Cine a inventat Pavlova. Care este povestea din spatele acestui delicios desert

Cine a inventat Pavlova

Pavlova nu este un desert tocmai cunoscut, însă este cu adevărat delicios. Știați cum a luat naștere această prăjitură? O bijuterie gastronomică, această prăjitură impresionantă te întâmpină cu o coajă crocantă și fragilă, învăluită într-un văl delicios de cremos și aerat. Fiecare strat de pavlova pare să-și spună propria poveste, de la răsfățul crocant al cojii, până la răsfățul catifelat al cremelor delicate și a fructelor suculente care își dezvăluie savoarea.

Aflați din rândurile următoare ce este mai exact prăjitura Pavlova, cum a luat naștere acest desert, dar și cum se prepară și consumă mai exact. În plus, descoperiți și o rețetă de ușoară de tort Pavlova, pe care o puteți prepara în mai puțin de o oră.

Ce este prăjitura Pavlova

Cine a inventat Pavlova [Sursa foto: freepik]

Pavlova este un desert pe bază de bezea, denumit după o balerină rusă, pe nume Anna Pavlova.

Această prăjitură are o crustă crocantă și moale, care în interior este ușoară, iar de obicei este ornată la suprafață cu frișcă și diverse fructe.

Se spune că desertul Pavlova a fost inventat pentru a onora această balerină rusă, fie în timpul, fie după unul dintre turneele la care a participat. Turnee care au avut loc în Australia și Noua Zeelandă, în anul 1920.

Acest desert reprezintă un fel de mâncare foarte popular și important în bucătăria din Australia, dar și din Noua Zeelandă. Datorită rețetei care este una foarte simplă, acest desert este adesea servit în timpul sărbătorilor sau a ocaziilor de sărbătoare.

Prăjitura Pavlova este des consumată în perioada verii, dar și în perioada Crăciunului. Însă în casele din Australia și Noua Zeelandă, acest desert este consumat pe parcursul întregului an.

Cum a luat naștere prăjitura Pavlova

Cine a inventat Pavlova [Sursa foto: freepik]

Încă din anul 1906 au fost găsite, în Australia, diverse rețete asemănătoare cu cea a acestui desert, însă la acea vreme acest fel de mâncare era denumit „Tort cu smântână” și nu Pavlova. În luna noiembrie a anului 1911, a apărut în Noua Zeelandă o rețetă pentru „Pavlova de căpșuni”, însă nu era  prăjitură, ci mai degrabă un sorbet.

În timpul anului 1922 a fost găsită o carte de bucate, scrisă de Emily Futter, în care se regăsea și o rețetă pentru „Bezea cu umplutură de fructe”. Rețeta aceasta fiind prima care a fost cunoscută drept alimentul care seamănă în întregime cu Pavlova modernă, deși nu era cunoscută nici atunci sub această denumire.

Citește și: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Abia în anul 1926 a apărut o primă rețetă cunoscută, care avea denumirea de Pavlova, în Australia. Aceasta a fost publicată de compania Davis Gelatine din Sydney. Însă consistența acestui preparat nu era cel de bezea, smântână și fructe, așa cum este cunoscut astăzi, ci mai degrabă era un jeleu care se regăsea în mai multe straturi.

Un astropolog culinar din Otago, Helen Leach, a mărturisit că prima rețetă pentru „Tortul Pavlova” a apărut în Noua Zeelandă, în anul 1929.

Prepararea și consumarea prăjiturii Pavlova

Cine a inventat Pavlova [Sursa foto: freepik]

Prăjitura Pavlova se face într-un mod asemănător cu prepararea bezelei. Acest desert are un înveliș crocant și un centru moale și umed, în comparație cu bezeaua în sine, care are un conținut solid la interior. În mod tradițional, Pavlova este decorată cu frișcă și fructe proaspete, precum kiwi, fructul pasiunii și căpșuni.

