Cum a ajuns părintele Calistrat să se călugărească şi ce viaţă a dus acesta în judeţul Suceava.
Aflați din rândurile următoare cine este mai exact părintele Calistrat.
Care este numele real al părintelui Calistrat
Ce vârstă are părintele Calistrat
Calistrat Chifan s-a născut în data de 3 decembrie 1965, în judeţul Suceava. Inspiraţia către duhul Ortodoxiei i-a fost insuflată încă din copilărie, pe vremea când mergea la Mănăstirea Putna, Suceviţa şi la Dragomirna.
"Dacă aş trăi eu să te văd mare, să te faci popă, să te rogi pentru mine când oi muri", i-a spus mama sa, care s-a stins la vârsta de 27 de ani.
Vacanţele de vară le petrecea la stană de oi, de unde își procura banii pentru uniforme, rechizite şi pantofi.
Părintele Calistrat a avut mereu probleme cu matematica, fiind materia care îi dădea mereu bătăi de cap. Într-un interviu a recunoscut că a fost şi corigent.
“L-am terminat cu bine (n.r. liceul), singura problemă fiind matematica, pe care n-am înţeles-o niciodată şi cu care m-am chinuit tot timpul. Ştiu să adun, să scad, să înmulţesc şi să împart, dar n-am reuşit să învăţ matematicile moderne: analiza matematică, geometria analitică, algebra şi aşa mai departe. Pentru că era un liceu agricol, specialităţile erau chimia, biologia, fitotehnia, obiecte la care m-am descurcat foarte bine; am terminat şi am intrat în producţie." a spus preotul Calistrat.
Cum a arătat copilăria părintelui Calistrat
Citește și: Părintele Calistrat Chifan, filmat când agresa fizic o femeie în curtea bisericii! Primele reacții
Citește și: Cine este Adina Buzatu. „Fiind mamă tânără, Sara a crescut odată cu mine!”
“Provin din judeţul Suceava. Părinţii mei au alcătuit un cuplu intre bucovinean şi moldoveanca, mama fiind din Dolhasca, iar tată din Vicov. Părinţii mei nu au fost nişte oameni ai Scripturii şi nici pilde de pus în Vieţile Sfinţilor. Mama mea a fost o femeie modernă pentru acele timpuri. A făcut şcoala tehnică, cum era în vremea aceea, şi liceul. Aşa era pe atunci, 7 clase plus 5, din ce îmi amintesc. Şi a avut dreptul de a suplini sau de a preda la o şcoală normală său liceu, biologie, geografie, materii din acestea banale. S-a căsătorit cu tatăl meu, un ţăran simplu şi cam necioplit, care nu i-a apreciat nici valoarea intelectuală şi nici feminitatea. El a luat-o, cum era obiceiul în Bucovina, ca să ţină casă: să facă mâncare, să spele, să aibă grijă de vacă, să prăşească ogorul, să pună în grădină şi să legene copiii. Eu m-am născut când mama avea 18 ani şi tata 26. El a devenit muncitor la o fabrică de mobilă. Acolo a fost o vreme şofer profesionist, cu toate gradele de conducere, desfăşurând o activitate lumească în mediul industrial din oraşul Rădăuţi.
Eu am trăit mereu acasă, în preajma bunicilor mei. Acesta este singurul lucru pe care mi-l amintesc cu plăcere. Am citit poeziile sfântului Ioan Iacob despre bunica lui, Maria, cu bucurie în suflet, amintindu-mi şi eu că, de la vârsta de patru-cinci ani, mă îmbrăcau în costum naţional, în iţari albi, cu un fel de gumări în picioare, un fel de săndăluţe, îmi puneau brâu tricolor şi pălărie verde şi mă luau de mână şi mă duceau la biserică din sat.” a declarat părintele Calistrat pentru crestinortodox.ro.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Ce studii are Părintelui Calistrat
În anul 1985, după ce a absolvit liceul agricol, părintele Calistrat a urmat stagiul militar. În armata a cunoscut un absolvent de seminar teologic şi a putut să înţeleagă câteva învăţături. La Mănăstirea Putna l-a cunoscut pe părintele Iachint, care deţinea funcţia de stareţ al mănăstirii. Acesta l-a spovedit şi l-a îndrumat să poarte haina bisericească.
