Pensiile speciale îți pot asigura o bătrânețe liniștită. Iată ce meserii trebuie să-ți alegi, ca să poți beneficia de bani mai mulți la vârsta pensionării.
Potrivit legii din România, există mai multe categorii de meserii care beneficiază de pensii speciale. Mai mult, începând din acest an, au fost adăugate și mai multe locuri de muncă ce le pot aduce viitorilor pensionari o viață liniștită.
Care sunt meseriile încadrate la pensii speciale
Dacă sunteți încă tânăr, este normal să nu vă gândiți la pensionare și la banii pe care îi veți primi de la stat la bătrânețe. Totuși, nu ar strica să vă îndreptați atenția către meseriile care vă vor asigura un trai mai mult decât decent peste câțiva ani.
Iată spre ce locuri de muncă ar trebui să țintiți, dacă vreți să beneficiați de pensii speciale:
1. Magistrați, judecători, procurori, Curtea de Conturi
La împlinirea vârstei de 60 de ani, magistrații pot primi o pensie echivalentă cu 80% din media veniturilor realizate în ultimele 12 luni. Aici vor intra și toate sporurile. Cei care au practicat aceste meserii au dreptul și la o indemnizație în valoare de 7 salarii brute, în momentul în care ies la pensie.
2.
Și aceștia se pot pensiona în momentul în care ajung la o vechime de cel puțin 25 de ani de muncă, iar pensia pe care o vor primi va fi de 80% din media veniturilor brute din ultimul an, inclusiv sporuri.
3. Militarii și toți care lucrează în Armată, Poliție, Jandarmerie, Penitenciare, Servicii, dar și preoții militari
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Pensia specială a acestora este în valoare de 80% din baza de calcul. Pentru aceste meserii se vor lua în considerare media veniturilor brute, în care intră atât salariul, cât și sporurile sau solda, realizate în oricare șase luni consecutive din ultimii cinci ani de activitate. La această sumă se va adăuga și un spor de 15%.
4. Aviatorii și personalul navigant
Atât piloții, cât și însoțitorii și stewardesele primesc pensii speciale, în valoare de 80% din media veniturilor realizate în ultimele 12 luni. Pentru a se pensiona, cei care practică aceste meserii trebuie să aibă vârsta minimă de 52 de ani și să fi lucrat 25 de ani în acest domeniu.
5. Cei care lucrează pe ambulanțe
În această categorie intră medicii, asistenţii medicali, ambulanţierii, şoferii de autosanitare şi operatorii registratori de urgenţă. Pentru a beneficia de pensie specială, aceștia trebuie să aibă specialitățile prevăzute de lege. Și pentru ei, pensia specială va fi în valoare de 80% din baza de calcul din media salariilor brute realizate în ultimul an.
6. Cei care lucrează în învățământ
Personalul didactic, cu o vechime de cel puțin 30 de ani, va primi o pensie specială de 80% din media veniturilor brute realizate în ultimele 12 luni.
7. Corpul diplomatic și consular al României
8. Funcționarii publici parlamentari
Cât plătește statul pentru pensiile speciale
În 2019, statul român a plătit pentru pensii de contributivitate suma de 69,9 miliarde de lei, iar pentru pensiile speciale 1,27 miliarde de lei. În prezent, în țara noastră sunt peste 4 milioane de pensionari, mai exact în luna mai erau 4.678.215.
Astfel, în 2020, statul ar cheltui doar pentru pensii 18,14 miliarde euro, pentru cele normale, și aproximativ 300 de milioane de euro pentru pensiile speciale.
Aproximativ 10.000 de persoane beneficiază de pensii speciale, la care se adaugă și cei care au pensii de serviciu. Aici intră pensiile militarilor, ale angajaților MAI sau ale celor din SRI. Totalul acestor oameni ajunge undeva la peste 180.000.
Dintre aceștia, peste 9.000 sunt civili, peste 75.000 sunt militari, iar restul polițiști şi alți angajați care beneficiază de astfel de bonusuri la bătrânețe.
Peste 4.000 de persoane din totalul celor care au pensii speciale sunt foști magistrați, care au, de altfel, și cea mai mare pensie medie, aproximativ 18.880 de lei. Pentru Corpul diplomatic şi consular al României, pensia medie este de 5.769 de lei, iar pentru funcţionarii publici parlamentari, aceasta se ridică la valoarea de 4.760 de lei.
Aviatorii și personalul navigant au o pensie specială medie de 11.349 de lei. Cei care au lucrat la Curtea de Conturi primesc în medie 8.124 de lei, iar personalul auxiliar al instanţelor judecătoreşti şi al Parchetelor au pensie specială de 4.658 de lei.