Vezi mai jos care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi când pui murături. Când se vântură murăturile și care este secretul murăturilor în saramură.
Orice persoană care a pregătit măcar o data murături știe cât de importantă este vânturarea. De acest process depinde reușita unor murături gustoase.
Chiar și cele mai experimentate gospodine au trecut, măcar o data, prin chinul de a se trezi că s-au stricat murăturile sau zeama s-a tulburat. Acest lucru se întâmplă din mai multe cauze, așa că trebuie să ții cont de toate.
Atunci când vine vorba despre murături la saramură, o tulburare ușoară este firească. Însă, dacă se observă o tulburare intensă, atunci poate fi despre acidul lactic care apare în urma fermentației.
În cazul în care nu s-au înmuiat murăturile și doar se observă o tulburare, murăturile pot fi consumate fără probleme. Asigură-te că le speli bine înainte de a le mânca.
Citește și: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Apa dură de la robinet este, de cele mai multe ori, responsabilă de tulburarea murăturilor și chiar de stricarea lor. În cazul în care știi că locuiești într-o zonă în care apa este dură, cel mai bine ar fi să o fierbi înainte de a o folosi.
De asemenea, poți folosi și apă plată pentru murături.
De ce fac murăturile floare
Sarea de masă la murături este una dintre cele mai mari greșeli, care pot duce la tulburarea murăturilor ori la floarea care poate apărea pe deasupra. Sarea este extrem de importantă, fie că este vorba despre murături la oțet sau murături care sunt lăsate la fermentat doar cu apă.
Așadar, cea mai bună sare pentru murături este sarea specială pentru murături, nu sarea de masă. Pentru că sarea de masă conține un aditiv pentru a preveni formarea bulgărilor, acel aditiv poate strica murăturile.Citeste si: Cum se fac gogonelele în oțet, rapid și ușor
O altă cauză a murăturilor tulburi este stricarea lor. Fie borcanele nu au fost bine închise, fie nu au fost folosite ingredientele necesare pentru a preveni stricarea lor sau nu au fost vânturare la timp, murăturile se pot strica.
Citeste si: NOTEAZĂ: Cum se pun murăturile la borcan. Cele mai bune murături ca la bunica acasă
În cazul în care observi la timp că borcanul nu este închis etanș, poți relua procesul și poți muta murăturile în alt borcan curat și sterilizat.
Când se vântură murăturile
La câteva zile după ce sunt puse murăturile în borcan, zeama acestora începe să se tulbure, semn că începe fermentația. În cazul în care este cald în casă ori în cămară, borcanele pot începe să elimine gazele.
Specialiștii recomandă deschiderea lor și închiderea. În cazul în care se observă că fac floare sau mucegai, murăturile au nevoie de o altă saramură care trebuie să o înlocuiasă pe cea veche. Murăturile se scot, se spală foarte bine cu apă rece pentru a elimina floarea și se pun înapoi în borcan, apoi se acoperă cu o saramură nouă.Dacă saramura începe să pară vâscoasă, atunci trebuie să deschizi borcanul, să scurgi zeama într-un castron și să o torni la loc. În acest mod, se oxigenează saramura. Pentru murăturile la butoi se poate folosi un furtun pe care trebuie să îl introduci în butoi și cu care trebuie să sufli.
Vânturarea de face în primele șapte zile după ce varza sau murăturile au fost așezate la butoi. După fiecare vânturare, se înfiletează din nou capacul și când trec cele 7 zile, se scoate furtunul, apoi nu se mai umblă la varză timp de câteva săptămâni (6-7).