Circumcizia este probabil cea mai veche si mai raspandita operatie chirurgicala.
Ea a fost descrisa pentru prima data in Biblie, acum 3.000 de ani, in calitate de “taiere imprejur” rituala, dar probabil ca este practicata de mult mai mult timp.
Inca exista controverse asupra necesitatii si oportunitatii circumciziei facute in mod obisnuit. In afara de ratiunile religioase, exista si unele motivatii medicale recunoscute pentru aplicarea circumciziei.
Beneficiile circumciziei- Acestea includ impiedicarea infectiilor repetate ale glandului (varful penisului) si ale preputului, evitarea ingustarii deschiderii preputului, care sa obstructioneze eliminarea urinei si impiedicarea preputului sa acopere tot varful penisului.
Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
In ce consta operatia de indepartare a preputului (circumcizia)- Operatia consta in esenta in indepartarea preputului, pacientul fiiind anesteziat. Zona este curatata, iar preputul este retras, pentru indepartarea adeziunilor si pentru a se curaţa sub el.
Complicatiile circumciziei- Complicatiile legate de circumcizie sunt rare, desi va exista o perioada de disconfort, care poate dura cateva zile. Cea mai intalnita complicatie este o hemoragie, care de obicei se poate controla. Alte complicatii pot sa implice ranirea varfului penisului si infectii.
Aspectele culturale ale circumciziei- In Statele Unite de astazi, multi barbati sunt circumcisi.
Sociologii si antropologii au sugerat cateva argumente pentru explicarea circumciziei. Se poate sa fi fost considerata sanatoasa, un semn de apartenenta etnica sau ca fiind atragatoare pentru sexul opus, sau poate ca s-a crezut ca amplifica placerea sexuala. De exemplu, desi se crede ca mareste placerea in timpul sexului, aceasta practica nu se explica si in cazul copiilor foarte mici.
In Occident, circumcizia este adesea asociata cu iudaismul. In mod traditional, toti baietii evrei sunt circumcisi. Aceasta respecta porunca din Biblie: “Acesta este legamantul Meu cu tine si cu copiii tai, dupa tine. Pe fiecare copil de parte barbateasca dintre voi il veti taia imprejur” (Geneza 17:10). Circumcizia este efectuata in ziua a opta de la nasterea copilului, cu exceptia situatiei in care imprejurarile medicale arata ca ar fi daunatoare copilului.
Circumcizia face parte integranta din religia mozaica. Este prima porunca biblica pe care trebuie sa o respecte evreii. Circumciziile sunt efectuate in mod obisnuit de un mohel, o persoana specializata in circumcizii, desi in Statele Unite este un lucru obisnuit ca mohel-ul sa aiba pregatire medicala.
Sursa: www.csid.ro