Pașii pe care trebuie să îi urmezi în funcție de cât de moi sau tari, îți dorești să fie ouăle fierte. Cât timp fierbi ouăle
Cu siguranţă ai fost de multe ori în situația în care ţi-ai dorit să mănânci un ou moale şi l-ai fiert prea mult. Procedura de fierbere pentru ou poate fi uşor de îndeplinit şi tot ceea ce trebuie să faci este să urmăreşti câţiva paşi simpli. Așează oul într-o cratiţă şi adaugă apa astfel încât să îl depăşească cu 2 – 3 cm.
Câte minute fierbi un ou în funcţie de cum îţi doreşti să îl consumi
Citeste si: Când e bine să vopsești ouăle de Paște. De ce se vopsesc ouăle de Paște?
4 minute: gălbenuşul este lichid și albușul moale
5 minute: ou fiert moale, cu centrul ușor curgător
6 minute: un gălbenuș moale, cu o textură asemănătoare cremei
7 minute: un gălbenuş cremos, iar albuşul de ou este tare
8 minute: un gălbenuș mai ușor
9- 10 minute: ou fiert tare – perfect pentru sandvișuri cu ouă, diverse salate cu ouă sau cele mai bune variante de ouă fierte pentru Paște
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
După fierbere, adaugă oul în apă rece.
Modifică timpul de fierbere în funcţie de cât de intens doreşti să fie fiert oul. De asemenea, în funcţie de textura oului, te poţi gândi la preparatele pe care vrei să le găteşti.Sfaturi utile pentru fierberea oului
- Pentru a-l decoji uşor, adăugă în apa în care fierbe puţină sare sau oţet
- Reglează mereu focul atunci când temperatura începe să crească
- Nu depăşi 9 – 10 minute pentru fierberea unui ou tare, pentru că rişti să capete o culoare verzuie şi gustul o să fie schimbat total
- Toarnă apa rece peste oul fiert şi lasă-l să se răcească bine
- Apa rece după fierbere te ajută să îl decojeşti mai uşor
Citeste si: La ce temperatură se coace pizza
Citeste si: Câte calorii are un ou fiert și câte ouă poți mânca pe zi
Beneficii ale oului
Oul are rol esenţial în menţinerea sănătății, pentru că este bogat în vitamina A, B5, B6, B12, D, E, K, acid folic, seleniu, fosfor, calciu şi zinc.
Cât timp fierbi corect un ou
“Oul este cu siguranță alimentul vedetă al unui mic dejun sănătos. Unde mai pui că oul este o esență de nutrienți- are proteine etalon, de cea mai înaltă calitate, minerale și vitamine, grăsimi esențiale- totul cu numai 80 de calorii. Dacă ar avea și un strop de fibre, am putea considera oul un aliment complet!
Întrebarea care rămâne este: cum să preparăm corect un ou? Fiert sau prăjit? Ochi sau omletă?
Răspunsul are variante multiple, în funcție de obiectivele pe care le aveți.
dacă sunteți la cură de slăbire și vă doriți ca oul să fie greu de digerat și să țină mult de foame, atunci oul fiert tare este alegerea corectă; puterea sațiogenă pentru ou este mai mare decât pentru carne sau pește, nimic nu se satură mai bine ca oul fiert!
dacă vreți ca oul să fie ușor de digerat și de asimilat atunci trebuie să fie fiert moale, cu albușul complet coagulat și gălbenușul cleios; în gălbenuș avem o cantitate mică de proteine care se coagulează și se întăresc la tratament termic prelungit.
dacă vă face plăcere să înmuiați pâine în galbenus de ou și vă doriți și o felie de bacon bine rumenit, atunci oul ochi va fi preferatul vostru; puțini sunt cei care știu că uleiul nu poate pătrunde printre moleculele de proteine, deci nici carnea nici albușul de ou nu pot absorbi ulei- oul ochi nu are multe calorii dacă îl scurgem bine de ulei după prăjire!
dacă sunteți la dietă proteică sau Keto, dacă aveți nevoie de un preparat sățios și hrănitor, în cazul copiilor slăbănogi și a persoanelor cu activitate fizică intensă, se recomandă omleta. Simplă sau cu adaos de cașcaval, șuncă și legume, omleta are o valoare calorică ridicată.
Chiar dacă nu este uleioasă, omleta poate ascunde multă grăsime. Atunci când gălbenușul se sparge și vine în contact cu uleiul, se produce o emulsionare cu încorporarea grăsimii; lecitina din galbenuș “înghite” ulei precum maioneza. Atenție câtă grăsime puneți în tigaie atunci când faceți omletă- fiecare lingură de ulei are 100 de calorii, iar oul doar 80!
Se spune că e sănătos să consumi un ou crud din când în când. Greșit, este doar un mit! Albușul crud nu poate fi digerat de oameni, nu avem enzimele necesare. În caz de intoxicație alimentară sau otrăvire, ca măsură de prim ajutor se folosește albuș crud; el crează o peliculă pe mucoasa stomacului și a intestinului, care blochează absorția substanțelor toxice. Concluzia? Doar gălbenușul poate fi mâncat crud, albușul niciodată.” a precizat Mihaela Bilic pe contul de Facebook.