Ciresele, fructele-vedeta ale sezonului cald care au superbeneficii asupra corpului! Iata de ce e bine sa le consumi!

Ciresele, fructele-vedeta ale sezonului cald care au superbeneficii asupra corpului! Iata de ce e bine sa le consumi!

Pe langa faptul ca sunt o gustare delicioasa, ciresele au numeroase efecte benefice asupra sanatatii, potrivit oamenilor de stiinta.

Te ajuta sa dormi mai bine

Ciresele sunt o sursa naturala de melatonina, un hormon care ajuta la reglarea ritmului circadian. In timp ce suplimentele de melatonina din comert au de obicei efecte secundare (dureri de cap, greata, vise ciudate si ameteala), ciresele sunt un ajutor natural. Sfatul specialistilor este sa mancam cirese cu o ora inainte de culcare.

Sunt bune pentru inima

Cercetatorii au descoperit ca oamenii care au atacuri de cord tind sa aiba niveluri joase de melatonina, ceea ce poate fi remediat prin consumul de cirese.

Un compus prezent in cirese- polifenolul- s-a dovedit a fi benefic in procesul de prevenire a formarii cheagurilor de sange. In plus, antocianinele prezente in cirese protejeaza vasele de sange de stresul oxidativ, ceea ce implica faptul ca ciresele pot ajuta la prevenirea aterosclerozei.

Sunt bune pentru creier

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Aceiasi compusi mentionati mai sus- melatonina, polifenolii si antocianinele – au efecte benefice asupra functiilor cerebrale.

Toate trei protejeaza celulele creierului de stresul oxidativ si pot juca un rol in prevenirea diferitelor forme de dementa.

Sunt un antiinflamator natural

Potrivit specialistilor, antocianinele reduc inflamatiile din corp la fel de bine precum medicamentele prescrise de doctor, cu mentiunea ca cele din cirese nu prezinta si efecte adverse.

Cresc performantele fizice

Consumul de cirese ajuta atletii sa scape de durerea post-antrenament care se resimte la nivelul muschilor. Efectul a fost demonstrat atat in ceea ce priveste alergatul pe distanta lunga, cat si in cazul antrenamentului de forta.

Previn atacurile de guta

Bolnavii de guta,  o forma complexa si foarte dureroasa de artrita, care au mancat cirese pentru numai doua zile, si-au redus riscul de a suferi de un atac de guta cu pana la 35%, spre deosebire de cei care nu au consumat aceste fructe.

Pot ajuta la prevenirea cancerului

Antocianinele din cirese au si un efect de diminuare a celulelor canceroase si de distrugere a acestora. Mai exact, rezultatele studiilor arata ca ciresele reduc ritmul de crestere a celulelor de cancer la colon.



Citește și:

Pete roșii pe picioare – cauze și management

Ce lipsuri a avut Mirabela Dauer în copilărie. De ce mama și tatăl său nu au participat mai des la spectacolele sale? "Mama mea a venit de două ori în viața mea, tata niciodată!"

Imaginile au devenit virale! Maria Băsescu, în tinerețe! Aparițiile i-au lăsat pe toți fără cuvinte FOTO

Nicola nu mai vrea să stea în casă cu copiii ei! Nici nepoții nu i-a mai văzut de câteva luni, iar acum s-a aflat de ce

Filmul crimei din Bacău, în cazul fetei de 18 ani ucise de un vecin în timp ce încerca să-și salveze frățiorii mai mici

Alina Sorescu, replică acidă pentru Alex Ciucu: „Fetele au plâns...”

Oana Ciocan, primele declarații despre relația cu Jador: "E foarte trist!" Care este, de fapt, adevăratul motivul pentru care s-au despărțit?

Un om amărât, nu merita să-l împuște pentru o căruță cu lemne" Românul împușcat în cap de polițiștii bulgari se zbate între viață și moarte