Reducerea cantității de alimente pe care le consumăm în fiecare zi este o adevărată problemă, mai ales dacă este vorba despre o dietă în urma căreia ne dorim să avem rezultate vizibile. Am pregătit în rândurile de mai jos o listă cu cele mai sănătoase și benefice alimente care îți dau senzația de sațietate.
Nu de puține ori am auzit faptul că ceea ce mănânci influențează în proporție de aproape 90% modul în care te simți, asta pentru că de obicei alimentele pe care le consumăm ne afectează senzația de sațietate în moduri total diferite. Alimentele bogate în calorii, proteine și vitamine te ajută să mănânci mai puțin la următoarea masă din zi, iar acest lucru este foarte important în cazul în care respecți o dietă de slăbire.
Citeste si: CITEȘTE: Dietă cu supă de varză. Cum slăbești 5-6 kg în 7 zile
Alimentele sățioase sunt bogate în proteine, cele care modifică nivelul unor hormoni ai sațietății, printre care și grelina. De asemenea, și produsele bogate în fibre te vor ajuta să te simți sătul o perioadă lungă de timp, dat fiind faptul că pot încetini golirea stomacului și pot mări timpul alocat digestiei.
Alimente care îți dau senzația de sațietate
Ouăle
Printre cele mai sățioase alimente, dar cu puține calorii, se numără ouăle. Nutrienții se găsesc în gălbenuș, incluzând și antioxidanții precum luteină și zeaxantină, benefici sănătății ochiului. Ouăle au o cantitate semnificativă de proteine de calitate și pentru efectul de creștere a sațietății sunt recomandate a fi consumate fierte, mai ales la micul dejun.
Potrivit unui studiu, un mic dejun care include ouăle fierte a determinat un aport caloric mai redus pentru următoarele 36 de ore. De exemplu, un ou mare conţine aproximativ 6 grame de proteine, care include toţi cei 9 aminoacizi esențiali.Cartofii fierți
Cartofii fierți şi nedecojiţi reprezintă o importantă sursă de minerale şi vitamine, printre care vitamina C şi potasiu. Cartofii au un conţinut ridicat de carbohidraţi, fibre şi proteine și aproape deloc grăsimi.
Pe scara indicelui de sațietate, cartofii au înregistrat un scor de 7 ori mai ridicat decât cel al croissantelor.Citește și: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Citeste si: DESCOPERĂ: Dieta cu CARTOFI de 5 ZILE. Slăbește 4 kg în 5 zile
Ovăzul
Consumat de regulă la micul dejul, ovăzul poate fi o alegere excelentă, mai ales dacă ești la dietă și vrei să reduci cantitatea de alimente pe care le consumi zilnic. Fulgii de ovăz au un conținut scăzut de calorii şi sunt o importantă sursă de fibre, în mod special de fibre solubile beta-glucan. Ovăzul are un scor ridicat de saţietate, fiind clasat pe locul al treilea.
Conopida
Conopida este un înlocuitor foarte bun pentru aproape orice tip de aliment. O poți fierbe sau adăuga în diferite tipuri de salată pentru a-ți crește aportul de sațietate. Conopida reprezintă o sursă importantă de vitamine C, K și B. De asemenea, are capacitatea de a încetini digestia, iar din acest motiv te vei simți sătul pentru mai mult timp după un prânz în care ai mâncat supă cremă de conopidă, de exemplu.
Peștele
Caracteristic pentru proteinele de bună calitate și acizii graşi Omega–3, peștele oferă senzaţia de saţietate oamenilor care se confruntă cu problema kilogramelor în plus. Un studiu efectuat de cercetătorii americani arată faptul că proteinele din peşte pot avea un efect mai puternic asupra saţietăţii faţă de alte surse de proteine. Speciile grase precum somonul, păstravul, sardinele, tonul și macroul sunt mai bogate în nutrienți pe bază de grăsimi, inclusiv vitamina D.
Citeste si: CITEȘTE: Dieta de slăbit 10 kg în 7 zile. Cum topești rapid kilogramele în plus
Consumă alimente care își dau senzația de sațietate!
Iaurtul
Cu o cantitate ridicată de proteine, iaurtul se află pe lista alimentelor sănătoase care îți vor oferi senzația de sațietate. 170 de grame de iaurt grecesc, de exemplu, conține aproximativ 17 grame de proteine. Este o opțiune excelentă pentru micul dejun, dar este potrivit și pentru o gustare sănătoasă între mese.
Supa
Dacă îți prepari o supă cremă de spanac sau de roșii, fără să adaugi ulei, cu siguranță nu vei mai simți nevoia de a consuma altceva pentru următoarele ore din zi. Supele sunt în general alimente sărace în calorii și sunt frecvent recomandate în dietele de slăbit.
Nucile
Cu un conținut considerabil de nutrienți, nucile și migdalele constituie o sursă excelentă de energie. Consumul lor este foarte important, dat fiind faptul că totul stă în modul de mestecare. Potrivit unui studiu, pentru a avea un efect mai ridicat asupra reducerii senzaţiei de foame, nucile trebuie mestecate de 40 ori înainte de înghițire.
Popcornul
Într-o singură pungă de popcorn regăsim aproximativ 16 grame de fibre. Conform unor studii, popcornul este mult mai sățios decât alte gustări precum chipsurile sau ciocolata. Medicii recomanda consumul de popcorn făcut în casă, nu cel produs cu diverse variante de arome.