Nicolae Ciucă, un militar dedicat, a străbătut o lungă carieră în slujba armatei și a participat la numeroase misiuni militare de prestigiu desfășurate în străinătate, printre care se numără destinații precum Irak, Afganistan și Bosnia.
Nicolae Ciucă s-a născut la data de 7 februarie 1967 în Plenița, un oraș din județul Dolj.
Citește și: Salariile angajatelor din România, diminuate! Cu cât vor fi reduse sporurile, anunț de ultimă oră
Cine este Nicolae Ciucă
Drumul său spre excelență a început cu absolvirea Liceului Militar "Tudor Vladimirescu" din Craiova în 1985, continuând cu succesul în Școala Militară de Ofițeri Activi "Nicolae Bălcescu" din Sibiu, unde a obținut diploma în 1988.
Cariera sa s-a dezvoltat treptat, trecând prin etape importante precum comandant de pluton de lansare și apoi comandant de pluton de cercetare și instrucție.
În anul 2003, Nicolae Ciucă și-a obținut titlul de doctor în științe militare, confirmându-și expertiza în domeniul militar. Pe 25 octombrie 2010, a fost promovat la gradul de general de brigadă, recunoașterea meritelor sale în cadrul forțelor armate.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Nicolae Ciucă a ajuns să fie Premierul României, după o lungă perioadă în armată
Începând cu luna februarie a anului 2001, Nicolae Ciucă a deținut funcția de comandant al prestigiosului Batalion 26 de Infanterie "Neagoe Basarab", având o contribuție semnificativă în Misiunea Enduring Freedom I din Afganistan (desfășurată în perioada 2002-2003) și în misiunea Antica Babilonia din Irak (în anul 2004).
La începutul anului 2015, mai precis la data de 1 ianuarie, Nicolae Ciucă a fost desemnat pentru a ocupa poziția de Șef al Statului Major al Apărării, înlocuindu-l în această funcție pe generalul Ștefan Dănilă.
Acesta a adus un angajament deosebit în exercitarea acestui rol cheie în domeniul apărării naționale și a menținut această poziție de încredere timp de patru ani, până la 28 octombrie 2019.
Cu o reputație solidă în domeniul militar și cu o carieră impresionantă, Nicolae Ciucă a servit în funcția de Șef al Statului Major al Apărării cu onoare, devotament și profesionalism, având un impact semnificativ asupra politicii de apărare a țării. Cu toate acestea, în octombrie 2019, Președintele Klaus Iohannis a luat decizia de a-l trecere în rezervă, încheind astfel mandatul său în această poziție importantă.
Între 7 decembrie 2020 și 23 decembrie 2020, Nicolae Ciucă și-a asumat responsabilitatea funcției de prim-ministru interimar al României, această funcție având loc în urma demisiei lui Ludovic Orban. Acest moment a marcat o perioadă de tranziție importantă în guvernarea României.
Apoi, în data de 21 octombrie 2021, Nicolae Ciucă a fost propus oficial pentru funcția de prim-ministru al României de către președintele Klaus Iohannis, deschizând calea pentru o nouă etapă în cariera sa politică și în administrația guvernamentală a țării.
Această nominalizare a reprezentat un pas semnificativ în parcursul său în lumea politică și guvernamentală a României.În primele zile ale lunii iunie 2023, Nicolae Ciucă a luat decizia de a-și încheia mandatul în calitate de prim-ministru al României. În prezent, el ocupă funcția de Președinte al Senatului României, continuându-și angajamentul în sfera politică și guvernamentală a țării într-o nouă și influentă poziție.
„Îmi închei activitatea ca prim-ministru. La nivelul coaliţiei încep procedurile pentru efectuarea rocadei. O să merg ca să-mi depun mandatul la preşedintele României... vom avea un guvern interimar... noi ne-am propus ca până joi să avem un guvern învestit”, a anunţat Nicolae Ciucă.
Când a început Nicolae Ciucă să urască comunismul
Nicolae Ciucă și-a exprimat ura față de comunism și a subliniat impactul dur al acestei perioade asupra societății românești.
Acesta a menționat că, deși nu poate preciza un moment exact în care a început să dezvolte resentimente față de regimul comunist, amintirea limitărilor severe ale libertăților și a impactului acestei perioade asupra fiecărei familii este încă vie pentru toți cei care au trăit în acea epocă. De asemenea, Ciucă a evidențiat cum activitatea și viața cotidiană erau strâns controlate, arătând cum arătau magazinele și ce era disponibil pentru cumpărare.
„Nu știu dacă pot să localizez într-un timp anume când am început să urăsc comunismul, dar este cât se poate de limpede pentru toți cei care am trăit în perioada respectivă, tot ceea ce a însemnat limitarea, practic inexistența libertăților dintre noi, tot ce a însemnat perioada aia, în care știm cu toții în ce fel se desfășura activitatea fiecărei familii, știm cu toții care era viața din societate, știm cum arătau magazinele, știm ce găseam să cumpărăm, știm ce s-a întâmplat cu cei care au luptat împotriva regimului și cum au fost chinuiți în aceste închisori a terorii comunismului. Eu personal știu de la bunica mea ce a însemnat să i se ia proprietățile”, a mărturisit Nicolae Ciucă, în cadrul emisiunii „40 de întrebări cu Denise Rifai”.