse în picioare pe o tavă, pe care o așezăm î n cuptorul preîncălzit la 180 de grade, pentru 25 de minute. Poftă bună!
Te invităm şi mâine, pe kfetele.ro, pentru a descoperi și mai multe rețete noi și delicioase, dar și câteva sfaturi care te pot ajuta în prepararea lor.