Află din rândurile de mai jos tot ce trebuie să știi despre vata pe băț!
Vata pe băț este lipicioasă, pufoasă și un desert ideal pentru oricine își dorește să mănânce un norișor dulce și aromat care se topește instant în gură. Vata de zahăr este o delicatesă dulce obținută prin topirea și filarea zahărului, pentru a forma un produs pufos și atrăgător. Află din rândurile de mai jos cum s-a inventat vata pe băț și cine au fost cei care au inventat deliciosul desert!
Vata pe băț a devenit populară în secolul al XIX-lea
În urmă cu aproape 120 de ani, vata de băț a devenit una dintre cele mai populare și gustoase mâncăruri de carnaval din toate timpurile. Vata de băț a devenit o adevărată vedetă în cultura culinară a americanilor, acesta fiind servită până și în sălile de cinema.
Istoria vatei pe băț a început cu un dentist, William Morrison alături de cofetarul John C.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
În acea perioadă, s-au vândut aproape 70.000 de cutii ață de zână (vată de zahăr). Acesta a fost numele la bun început, rămânând la fel timp de câteva decenii până la mijlocul anilor 1920. Mai mult decât atât, o vată pe băț s-a vândut la acea vreme cu doar 25 de cenți, fiind jumătate din prețul biletului de intrare la târg.
Medicul dentist Joseph Lasco a inventat în anul 1920 propria mașină și a numit-o ”vată de zahăr”. Din păcate, medicul Lasco nu a devenit popular datorită creației sale, însă invenția sa a devenit populară în zilele noastre. Popularitatea vatei de zahăr s-a răspândit rapid la târguri, expoziții, parcuri de distracții și evenimente festive, iar oamenii au devenit entuziasmați de respectiva delicatesă dulce și pufoasă.
Citește și: Cine a inventat bomboanele. Povestea intrigantă a bomboanelor și evoluția lor într-un deliciu global!
Un desert răspândit la nivel mondial
Majoritatea oamenilor sunt fascinați atunci când urmăresc procesul de facere a vatei pe băț deoarece este o adevărată experimentă în sine, arătând ca o magie. Vata de zahăr este 70% aer, iar restul este zahăr pur. Aceasta nu are grăsimi, colesterol sau sodiu, fiind motivul principal pentru care vata pe băț poate fi mai sănătoasă față de alte dulciuri.
Citește și: Cine a inventat înghețata. De la regalitate la străzile Italiei!
Este adesea asociată cu distracția și evenimentele festive
Procesul este extrem de interesant, deoarece zahărul este adăugat într-o mașină care îl încălzește, până prinde o conștientă lichidă, caramelizată. Ulterior, firele fierbinți de zahăr ajung să fie supuse unei forțe centrifuge, care rotește zahărul lichid prin orificiile din partea de sus a mașinii de vată de zahăr. Mai apoi, intervine contactul cu aerul rece din exterior. Procesul este asemănător cu transformarea nisipului în sticlă, din punct de vedere științific.
Vata de zahăr este des întâlnită la târguri, parcuri de distracții și alte evenimente festive, fiind apreciat atât de copii, cât și de adulți de toate vârstele. Efectul său pufos și textura dulce fac ca vata de zahăr să fie asociată cu o atmosferă plină de bucurie și amuzament, exact ca în copilărie.