3 rețete de primăvară cu ștevie. Sănătoase și perfecte pentru post

Mancare de stevie de post
Mancare de stevie de post

Fruzele de ștevie au o mulțime de beneficii pentru organismul nostru și sunt perfecte în alimentația din timpul postului. Descoperă 3 rețete cu ștevie ideale peantru această perioadă din an!

Ștevia este o plantă care crește spontan, se dezvoltă în aproape orice condiții și are o mulțime de beneficii pentru sănătatea organismului nostru. Frunzele de ștevie au un conținut bogat în vitamine și minerale, printre care vitamina C, vitamina A, vitamina E, vitamina K, potasiu, magneziu, calciu și zinc. Bogată în fibre, aceasta reprezintă una dintre cele mai importante alimente, în special pentru persoanele care țin post.

Citeste si: Leguminoasele bogate în proteine, ideale pentru mesele din post

Mancare de stevie de post
Mancare de stevie de post[Sursa foto: Stirile KANAL D]

Ce beneficii are ștevia

Tratează afecțiunile pielii

Folosită de secole, frunzele de ștevie ajută la tratarea leziunilor pielii și la prevenirea infecțiilor. Conținutul său bogat în vitamina C și vitamina A vor ajuta la grăbirea vindecării și cicatrizarea rănilor.

Întărește sistemul imunitar

Fiind o bogată sursă de antioxidanți, ștevia reprezintă un aliment ideal pentru prevenirea bolilor. De asemenea, aceasta are un conținut ridicat de vitamina C, un puternic antiinflamator și antibacterian natural. Pentru a păstra cât mai mult posibil aceste proprietăți, medicii recomandă consumul de ștevia crudă, în salată.

Detoxifiant natural

Ștevia ajută la curățarea colonului și la detoxifierea naturală a organismului tău. Are în compoziția sa surse importante de magneziu și potasiu, care ajută la reglarea tranzitului intestinal.

Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: CITEȘTE: Cât timp se fierbe sucul de roșii. "Sucul de roșii are o valoare calorică extreme de redusă"

Retete stevie
Retete stevie[Sursa foto: Pexels]

Mâncare de ștevie cu orez

Ingrediente:

- 4 legături de ştevie
- 3 cepe nu prea mari
- 1 ardei gras
- 4-5 căţei de usturoi
- 100 ml de ulei
- 200 ml suc de roşii
- 3 linguri de orez
- 1 linguriţă de boia de ardei dulce
- sare şi piper după gust

Mod de preparare:

Pentru început, spală bine frunzele de ștevie cu apă rece și îndepărtează nervurile ațoase. Pune-le într-o oală cu apă clocotită preț de 2-3 minute, iar mai apoi scoate-le și clătește-le din nou cu apă rece.

Într-o cratiță încăpătoare adaugă toate legumele tăiate mărunt și călește-le timp de 4 minute în uleiul încins. Ulterior, pune sucul de roșii, frunzele de ștevie tocate nu foarte mărunt și orezul.

Închide focul, pune totul la cuptor pentru 30 de minute și mai apoi condimentează cu boia de ardei, sare și piper după gust.

Citeste si: DESCOPERĂ: Cât orez trebuie să pui, de fapt, la sarmale. Cantitatea ideală

Retete stevie
Retete stevie[Sursa foto: Pexels]

Rețetă de ștevie cu ou

Ingrediente:

- 1 kg ștevie
- 1 legătură ceapă verde
- 1 ardei gras roșu
- 100 ml suc de roșii
- 4 linguri ulei de măsline
- 4 ouă
- sare, piper

și pătrunjel verde

Citește și: Ce decizie au luat Culiță Sterp și Daniela Iliescu după ce s-au cununat! Artistul a făcut marele anunț: „În curând...”- kanald.ro

Citește și: De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale- stirilekanald.ro

Mod de preparare:

Se spală frunzele de ștevie cu apă rece și se îndepărtează nervurile. Adaugă, mai apoi, ștevia în apă clocotită preț de 3 minute. Frunzele se scot și se lasă la scurs până când se răcesc.

Ceapa verde tocată mărunt se călește în ulei, iar în aceeași cratiță se adaugă și ardeiul tocat mărunt. Se lasă totul la foc mic timp de aproximativ 5 minute. Pune sucul de roșii, 200 ml apă, amestecă până la omogenizare și adaugă mai apoi ștevia. Lasă totul pe foc 3 minute, iar mai apoi oprește-l.

Pentru ouă trebuie să pui apa la fiert într-o oală separată. Când începe să fiarbă, adaugă o lingură de oțet și mai apoi pune oul spart din prealabil. Lasă-l pe foc 3 minute pentru un gălbenuș  moale și 6-7 minute pentru un gălbenuș închegat.

Ciorbă de ștevie traditională

Ingrediente:

- 3 legături ștevie
- 2 cepe
- 3 cartofi
- 1 morcov
- 1 ardei gras
- fidea sau tăiței
- 2 linguri ulei
- 1 linguriță pastă de tomate
- 2 l borș
- jumătate l apă
- pătrunjel verde

Mod de preparare:

Frunzele de ștevie de spală sub apă rece și se îndepărtează nervurile ațoase. Se lasă la scurs timp de aproximativ 10 minute.

Între timp, spală și taie celălalte legume cubulețe, iar mai apoi călește-le cu puțin ulei într-o tigaie. Adaugă puțină apă doar cât să acopere legumele și se fierb înăbușit timp de 10 minute. Separat se dă în clocot borșul, iar când acesta fierbe se adaugă în oala de ciorbă peste legume.

Se adaugă linguriță de bulion, fideaua sau tăițeii și se lasă să fiarbă trei minute, apoi se potrivește gustul de sare și se pun frunzele de ștevie. După încă trei minute, se adaugă verdeață proaspătă tocată mărunt și se oprește focul.



Citește și:

Fructe care te ajută să slăbești + fructe care îngrașă!

Cât timp se fierbe arpacașul. Cum prepari cea mai bună colivă

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Cine este și câți ani are Gizem Sevim, care joacă rolul Leyla, în serialul Inimă rebelă! Iată la ce schimbare uluitoare de look a recurs carismatica actriță după încheierea filmărilor

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină


Cookies