Preotul Constantin Necula este unul dintre cei mai cunoscuți preoți de la noi din țară. Însă știați de premiile și distincțiile câștigate până în prezent?
Aflați din rândurile următoare cine este mai exact preotul Constantin Necula, care au fost pașii pe care i-a urmat pentru a ajunge unde se află astăzi, dar și ce anume a redactat cu mult drag, de-a lungul timpului. În plus, descoperiți și doar câteva dintre premiile pe care acesta a reușit să le câștige.
Cine este preotul Constantin Necula
Domnul Constantin Necula, pe numele său întreg, Constantin-Valer Necula, s-a născut pe data de 19 iulie, în Brașov. Prin urmare, în prezent are frumoasa vârstă de 51 de ani. Acesta a absolvit Colegiu de Științe ale Naturii „Emil Racoviță” din Brașov, dar și Facultatea de Teologie Ortodoxă „Andrei Șaguna”, din Sibiu.
Citeste si: De unde vine Sfânta Lumină de Paște și cum ajunge în casele noastre
Ce părere are preotul Constantin Necula despre familie
"Eu cred că femeia depăşeşte bărbatul. Când se mulţumeşte doar să-l egaleze îmi pare că pierde perspectiva. A te supune soțului nu înseamnă a-i admite toate mojiciile. Cum să fie egalitate când femeia naște, și bărbatul nu? Femeia este net superioară bărbatului.” “Există în epistola care se citește la cununie un verset care spune: << Iar femeia să se teamă de bărbat >>.
Acest lucru e valabil, însă, când bărbatul face pentru femeie ce-a făcut Hristos pentru biserică: s-a răstignit pentru ea.” “A-ți iubi soția înseamnă a schimba copilul, a spăla vasele. Chiar și dacă ești popă. Popa-i popă de la ușă încolo. În casă este părintele copiilor săi și soțul soției sale. Asta înseamnă, de fapt, a fi soțul cuiva, a-l însoți în toate. Din nefericire, cele mai frumoase lecții de însoțire le vezi pe patul de moarte.”
„A crește în familia ta înseamnă a te întări în valori comune. Putem sta 24 de ore în camere diferite, uitându-ne la alte emisiuni, citind alte cărți, mâncând altă mâncare, bând altă apă, dar bunurile comune sunt copiii.” “Sunt foarte întristat când aud că o familie, ca să nu divorțeze, face un copil. Copilul nu e bară de sudură. La capătul carierei este o prăpastie dacă aceasta nu s-a împlinit într-o dragoste.
Pe ce s-a specializat preotul Constantin Necula
Preotul Constantin Necula a avut parte de nenumărate reușite până în momentul de față, iar printre acestea se numără și faptul că a fost Duhovnic, încă din anul 1996, până în anul 2006, apoi pe o perioadă de 3 ani a fost Preparator universitar, începând din anul 1995 și terminând în anul 1998, dar a fost chiar și Asistent universitar, din anul 1998, până în
În plus, preotul Constantin Necula a fost apoi pe o perioadă de 5 ani și Lector universitar, începând din anul 2002, până în anul 2007, a fost chiar și Îndrumător de practică pedagogică pentru redarea religiei, tot timp de 5 ani, însă într-o altă perioadă, începând din anul 2004, până în anul 2009.
În prezent, preotul Constantin Necula este doctor în teologie, încă din anul 2004, însă asta nu este tot.
Acesta este și Conferențiar universitar, de o perioadă lungă de timp, mai exact din anul 2007, prin urmare, chiar de 15 ani.Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Preotul Constantin Necula ne încânta sufletul și mintea cu nenumăratele volume de predici, studii, dar și articole de omiletică și catehetică, cărți pentru copii dar și tineret, pe care acesta le-a redactat de-a lungul timpului. Acesta este colaborator cu articole și studii, în nenumărate publicații, atât de la noi din țară, cât și din străinătate.
Acesta a reușit să fie foarte popular printre oamenii creștini ortodocși, și nu numai atât, datorită conferințelor pe care le susține, dar și a interviurilor oferite în presă, atât în țară, cât și în afara țării, care nu sunt deloc puține la număr.
Citeste si: Pe ce dată pică Paștele în următorii 12 ani
Lucrări publicate de preotul Constantin Necula
Volume
Unul dintre cei mai cunoscuți și populari preoți de la noi din țară, Constantin Necula, a redactat mai mult de 50 de volume, iar printre acestea se numără și următoarele:
- „CITIRE! Predici și meditații la Apostolul de peste an. Scrisori către Profesorii de Religie” (2017)
- „Porțile Cerului. Cateheze radio-difuzate despre Sfintele Taine” (2016)
- „De ce ești trist, popor al Învierii? Predici la înmormântări și parastase” (2015)
Volume colective
În ceea ce privește volumele colective pe care prea-cunoscutul preot Constantin Necula, a binevoit să le redacteze pentru popor, acestea par a fi chiar în număr de 10, iar printre ele se numără și următoarele:
- Preot Constantin NECULA și Preot Cristian MUNTEAN, „ Bucuria credinței- Dialoguri în cetate” (2017)
- Pr. Constantin NECULA și Alexandru RUSU, „ Farmacia de cuvinte” (2014)
- Pr. conf. univ. dr. Constantin NECULA și Pr. lect. univ. dr. Mihai IOSU, „ Tinerii și ispitele modernismului” (2008)
Volume coordonate
Bineînțeles că datorită faptului că preotul Constantin Necula este și Lector universitar, acesta a redactat de-a lungul timpului și volume coordonate, nefiind puține la număr (în jur de 13), iar printre acestea se numără și următoarele:
- Pr. conf. univ. dr. Constantin NECULA (editor). Pr. Dumitru Belu, „ Din domeniul Omileticii (2012)
- Pr. Constantin NECULA (editor). Ruth Torrent, „«Je» et «Moi», un Jeux dans le Mouvement” (2006)
- Pr. lect. Mihai IOSU și Pr. lect. Constantin NECULA (coordonatori/editori), „ Spiridon Cândea- Studii și articole de Pastorală Ortodox ă” (2002)
Citeste si: Constantin și Elena 2022. Tradițiile și superstițiile acestei sărbători
Premii oferite preotului Constantin Necula
Preotul Constantin Necula a câștigat de-a lungul timpului nenumărate premii, dar și distincții, datorită muncii depuse în teologie, dar și a implicării de care a dat dovadă.
Primul premiu câștigat de către acesta a fost „Certificatul și Medalia omagială „Gheorghe Lazăr- Întemeietorul învățământului superior în limba română”, acordat de Consiliul Local Avrig și Asociația Prietenii Avrigului, din Sibiu, în anul 2009, iar ultimul care este adus la cunoștință tuturor este cel de la finalul anului 2016, atunci când a primit Trofeul „Oamenii Timpului” 2016, la categoria „Diplomație Publică”, acordat la Gala „Oamenii Timpului”, de la Iași.
Întrebat în cadrul unui interviu: „ Aţi ajuns un reprezentant al Bisericii Ortodoxe foarte îndrăgit. Este credinţa un sacrificiu? Aţi avut momente în care v-aţi dorit să renunţaţi la această cale? ”, preotul Constantin Necula a răspuns: „ Păi cum altfel poate fi credinţa decât o Jertfă? O jertfă care izvorăşte din Jertfa cea Sfântă pe care tocmai o prăznuim zilele acestea. Credinţa este cruce. La pelerinul din mine, da, aş fi renunţat uneori. La cale, nu. Calea aceasta este demult în toate ale mele. ”
Citeste si: Când poți să te împărtășești de Paște și care este semnificația acestui ritual