Cine a inventat Kurtos Kalacs, cozonacul secuiesc. Descoperă originea și evoluția, o bijuterie culinara cu poveste

Cine a inventat Kurtos Kalacs

Kurtos Kalacs este un cozonac destul de diferit, iubit de o mulțime de oameni. Este asociat cu momentele de bucurie și sărbătoare, deoarece este un desert adesea întâlnit în cadrul târgurilor și al festivalelor.

Deși cel mai cunoscut tip de Kurtus Kalacs este cel cu nucă, în ultima vreme au apărut diverse sortimente, pentru toate gusturile: cu cocos, scorțișoară sau chiar fistic. Descoperă în rândurile de mai jos cine a inventat acest cozonac secuiesc, istoria fermecătoare pe care o are, dar și o rețetă foarte simplu de preparat!

Cine a inventat Kurtos Kalacs, numit și cozonacul secuiesc

Citește și: Clătite americane cu sirop de arțar. Un mod delicios de a îți începe dimineața!

kurtos kalacs [Sursa foto: Freepik]

Citește și: Tort de ciocolată cu cireșe. Un gust inedit combinat cu ciocolată și cireșe!

Deși Kurtus Kalaks este un considerat tot un cozonac, totuși, este foarte diferit de cozonacul clasic, cel pe care gospodinele din România îl prepară de sărbători. Pentru prepararea acestui cozonac este nevoie de un cilindru de aproximativ 25-30 cm. După ce se pune deasupra unui grătar cu jar și se coace cu ajutorul acestui suport, produsul de patiserie se scoate de pe suportul cilindric, rezultând un cozonac gustos, fără umplutură, în formă de tub.

În România, Kurtus Kalaks a devenit popular abia după căderea regimului comunist. Este denumit cozonac secuiesc deoarece a apărut prima dată în România în județul Covasna, acolo unde brutarii secui au răspândit produsul în întreaga țară. Prima rețetă scrisă a acestui preparat este din anul 1784, într-o carte de bucate secuiești. Până la sfârșitul secolului 18, cozonacul s-a extins în întreg spațiul vorbitor de limbă maghiară. Kurtus

Kalacs a ajuns să fie extrem de popular în Ținutul Secuiesc, în Ardeal și în Ungaria de Est. De-a lungul timpului, preparatul de patiserie a suferit unele schimbări în materie de rețetă, însă și-a păstrat autenticitatea în mare parte.

Ce înseamnă Kurtos Kalacs

Rețetă Kurtus [Sursa foto: Freepik]

Numele acestui desert își are originea în cuvântul maghiar „kürtő , care înseamnă horn sau coș de fum. Cuvântul „kalacs” înseamnă cozonac împletit.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Rețeta de Kurtos Kalacs

De unde vine Kurtos kalacs [Sursa foto: Freepik]

Cu toate că în majoritatea timpului Kurtos Kalacs este regăsit în târguri, nu este imposibil de pregătit acasă. În cazul în care dorești să aduci savoarea momentelor de sărbători și acasă, iată o rețetă pe care o poți prepara:

Ingrediente:

  • 700g făina
  • -30g drojdie proaspătă
  • -300 ml lapte călduț
  • -2 ouă+2 galbenușuri
  • -3 linguri de zahăr
  • -80g unt topit
  • -1 praf sare
  • -vanilie
  • Pentru decor
  • -zahăr
  • -nucă
  • -scorțișoară

Mod de preparare:

Primul pas pentru pregătirea unui Kurtus Kalacs de excepție este prepararea aluatului. În primul rând, se adaugă într-un vas două linguri de zahăr, drojdia, 100 ml de lapte călduț și 5 linguri de făină. Aceste ingrediente trebuie amestecate bine, iar apoi vasul trebuie lăsat timp de 10 minute acoperit, pentru ca drojdia să își facă efectul și aluatul să crească.

Kurtus Kalacs [Sursa foto: Freepik]

Într-un alt vas, de dimensiuni mai mari, adăugăm restul de făină, iar în mijlocul ei formăm o gaură, în care adăugăm ouăle bătute, cele două gălbenușuri, laptele rămas, zahărul, vanilie și un praf de sare. Urmează procesul de frământare, până obținem un aluat omogen. Ulterior, adăugăm untul topit și mai frământăm puțin, Aluatul trebuie să fie elastic și să nu se lipească. Apoi, acest aluat în așezăm într-un vas uns cu ulei și îl lăsăm să stea până ajunge la un volum dublu. Blatul de lucru unde vom frământa trebuie să fie acoperit cu făină, unde aluatul va fi întins foarte bine cu ajutorul unui sucitor.

Citește și: Câți copii are, de fapt, Leonard Doroftei. Cu ce se ocupă aceștia și ce studii au făcut. Fiul cel mare a ajuns milionar- kanald.ro

Citește și: Elena a plecat de acasă și nu s-a mai întors! Femeia de 53 de ani din Vâlcea ar fi vrut să-și pună capăt zilelor- stirilekanald.ro

Rețetă Kurtus [Sursa foto: Freepik]

Acesta trebuie să fie tăiat în fâșii groase de aproximativ 3 cm. Deoarece acasă nu avem ustensilele pe care le au vânzătorii de la târguri, vom improviza, cu ajutorul sticlelor de vin.

Ce înseamnă Kurtos kalacs [Sursa foto: Freepik]

Fâșiile de aluat le înfășurăm în jurul unor sticle de vin, care vor fi unse cu apă. Apoi, pentru decor și savoare, tăvălim preparatul prin amestecul de nucă, zahăr și scorțișoară,  Sticlele vor fi puse în picioare pe o tavă, pe care o așezăm î n cuptorul preîncălzit la 180 de grade, pentru 25 de minute. Poftă bună!

Te invităm şi mâine, pe kfetele.ro, pentru a descoperi și mai multe rețete noi și delicioase, dar și câteva sfaturi care te pot ajuta în prepararea lor.

[Sursa foto: Freepik]



Citește și:

Fructe care te ajută să slăbești + fructe care îngrașă!

Cine a inventat duty-free-ul. Cum a schimbat Brendan O'Regan experiența de cumpărături în aeroporturi

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nicola nu mai vrea să stea în casă cu copiii ei! Nici nepoții nu i-a mai văzut de câteva luni, iar acum s-a aflat de ce

Comemorarea lui Anton Pann: Spectacolul „Povestea vorbei” la 170 de ani de la dispariția sa

Alina Sorescu, replică acidă pentru Alex Ciucu: „Fetele au plâns...”

Teo Trandafir, despre conflictul dintre Zanni și Jador! Ce dezvăluiri a făcut prezentatoarea de la „Follow us!” despre Zanni, după ce l-a acuzat pe Jador de abuz în relația cu Oana Ciocan

O mămică a 4 copii a dispărut misterios în urmă cu 6 luni. Poliția a făcut acum o descoperire macabră, iar familia nu înțelege ce s-a întâmplat