Cum a devenit preot Calistrat Chifan
După ce a luat calea bisericii, părintele Calistrat a locuit la Schitul Prodromu de la Muntele Athos. Anul 1991 a fost unul cu impact major asupra lui, pentru că fost numit stareţ al Mănăstirii Bârnova, de către Mitropolitul Daniel al Moldovei. Totodată, i s-a încredințat reorganizarea mănăstirii, care la vremea respectivă era una precară.
În anul 2003, duhovnicului i s-a pus un canon, interzicându-i-se să oficieze ceremonii religioase şi sfintele taine.
După o perioadă de 6 ani, în data de 1 martie 2009, i-a fost ridicat canonul după o perioadă de 6 ani. Odată cu ridicarea canonului, părintele Calistrat a fost mutat la Mănăstirea Vlădiceni, acolo unde se află şi în prezent.
Părintele Calistrat implicat în scandaluri
Părintele Calistrat se afla în prezent în mijlocul unui scandal. Faţa bisericească a agresat două femei. Una dintre victimele sale a fost lovită peste faţă şi trântita la pământ.
"Nu sunt agresiv, sunt cel mai paşnic om, dar mă scoţi din papuci dacă eşti aşa. Aseară şi-a întrecut limita. Dacă nu-mi punea piedica sora, nu reacţionam nici eu. Sor-sa mă filma cu telefonul mobil şi ea mi-a încălcat toate regulile. Oamenii s-au bucurat şi au zis că dau toţi declaraţii. Mai multă lume a avut tangenţe cu ele. Sunt uşor deviante, sunt două suflete.
Dar până la ce limită poţi răbda. Când faci chestii obraznice, doreşti să spurci imaginea mănăstirii. Vii tu o măciucă nemăritată să faci teatru în faţă la câteva sute de oameni. Ce să discut eu cu ea? Eu le-am zis doar să nu filmeze. Ce e prea mult strică. Mai mult a fost ficţiune”, a spus părintele Calistrat, conform BZI.
În anul 2003, părintele Calistrat a mai fost implicat într-un scandal. Din nefericire, victima a fost un cal care a şi decedat în urma bătăii primite de la clerul monarh.
„Caracterul violent al ierom. Calistrat reiese și din faptul că, pe timpul șederii la Mănăstirea Sihăstria, a bătut un cal până l-a ucis. Alungat din Sihăstria din pricina tulburărilor provocate, monahul Calistrat a plecat la Mănăstirea Dragomirna din jud. Suceava, împreună cu prietenul său, ierom. Antonie Câmpanu, de unde, datorită dezbinării și vrajbei provocate în această obște, a fost alungat de către conducerea Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, la insistențele conducerii mănăstirii”, se precizează în comunicatul de presă menționat.” s-a arătat în comunicatul Patriarhiei Române din acel an.
Cum s-a aparat pe Facebook, părintele Calistrat
În ultima postare pe pagina de Facebook, preotul Calistrat a scris:
"PREOTUL...
Preotul e un om de țărână, cu slăbiciuni și cu boli, cu dorințe și cu idealuri.
Preotul mănâncă mult sau puțin, e ghiftuit de praznice sau îi ghiorăie mațele de foame după 6 ore de slujbă pe inima goală.
Preotul are îndoieli și furii, neînțelegeri și răfuieli cu sine însuși.
Preotul simte, plânge, se roagă,
Preotul poate fi ispitit, are tentații, păcate, trecut, plângere, amintiri, răni vechi.
Preotul are trup, dureri de cap și de șale, dureri de suflet, cicatrici pe inimă de la prea multă suferință.
Preotul e un om într-o presiune enormă în fiecare zi. Stă în fața lui Dumnezeu, Îl frânge pe Hristos Împăratul veacurilor în mâinile sale de lut, se împărtășește mereu de Sângele mântuitor, ascultă păcate cumplite la spovedanie, blagoslovește pe muribunzi, citește bolnavilor incurabil.
Preotul îngenunchează în fața Sfintei Mese și se atinge cu fruntea de pieptul Stăpânului, ascultând intru uimire bătăile inimii lui Dumnezeu.
Preotul e un bulgăre de țărână plină de rouă Duhului Sfânt.
Rugați-vă pentru el!” a scris părintele Calistrat.