Cine nu poate fi naș de botez sau cununie și care este explicația

cine nu poate fi nas de botez
Cine nu poate fi naș de botez

În orice familie, nașii sunt extrem de importanți și au un rol esențial atât pentru cununie, cât și pentru botez. În religia ortodoxă, aceste persoane sunt considerate din familie, imediat după ce primesc statutul de nași. Majoritatea oamenilor își aleg drept nași cei mai apropiați prieteni, însă este bine de știut că nu oricine poate fi naș de botez sau cununie.

Descoperă în rândurile de mai jos cine nu poate să primească acest rol important, ce îndatoriri au nașii, dar ș ice se întâmplă dacă nu respecți aceste reguli.

Cine nu poate fi naș de botez sau de cununie

Citește și: Cum să-ți readuci căsnicia inapoi din pragul divorțului

cine poate fi nas de botez
Cine poate fi naș de botez[Sursa foto: Freepik]

Citește și: Cum organizezi nunta și botezul în aceeași zi? 9 sfaturi utile

Citește și: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Religia creștină spune că pentru a a te descurca în viață, nu ai nevoie doar de părinți, ci și de nași. Aceștia reprezintă părinții spirituali și trebuie să fie un sprijin pentru fini întreaga viață. Cele mai importante ritualuri sunt botezul și căsătoria, reprezentând momente cheie din viața unui om. Cu aceste ocazii, bebelușul botezat sau mirii ce se căsătoresc, au nevoie de persoane care să le fie ghizi pe parcursul vieții.

Cel mai adesea, oamenii își aleg drept nași persoanele cele mai apropiate, pe care se pot baza și cu care au o legătură aparte. Este important, atât pentru botez, cât și pentru cununie, să alegi în funcție de legătura emoțională pe care o aveți, nu după venituri sau alte aspecte. În funcție de eveniment, cununine sau botez, lucrurile stau diferit atunci când ne raportăm la naș. În cazul botezului, copilul poate avea naș pe oricine în afară de părinți sau bunici.
Persoana care urmează să îi fie părinte spiritual pruncului poate fi atât fratele, sora, verișoara sau prietenul unuia din părinți și nu este nevoie neapărată să fie căsătorită. Așadar, nu este esențial ca cel mic să aibă o pereche de nași. În acest caz, indiferent de vârstă sau stare civilă, poți fi nașul unui copil. Ce este important este ca nașul și finul să aibă aceeași religie. În cazul cununiei, lucrurile stau puțin diferit.
În acest context, este esențial ca mirii să aibă o pereche de nași care să fie căsătoriți. Așadar, nu pot fi nași cea mai bună prietenă a miresei și cel mai bun prieten al mierului, dacă aceștia nu sunt căsătoriți. La fel ca și la botez, se exclud părinții și bunicii mirilor. De asemenea, nici călugării nu pot fi nași, atât pentru botez, cât și pentru cununie.

Ce îndatoriri au nașii

cine nu poate fi nas de cununie
Cine nu poate fi naș de cununie[Sursa foto: Freepik]

Atunci când accepți să fii nașul unui copil sau al unui cuplu, este esențial să înțelegi ce îndatoriri ai, deoarece acest rol vine cu multă responsabilitate. În primul rând, rolul pe care îl ai pentru finii tăi este acela de ghid și sfătuitor în viață. Vei fi responsabil să fii un real sprijin pentru aceste persoane, care ți-au devenit familie.

De asemenea, nașii obișnuiesc să ofere cadouri mai frumoase și mai însemnate copilului sau cuplului căsătorit, atât la botez sau nuntă, cât și pe parcursul vieții. Pentru botez, nașul are un rol important pe parcursul ritualului de creștinare și este responsabil cu achiziționarea hainelor de botez, a lumânărilor, a prosopului și a mirului și eventual și o bijuterie pentru cel mic. În cazul cununiei, nașii trebuie să ia parte la ritualurile de dinaintea evenimentului, să cumpere voalul miresei, lumânările și buchetul miresei.
De asemenea, aceștia se ocupă de taxele pentru slujbele religioase.

Ce se întamplă daca nu ții cont de aceste reguli

ce indatoriri au nasii
Ce îndatoriri au nașii[Sursa foto: Freepik]

Citește și: Radu de la ''Casa iubirii'', în doliu! Fostul concurent al emisiunii este distrus de durere: "Mi-a vegheat fiecare pas!" Despre cine este vorba- kanald.ro

Citește și: Rezultate EDU.ro 2024: Ce site trebuie să accesezi pentru a vedea notele la Evaluare Națională- stirilekanald.ro

Aceste reguli sunt impuse de Biserica Ortodoxă în urmă cu mult timp și pentru o viață și o căsnicie trainică, aeste bine să le respectăm. În orice caz, preoții nu vor accepta ca nașii să urmeze ritualurile specifice nunții și botezului, dacă nu se încadrează în regulile impuse de biserică.

Te invităm şi mâine, pe kfetele.ro, pentru a descoperi mai multe sfaturi și trucuri despre un stil de viață sănătos și echilibrat, împreună cu idei creative și inspiraționale pentru a face fiecare zi specială.



Citește și:

Bazofile crescute în testele de sânge – semnificații și implicații clinice

Cum să planificați o rutină de îngrijire a pielii înainte de nuntă

INCREDIBIL! O româncă, PRIMUL FOTOMODEL din lume. IMAGINILE cu ea sunt spectaculoase!

Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta

Jennifer Lopez și Ben Affleck și-au scos la vânzare bunurile comune

Anda Adam a dezvăluit suma cheltuită pe rochiile de mireasă!

Edward Iordănescu se desparte de echipa națională a României după un parcurs istoric la EURO 2024? „Familia mea are nevoie mai mare de mine”

Filmul tragediei de la Suceava! Mama Ancuței a prevestit tragedia: Nu veniți!


Cookies