Se recomandă ca prăjitura Pavlova să fie consumată în ziua în care este preparată. În caz contrar, resturile pot fi băgate la frigider pe timp de noapte, însă desertul va absorbi umezeala și își va pierde din textura crocantă pe care o are.

Rețetă de Tort Pavlova

Cine a inventat Pavlova [Sursa foto: freepik]

Ingrediente

Veți avea nevoie de următoarele ingrediente, pentru bezea: albușuri (4), zahăr pudră (200 g), o esență de vanilie, un praf de sare, o lingură de amidon de porumb și o lingură de oțet, pentru crema de vanilie: gălbenușuri (4), zahăr (100 g), lapte (500 ml), amidon de porumb (30 g) și o esență de vanilie, pentru frișcă: smântână pentru frișcă (500-600 g), o esență de vanilie și zahăr (100 g), iar pentru ornat: fructe de pădure și mentă proaspătă.

Citește și: „Există viață și după moarte”. Ipostaza surprinzătoare în care a apărut Ștefan, la scurt timp după despărțirea de Catinca! Nimeni nu se aștepta să-l vadă așa pe fostul concurent de la „Casa iubirii”- kanald.ro

Citește și: Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR- stirilekanald.ro

Mod de preparare

Cine a inventat Pavlova [Sursa foto: freepik]

Tot ce trebuie să faceți este să începeți prin a separa albușurile de gălbenușuri. Apoi veți bate albușurile de ouă cu praful de sare, până când veți obține o spumă tare, iar mai apoi veți adăuga și zahărul pudră și veți amesteca. În momentul în care spuma nu se va desprinde de pe bolul în care ați amestecat, veți adăuga și oțetul, esența de vanilie și amidonul și să amestecați în continuare timp de aproximativ 2-3 minute.

Următorul pas este reprezentat de pornirea cuptorului la 100 de grade Celsius. Apoi tapetați o tavă cu hârtie de copt, iar deasupra faceți un cerc cu ajutorul unei spatule și începeți să formați blatul, însă mare atenție ca acolo unde veți așeza crema, blatul să fie concav. Tava se introduce în cuptor și se dă la cuptor pentru aproximativ o oră și jumătate, la aceeași temperatură, nu mai mare, pentru că altfel riscați ca blatul să se crape și să se înnegrească blatul.

În acest timp puteți pregăti crema, prin a pune laptele la fiert cu esența de vanilie. Separat, frecați gălbenușurile cu zahărul, până când acesta se va topi, iar apoi adăugați amidonul, peste care veți turna laptele clocotit, treptat. Amestecați bine și puneți vasul la foc mic și continuați să amestecați până când va da în clocot, moment în care opriți focul.

Pentru crema de frișcă, trebuie să bateți smântâna cu zahărul și esența de vanilia, până când veți obține consistența, moment în care o puteți pune la frigider. Imediat ce blatul s-a răcit, îl puteți scoate încet de pe hârtia de copt, pe un platou, adăugați crema care s-a răcit, ornați cu frișcă și fructele, iar pentru un gust mai fresh, puteți adăuga și mentă proaspătă, însă nu este obligatoriu.

Pavlova se pune la frigider pentru 2-3 ore înainte de a fi servită. Poftă bună!

 



Citește și:

Ce este și ce beneficii are sarea celtică

Cine a inventat Tiramisu. Inventatorul folosea desertul pentru rezolvarea problemelor conjugale

IMAGINI INTERZISE cardiacilor! Viviana Sposub, cu SÂNII la vedere în cel mai SEXY top! Vedeta a băgat în boală toţi bărbaţii!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Care a fost, de fapt, motivul pentru care Alexandru Ciucu a divorțat de prima soție, înainte de a o cunoaște pe Alina Sorescu: „A fost un impuls de moment”

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

„Există viață și după moarte”. Ipostaza surprinzătoare în care a apărut Ștefan, la scurt timp după despărțirea de Catinca! Nimeni nu se aștepta să-l vadă așa pe fostul concurent de la „Casa iubirii”

„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a