Cine a inventat șamponul. Căutarea inventatorului șamponului și evoluția sa într-un produs indispensabil de igienă

Căutarea inventatorului șamponului și evoluția sa într-un produs indispensabil de igienă
Căutarea inventatorului șamponului și evoluția sa într-un produs indispensabil de igienă

V-ați întrebat vreodată cine a avut ideea de a inventa șamponul? Această minunată invenție a adus o nouă perspectivă asupra îngrijirii părului.

Șamponul   este un produs de îngrijire a părului și este considerat o soluție esențială pentru a elimina poluanții acumulați în păr, cum ar fi murdăria, mătreața și particulele de piele.

Fiecare dintre noi are de-a face cu acești poluanți, iar părul nostru are nevoie de o atenție specială pentru a rămâne sănătos și bine îngrijit. Prin urmare, utilizarea regulată a șamponului devine o rutină necesară pentru menținerea unui păr strălucitor și pentru a ne menține igiena personală.

Citește și: Cum oprești căderea părului. „Părul se regenerează spontan, așa cum o face organismul nostru în general.”

Cine a inventat șamponul

Istoria șamponului poate fi urmărită până în vremurile antice din India, unde triburile antice foloseau acest produs. De fapt, cuvântul „șampon" își are rădăcinile în limba hindi, de la termenul „Chimpo".

Prima înregistrare a utilizării acestui termen datează din anul 1762.

Chimpo înseamnă acțiunea de a efectua un masaj delicat pe scalp cu ulei de păr. Această tehnică de masaj a fost adusă în Marea Britanie de către un antreprenor bengalez pe nume Sake Dean Mohamed.

Acest proces de masaj cu ulei a început să câștige popularitate în Marea Britanie și a evoluat într-o formă modernă a șamponului pe care îl cunoaștem astăzi.

Inițial, oamenii foloseau această metodă pentru a curăța și îngriji părul și scalpul, iar de-a lungul timpului, s-au dezvoltat diverse formule și tehnici pentru a crea șampoanele pe care le folosim în prezent.

Primele forme de șampon

Șamponul, un produs esențial pentru îngrijirea părului, fără de care majoritatea dintre noi nu ne putem imagina viața de azi, are o origine fascinantă strâns legată de India.

Cuvântul „șampon" însuși provine din termenul hindi „champio", care derivă din cuvântul sanscrit „chapayati", cu sensul de a presa, a frământa sau a calma.

În vremurile străvechi, indienii foloseau diverse plante ayurvedice pentru a curăța și spăla părul și scalpul. Au experimentat diferite metode, cum ar fi fierberea și extracția, pe o varietate de plante pentru a găsi cel mai potrivit produs de curățare a părului. În cele din urmă, au descoperit cel mai eficient curățător pentru păr, și anume, extractul obținut din fructele de săpun (sependis) și din Amla (măceș indian).

Acest extract filtrat era apoi aplicat pe scalp și pe păr, oferind proprietăți excelente de curățare.

Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Căutarea inventatorului șamponului și evoluția sa într-un produs indispensabil de igienă
Căutarea inventatorului șamponului și evoluția sa într-un produs indispensabil de igienă[Sursa foto: freepik]

Prima formă de șampon lichid a fost produsă și comercializată în Anglia

În anii 1800, un călător și antreprenor bengalez pe nume Sake Dean Mahomed, împreună cu soția sa irlandeză, au introdus practica șamponării în Marea Britanie.

 Ei au înființat primul centru comercial de masaj cu șampon în Brighton. Localnicii au fost uimiți de beneficiile șamponării, deoarece aceasta aborda diverse probleme legate de păr, cum ar fi păduchii, mătreața și infecțiile scalpului, inclusiv eczema seboreică și foliculita.

Căutarea inventatorului șamponului și evoluția sa într-un produs indispensabil de igienă
Căutarea inventatorului șamponului și evoluția sa într-un produs indispensabil de igienă[Sursa foto: freepik]

Șamponul modern cu pH echilibrat

Într-o lume agitată, în care nevoia de a avea un păr curat și sănătos este aproape cea mai importantă, șamponul cu pH echilibrat a devenit o alegere indispensabilă pentru îngrijirea corespunzătoare a părului.

Cunoașterea nivelului de pH al șamponului pe care îl folosim este deosebit de importantă, deoarece acesta joacă un rol crucial în menținerea echilibrului natural al părului și scalpului.

Mulți oameni nu conștientizează cât de mult contează pH-ul în șampon și, prin urmare, se pot confrunta cu diverse probleme ale părului, precum fragilitate, uscăciune, mătreață și chiar iritații ale scalpului. Acest lucru se datorează faptului că șampoanele cu un pH neechilibrat pot afecta stratul protector natural al părului și pot perturba echilibrul natural al scalpului.

Șampoanele au fost mereu în evoluție, cu introducerea ingredientelor specifice pentru diferite tipuri de păr și probleme de scalp

Într-o lume unde putem beneficia de șampoane cu arome și formule variate, există o mulțime de descoperiri interesante și tehnologii inovatoare în spatele produselor noastre de îngrijire a părului.

Citește și: Ce decizie au luat Culiță Sterp și Daniela Iliescu după ce s-au cununat! Artistul a făcut marele anunț: „În curând...”- kanald.ro

Citește și: De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale- stirilekanald.ro

NASA le-a rezolvat problema spălării părului astronauților în spațiu prin furnizarea unui șampon fără clătire. Simplu și comod, se aplică și apoi se usucă cu un prosop. Acest tip de șampon a fost inițial dezvoltat pentru pacienții din spitale care nu puteau face dușuri.

Japonezii au mers chiar mai departe și au dezvoltat un robot șampon în 2011 pentru a reduce povara asistenților medicali și îngrijitorilor. Acesta scanează scalpul, determină cea mai bună metodă de a aplica presiune pe cap și apoi îndepărtează spuma cu cele opt degete magice ale sale.

Se pare că evoluția șampoanelor a ajuns și mai sus de aici. Oamenii de știință efectuează numeroase teste pentru a asigura calitatea produselor. Laboratoarele includ camere cu umiditate controlată pentru a analiza efectul noilor formule asupra părului, centre de parfum pentru a testa modul în care se eliberează mirosurile cu apă, piepteni speciali care măsoară forța necesară pentru a descurca părul umed și multe alte dispozitive pentru a determina cantitatea optimă de spumă pe care șamponul trebuie să o aibă.

Interesant este și faptul că șampoanele variază în funcție de calitatea apei din diferite regiuni ale lumii. Producătorii de șampoane trebuie să-și ajusteze formulele pentru a face față apei dure, care conține mai multe minerale și depozite care pot afecta eficiența șamponului.

Căutarea inventatorului șamponului și evoluția sa într-un produs indispensabil de igienă
Căutarea inventatorului șamponului și evoluția sa într-un produs indispensabil de igienă[Sursa foto: freepik]

Citește și: La cât timp trebuie să tundem vârfurile. ”Vârful care este despicat se rupe, și în loc să ai lungime, pierzi lungime.”

 



Citește și:

Varice, tratament și prevenție

De ce ar trebui femeile să țină cheile de la mașină în frigider. Orice șoferiță ar trebui să pună acest lucru în aplicare

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Cine este și câți ani are Gizem Sevim, care joacă rolul Leyla, în serialul Inimă rebelă! Iată la ce schimbare uluitoare de look a recurs carismatica actriță după încheierea filmărilor

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină


Cookies