Urzicile trebuie fierte într-un anumit mod, ca să-și păstreze proprietățile benefice. Noi vă dezvăluim toate trucurile, pentru a prepara cea mai gustoasă mâncare de urzici.
Urzicile sunt dificil de curățat, dar sunt pline de vitamine și minerale. Sunt ideale în special pentru persoanele anemice, așa că nu vă feriți să le consumați.
Trucuri ca să fierbeți rapid urzicile
Citeste si: Cum se prepară ceaiul de urzici
Cât timp se fierb urzicile
Citeste si: NOTEAZĂ: Cât timp se fierb cartofii pentru piure
Știm cu toții că urzicile nu sunt chiar cele mai prietenoase plante, cel puțin nu la prima vedere. Au frunzele pline de țepi mici și ascuțiți, care, atunci când intră în contact cu pielea, dau o senzație de usturime îngrozitoare.
Acidul formic și histaminele sunt substanțele care fac pielea să usture, iar acetilcolina dă senzația de arsură.
Cu toate acestea, urzicile sunt extrem de benefice pentru organism, dacă știm cum să le fierbem și cum să le preparăm corect.
Astfel, un prim pas este acela de a curăța urzicile. Acestea se pun la fiert fără cozi, pentru că sunt prea groase, și fără impurități, așa că spălați-le cu atenție. Urzicile trebuie opărite, pentru cel mult două minute, iar apoi trebuie băgate în apă cu gheață, ca să nu-și piardă culoarea.
Aveți grijă să nu aruncați niciodată apa în care se fierb urzicile, pentru că veți avea nevoie de ea, atunci când veți prepara mâncarea.
Citește și: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Lăsați urzicile să se scurgă, după ce le scoateți din apa cu gheață. După aceea, fie le mâncați așa, în diferite salate, fie le amestecați cu usturoi zdrobit sau le transformați într-o delicioasă mâncare.
Dacă vreți să le mâncați doar cu usturoi, căliți-l înainte în puțin unt, pentru un gust mai intens.
Ce spun nutriționiștii despre consumul de urzici
Citeste si: Cu ce se mănâncă urzicile. Pregătește cea mai gustoasă mâncare de urzici cu ou
”100 g mâncare de urzici înseamnă o friptură. Americanii laudă spanacul drept aliment antianemie, pentru că nu au aflat ce valoroase sunt urzicile. Și nu doar pentru conținutul de fier, ci mai ales pentru proteine.
Se spune că putem alunga toate bolile cu 3 porții de urzici, deci profitați!! Se știe despre urzici că sunt antianemice, imuno-stimulante, alcalinizante (au mult potasiu), anti-inflamatorii și cu acțiune diuretică”, a scris medicul nutriționist Mihaela Bilic pe contul ei de Instagram.
Cum se prepară mâncarea de urzici
Citeste si: CITEȘTE: Cât timp se fierb ouăle de prepeliță
Citeste si: DESCOPERĂ: Cum să faci un ou prăjit perfect
Dacă vreți să faceți mâncare de urzici, vă veți folosi de apa în care ați fiert plantele. Nu puneți niciodată făină în mâncare! Veți obține consistența dorită și fără acest ingredient.
De asemenea, fiți atente atunci când cumpărați sau când culegeți urzicile, să nu fie bătrâne. Puteți să vă dați seama de acest aspect, dacă vă uitați pe dosul frunzei. Acesta nu trebuie să fie roșu, ci verde.
Ingrediente- mâncare de urzici
- un kilogram de urzici
- sare
- 200 grame de mălai
- ulei
- o ceapă
- câțiva căței de usturoi
Mod de preparare- mâncare de urzici
Spălați urzicile în câteva ape. Purtați mănuși, ca să nu vă usture mâinile. Puneți apă la fiert cu sare și când aceasta clocotește, puneți urzicile. Le scoateți repede, după ce le opăriți, le treceți printr-un jet de apă rece, iar apoi le puneți la fiert în mai puțină apă.
Lăsați-le să fiarbă aproximativ 15 minute, iar apoi le scoateți și le lăsați să se răcească. Nu aruncați apa în care au fiert!
Când urzicile s-au răcit, le tocați cât mai mărunt și apoi le amestecați bine cu puțin mălai. Curățați ceapa și usturoiul, le tocați mărunt și le căliți în ulei. După aceea, adăugați peste ceapă urzicile și două căni de apă, din cea în care au fiert. Lăsați pe foc mic, pentru aproximativ 10 minute, iar apoi puneți și restul de mălai și amestecați bine, în permanență, pentru că altfel urzicile se vor lipi de oală. Potriviți și de sare.
După încă 10 minute, mâncarea de urzici va fi gata. Trebuie să obțineți un preparat mai gros. Mâncarea se servește cu ouă ochiuri, ca și spanacul, sau cu mămăligă fierbinte.