În orice familie, nașii sunt extrem de importanți și au un rol esențial atât pentru cununie, cât și pentru botez. În religia ortodoxă, aceste persoane sunt considerate din familie, imediat după ce primesc statutul de nași. Majoritatea oamenilor își aleg drept nași cei mai apropiați prieteni, însă este bine de știut că nu oricine poate fi naș de botez sau cununie.
Descoperă în rândurile de mai jos cine nu poate să primească acest rol important, ce îndatoriri au nașii, dar ș ice se întâmplă dacă nu respecți aceste reguli.
Cine nu poate fi naș de botez sau de cununie
Citește și: Cum să-ți readuci căsnicia inapoi din pragul divorțului
Citește și: Cum organizezi nunta și botezul în aceeași zi? 9 sfaturi utile
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Religia creștină spune că pentru a a te descurca în viață, nu ai nevoie doar de părinți, ci și de nași. Aceștia reprezintă părinții spirituali și trebuie să fie un sprijin pentru fini întreaga viață. Cele mai importante ritualuri sunt botezul și căsătoria, reprezentând momente cheie din viața unui om. Cu aceste ocazii, bebelușul botezat sau mirii ce se căsătoresc, au nevoie de persoane care să le fie ghizi pe parcursul vieții.
Ce îndatoriri au nașii
Atunci când accepți să fii nașul unui copil sau al unui cuplu, este esențial să înțelegi ce îndatoriri ai, deoarece acest rol vine cu multă responsabilitate. În primul rând, rolul pe care îl ai pentru finii tăi este acela de ghid și sfătuitor în viață. Vei fi responsabil să fii un real sprijin pentru aceste persoane, care ți-au devenit familie. De asemenea, nașii obișnuiesc să ofere cadouri mai frumoase și mai însemnate copilului sau cuplului căsătorit, atât la botez sau nuntă, cât și pe parcursul vieții. Pentru botez, nașul are un rol important pe parcursul ritualului de creștinare și este responsabil cu achiziționarea hainelor de botez, a lumânărilor, a prosopului și a mirului și eventual și o bijuterie pentru cel mic. În cazul cununiei, nașii trebuie să ia parte la ritualurile de dinaintea evenimentului, să cumpere voalul miresei, lumânările și buchetul miresei. De asemenea, aceștia se ocupă de taxele pentru slujbele religioase.
Ce se întamplă daca nu ții cont de aceste reguli
Aceste reguli sunt impuse de Biserica Ortodoxă în urmă cu mult timp și pentru o viață și o căsnicie trainică, aeste bine să le respectăm. În orice caz, preoții nu vor accepta ca nașii să urmeze ritualurile specifice nunții și botezului, dacă nu se încadrează în regulile impuse de biserică.
Te invităm şi mâine, pe kfetele.ro, pentru a descoperi mai multe sfaturi și trucuri despre un stil de viață sănătos și echilibrat, împreună cu idei creative și inspiraționale pentru a face fiecare zi specială.