3 rețete de primăvară cu ștevie. Sănătoase și perfecte pentru post

Mancare de stevie de post
Mancare de stevie de post

Fruzele de ștevie au o mulțime de beneficii pentru organismul nostru și sunt perfecte în alimentația din timpul postului. Descoperă 3 rețete cu ștevie ideale peantru această perioadă din an!

Ștevia este o plantă care crește spontan, se dezvoltă în aproape orice condiții și are o mulțime de beneficii pentru sănătatea organismului nostru. Frunzele de ștevie au un conținut bogat în vitamine și minerale, printre care vitamina C, vitamina A, vitamina E, vitamina K, potasiu, magneziu, calciu și zinc. Bogată în fibre, aceasta reprezintă una dintre cele mai importante alimente, în special pentru persoanele care țin post.

Citeste si: Leguminoasele bogate în proteine, ideale pentru mesele din post

Mancare de stevie de post
Mancare de stevie de post[Sursa foto: Stirile KANAL D]

Ce beneficii are ștevia

Tratează afecțiunile pielii

Folosită de secole, frunzele de ștevie ajută la tratarea leziunilor pielii și la prevenirea infecțiilor. Conținutul său bogat în vitamina C și vitamina A vor ajuta la grăbirea vindecării și cicatrizarea rănilor.

Întărește sistemul imunitar

Fiind o bogată sursă de antioxidanți, ștevia reprezintă un aliment ideal pentru prevenirea bolilor. De asemenea, aceasta are un conținut ridicat de vitamina C, un puternic antiinflamator și antibacterian natural. Pentru a păstra cât mai mult posibil aceste proprietăți, medicii recomandă consumul de ștevia crudă, în salată.

Detoxifiant natural

Ștevia ajută la curățarea colonului și la detoxifierea naturală a organismului tău. Are în compoziția sa surse importante de magneziu și potasiu, care ajută la reglarea tranzitului intestinal.

Citeste si: CITEȘTE: Cât timp se fierbe sucul de roșii. "Sucul de roșii are o valoare calorică extreme de redusă"

Retete stevie
Retete stevie[Sursa foto: Pexels]

Mâncare de ștevie cu orez

Ingrediente:

- 4 legături de ştevie
- 3 cepe nu prea mari
- 1 ardei gras
- 4-5 căţei de usturoi
- 100 ml de ulei
- 200 ml suc de roşii
- 3 linguri de orez
- 1 linguriţă de boia de ardei dulce
- sare şi piper după gust

Mod de preparare:

Pentru început, spală bine frunzele de ștevie cu apă rece și îndepărtează nervurile ațoase. Pune-le într-o oală cu apă clocotită preț de 2-3 minute, iar mai apoi scoate-le și clătește-le din nou cu apă rece.

Într-o cratiță încăpătoare adaugă toate legumele tăiate mărunt și călește-le timp de 4 minute în uleiul încins. Ulterior, pune sucul de roșii, frunzele de ștevie tocate nu foarte mărunt și orezul.

Închide focul, pune totul la cuptor pentru 30 de minute și mai apoi condimentează cu boia de ardei, sare și piper după gust.

Citeste si: DESCOPERĂ: Cât orez trebuie să pui, de fapt, la sarmale. Cantitatea ideală

Retete stevie
Retete stevie[Sursa foto: Pexels]

Rețetă de ștevie cu ou

Ingrediente:

- 1 kg ștevie
- 1 legătură ceapă verde
- 1 ardei gras roșu
- 100 ml suc de roșii
- 4 linguri ulei de măsline
- 4 ouă
- sare, piper și pătrunjel verde

Citește și: Rezumat episodul 52 „Fata de la fereastră”, difuzat în 17 decembrie la Kanal D: Un nou conflict apare între Cana și Alp după ce acesta află că soția lui a păstrat copilul lui Sedat, iar Nalan se hotărăște să divorțeze- kanald.ro

Citește și: VIDEO Dezastru pe autostradă! 13 persoane au murit și peste 150 au fost rănite- stirilekanald.ro

Mod de preparare:

Se spală frunzele de ștevie cu apă rece și se îndepărtează nervurile. Adaugă, mai apoi, ștevia în apă clocotită preț de 3 minute. Frunzele se scot și se lasă la scurs până când se răcesc.

Ceapa verde tocată mărunt se călește în ulei, iar în aceeași cratiță se adaugă și ardeiul tocat mărunt. Se lasă totul la foc mic timp de aproximativ 5 minute. Pune sucul de roșii, 200 ml apă, amestecă până la omogenizare și adaugă mai apoi ștevia. Lasă totul pe foc 3 minute, iar mai apoi oprește-l.

Pentru ouă trebuie să pui apa la fiert într-o oală separată. Când începe să fiarbă, adaugă o lingură de oțet și mai apoi pune oul spart din prealabil. Lasă-l pe foc 3 minute pentru un gălbenuș  moale și 6-7 minute pentru un gălbenuș închegat.

Ciorbă de ștevie traditională

Ingrediente:

- 3 legături ștevie
- 2 cepe
- 3 cartofi
- 1 morcov
- 1 ardei gras
- fidea sau tăiței
- 2 linguri ulei
- 1 linguriță pastă de tomate
- 2 l borș
- jumătate l apă
- pătrunjel verde

Mod de preparare:

Frunzele de ștevie de spală sub apă rece și se îndepărtează nervurile ațoase. Se lasă la scurs timp de aproximativ 10 minute.

Între timp, spală și taie celălalte legume cubulețe, iar mai apoi călește-le cu puțin ulei într-o tigaie. Adaugă puțină apă doar cât să acopere legumele și se fierb înăbușit timp de 10 minute. Separat se dă în clocot borșul, iar când acesta fierbe se adaugă în oala de ciorbă peste legume.

Se adaugă linguriță de bulion, fideaua sau tăițeii și se lasă să fiarbă trei minute, apoi se potrivește gustul de sare și se pun frunzele de ștevie. După încă trei minute, se adaugă verdeață proaspătă tocată mărunt și se oprește focul.



Citește și:

Tapioca: ce este și cum poate fi utilizată în bucătărie

Cât timp se fierbe arpacașul. Cum prepari cea mai bună colivă

Faci sport și nu slăbești? Iată ce se întâmplă!

Veștile de care românii se temeau! Legea tocmai a fost publicată în Monitorul Oficial. Taxele și impozitele vor exploda începând cu ianuarie 2026

Legatura dintre Alexandra Cuhuteac și Anișoara Dabija: "Nu am cuvinte. Să zică dușmanii ce or vrea, ai întrecut cele mai...". Toți cei care au văzut sunt pur și simplu uimiți 

Alina Sorescu, copleșită de emoții, în cadrul emisiunii „În Oglindă”. Cine a salvat-o după divorț: „Acum mă simt în acel punct”

Andreea Mantea, anunț surprinzător în legătură cu Marea Finală. Ce se întâmplă cu premiul: ,,Pentru prima dată în istoria “Casa iubirii”

Un microbuz cu români, implicat într-un accident mortal pe autostrada A4 din Germania


Video
Clipul zilei pe kfetele.ro
Cookies