Cine a inventat lasagna. Invenție a grecilor, italienilor sau a britanicilor?

reteta de lasagna cu pui si ciuperci
Cine a inventat lasagna. Invenție a grecilor, italienilor sau a britanicilor?

Lasagna este un fel de mâncare consumat de foarte multe persoane. Însă știați cum a luat naștere acest preparat?

Aflați din rândurile următoare cine a inventat mai exact lasagna, dar și care sunt doar câteva dintre beneficiile consumului de lasagna pentru organismul nostru. În plus, descoperiți și o rețetă de lasagna cu pui și ciuperci, ușor de preparat și cu totul și cu totul gustoasă.

Cine a inventat lasagna

Lasagna  reprezintă o specialitate de paste făinoase cu ouă, care au formă plată şi lată, având dimensiuni mai mari decât a tăiţeilor. Se spune că acest tip de paste ar fi fost unul dintre cele mai vechi tipuri. Preparatul denumit tot lasagna, se prepară cu mai multe astfel de foi, între ele având un sos cu alte ingrediente, printre care se află și carnea tocată și legumele.

Părerile despre istoria acestui preparat sunt destul de împărțite. Anumiți cercetători susțin că lasagna s-a inventat în Grecia antică, numele de „ lasagna “ sau „ lasagne “ fiind derivat din cuvântul grecesc „ Laganon “, prima formă cunoscută de paste. Această variantă de lasagna era preparată din straturi de paste şi sos. Prin urmare, acest fel de mâncare și-a luat numele de la modalitatea de preparare, nu de la ingredientele pe care le conține.

Cu toate acestea, a fost dovedit faptul că cercetătorii din Marea Britanie au descoperit o carte de bucate care conţinea o reţetă de lasagna care exista încă din anul 1390, iar alți cercetători susțin că acest preparat a apărut în Italia.

Lasagna consumată în zilele noastre a apărut în Italia, încă din Evul mediu. Acest preparat era realizat și savurat numai la ocazii speciale. Rețeta de lasagna tradiţională din Italia are în compoziţia sa ragu, sos béchamel şi parmezan, toate acestea fiind între straturile de paste.

După o anumită perioadă, italienii au fost cei care au adus varianta lor de lasagna și pe teritoriul Americii, la finalul anilor 1800. Anumite persoane preferă un sos cu mai multă consistenţă, făcut cu carne tocată de porc sau vită, în timp ce alte persoane adaugă legume călite şi spanac printre straturile de lasagna.

cine a inventat lasagna

 

Beneficiile consumului de lasagna pentru organism

Lasagna poate să fie preparată în mai multe modalități, în funcție de preferințele fiecărei persoane în parte. Cu toate acestea, indiferent de modalitatea aleasă, majoritatea lasagnelor au o serie de nutrienți în comun, după cum urmează:

Citește și: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Carbohidrați –  unul dintre nutrienții regăsiți în acest preparat este zahărul și amidonul, ambele fiind carbohidrați.

Aceștia redau organismului nostru energia de care are nevoie zilnic. Carbohidrații din lasagna provin din tăiței, la o porție de 2 uncii de fidea, lasagna având aproximativ 40 de grame de carbohidrați. În același timp, o cantitate mai redusă de carbohidrați provine din sosul de roșii, dar și din legumele pe care le adăugați.

Proteine ​​și grăsimi –  o sursă numai bună de proteine ​​și grăsimi dietetice este oferită de lasagna din carne. Astfel, datorită acestor aminoacizi, țesutul din corp se va menține sănătos.

În funcție de fiecare uncie de carne și brânză adăugată în acest preparat, se adaugă automat și 7,3 grame, respectiv 6,8 grame de proteine. În egală măsură, lasagna oferă și surse bogate de grăsimi săturate, prin urmare, ar trebui să limitați adăugarea lor.

Vitamine și minerale -  lasagna conține toate vitaminele B (un grup de nutrienți), datorită ingredientelor precum pastele, carnea, brânza și sosul de roșii, toate acestea ajutând la stimularea metabolismului organismului. Dacă alegeți să adăugați în lasagna carne de vită, ar trebui să știți că aceasta reprezintă o sursă de fier care ajută la o circulație mai sănătoasă. Aportul de nutrienți poate crește semnificativ în momentul în care veți adăuga și legume, precum dovlecei și ardei roșu, care conțin vitaminele A și C.

cum a luat nastere lasagna

Citeste si: DESCOPERĂ: Cu ce se poate înlocui ricotta

 

Rețetă de Lasagna cu pui și ciuperci

Ingrediente

Citește și: „Există viață și după moarte”. Ipostaza surprinzătoare în care a apărut Ștefan, la scurt timp după despărțirea de Catinca! Nimeni nu se aștepta să-l vadă așa pe fostul concurent de la „Casa iubirii”- kanald.ro

Citește și: Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR- stirilekanald.ro

Veți avea nevoie de următoarele ingrediente: 2 piepți de pui, sos de roșii (400 g), un pachet de foi de lasagna, sos bechamel (400 g), ciuperci brune (500 g), o ceapă, o lingură de ulei de măsline, brânză rasă (70 g), sare și piper.

Mod de preparare

Tot ce trebuie să faceți este să începeți prin a preîncălzi cuptorul la 180 de grade Celsius. Apoi vom rumeni ceapa pe care am tocat-o, într-o tigaie în care am adăugat ulei de măsline, iar apoi adăugăm și pieptul de pui tăiat cubulețe, sarea, piperul și lăsăm să se gătească timp de aproximativ 5 minute.

După acest interval de timp, vom adăuga și ciupercile feliate și mai lăsăm tot conținutul câteva minute pe foc. Într-un vas de gratinat, vom așeza un strat de sos de roșii, unul de foi de lasagna, pe care le acoperi cu sos bechamel. Adăugăm un strat de umplutură de carne, unul de sos de roșii și continuăm așa până în momentul în care se vor termina toate ingredientele, la final adăugând un strat de bechamel. Presărăm brânza rasă și introducem la cuptor, pentru aproximativ 35-40 de minute.

Rețeta de lasagna cu ciuperci și pui este gata și se poate servi cu o salată și un vin alb. Poftă bună!

beneficiile consumului de lasagna pentru organism

Citeste si: Pui teriyaki cu legume, reţeta scăzută în calorii



Citește și:

Cum să prepari înghețată dietetică la tine acasă

Rețete rapide. Ce poți face cu mâncarea rămasă de la Paște- niciodată să nu arunci mâncare, când o poți refolosi!

IMAGINI INTERZISE cardiacilor! Viviana Sposub, cu SÂNII la vedere în cel mai SEXY top! Vedeta a băgat în boală toţi bărbaţii!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Care a fost, de fapt, motivul pentru care Alexandru Ciucu a divorțat de prima soție, înainte de a o cunoaște pe Alina Sorescu: „A fost un impuls de moment”

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

„Există viață și după moarte”. Ipostaza surprinzătoare în care a apărut Ștefan, la scurt timp după despărțirea de Catinca! Nimeni nu se aștepta să-l vadă așa pe fostul concurent de la „Casa iubirii”

„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a


Cookies