Cât timp se fierbe arpacașul. Cum prepari cea mai bună colivă

coliva
Cât timp se fierbe arpacașul. Cum prepari cea mai bună colivă

Află cât timp trebuie fiert arpacașul, alimentul bogat în fibre, magneziu, fosfor, proteine și carbohidrați

Arpacașul este un aliment care se obține prin decorticarea boabelor de grâu, ovăz sau orz.
Dintre toate, cel mai comercializat este cel din grâu, fiind bogat în fibre, magneziu, fosfor, cupru, seleniu, proteine și carbohidrați.

Ce este arpacașul

Cea mai buna coliva

Beneficiile consumului de arpacaș sunt multiple, dintre are cele mai importante sunt:
- menține sănătatea tractului digestiv și elimină toxinele;
- întărește sistemul imunitar;
- previne oboseala și anemia;
- reglează nivelul colesterolului;
- protejează ritmul cardiac;
- previne osteoporoza;
- reduce efectele
artritei.

Cât timp se fierbe arpacașul

Citeste si: CITEȘTE: Câte calorii ai voie să mănânci pe zi

Citește și: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Arpacașul se spală și se pune la fiert într-o oală voluminoasă. Cantitatea de apă trebuie să fie de trei ori și jumătate mai mare decât cantitatea de arpacaș.


Când începe să fiarbă, se adaugă sare și se îndepărtează spuma care se formează la suprafață.
Se dă focul la minim și se acoperă oala cu un capac. Se lasă arpacașul să fiarbă, până când bobul se crapă.
Pentru ca acesta să nu se lipească de fundul oalei, se amestecă din când în când, cu o lingură de lemn.
Timpul de fierbere trebuie să fie de aproximativ 40-50 de minute.
La sfârșit, se lasă arpacașul la răcit peste noapte.
Din arpacaș se pot prepara foarte multe feluri de mâncare, în special pentru perioadele de post: supe, ciorbe, chiftele, salate, tocănițe sau tarte.
De asemenea, din arpacaș se prepară un fel de mâncare asemănător cu pilaful, care se numește cașă.

Citeste si: CITEȘTE: Câte calorii are MĂMĂLIGA

cat timp se fierbe arpacasul

Citeste si: //DESCOPERĂ// Cât timp se fierbe grâul pentru colivă

Citește și: Zi decisivă pentru Claudia Pătrăşcanu. Judecătorii au luat o decizie după ce fosta soacră a acuzat-o că ar fi pus microfoane în ghiozdanele copiilor- kanald.ro

Citește și: De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale- stirilekanald.ro

Coliva se obține din arpacaș

Ce nu se știe este faptul că din bobul de arpacaș se poate prepara un ceai care tratează eczemele, coșurile, negii și alunițele.
Dar cel mai apreciat preparat din arpacaș este coliva.

 
„Ce este coliva? O fiertură de grâu decorticat (adică de arpacaș), care se îndulcește cu zahăr sau miere și se parfumează după gust cu miez de nucă, coajă de lămâie, stafide și rom.

Arpacașul de grâu se poate folosi ca și orezul, se umflă la fiert de 3-5 ori și din el, pe lângă colivă, se poate prepara un fel de pilaf, care mănâncă ca atare sau joacă rol de garnitură pentru carne. Coliva este departe de a fi un desert dietetic, arpacașul are, ca restul cerealelor, 75% amidon/glucide, iar cantitatea de zahăr din colivă este de 500g pentru 1 kg de arpacaș fiert (altfel nu se "leagă") La asta se adaugă miezul de nucă, deci în final coliva ajunge să "cântărească" caloric cât un tort- noroc că nu o mâncăm prea des.

Când eram copil așteptam cu nerăbdare ritualul de preparare al colivei: bunica o fierbea cu o zi înainte de a merge la biserică, iar în dimineața cu pricina se trezea devreme ca să o așeze pe platou și să o decoreze cu zahăr pudră și bomboane colorate. Când se întorcea de la slujbă platoul era aproape gol iar zahărul se transforma într-o crustă translucidă. Mereu o rugam să nu dea toată coliva de pomană, că tare mult ne plăcea și nouă!
Coliva e un simbol, nicidecum un desert cu tabel nutrițional și ingrediente sănătoase. În copilăria trăită la țară am învățat să prețuiesc și să respect coliva. E un preparat care trebuie mâncat cu evlavie și smerenie, pentru aducerea aminte a celor ce nu mai sunt printre noi. Iar gustul ei de grâu și nucă ne conectează cu forța vitală a pământului, cu miracolul vieții, cu misterul morții și cu energia Universului”, a scris Mihaela Bilic pe contul ei de Facebook.

Citeste si: Rețetă de plăcintă cu brânză dulce ca la mama acasă. Cum prepari plăcinta cu brânză dulce de vaci și stafide



Citește și:

Varice, tratament și prevenție

Cât timp se fierbe un CARTOF. Cea mai iubita legumă

Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață

Băieții Adrianei Bahmuțeanu ar fi fost luați de Protecția Copilului, la o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană. Eduard și Maximus, scoși din casa tatălui lor în urmă cu câteva ore?

EXCLUSIV! Cum va arăta ediția aniversară UNTOLD 2025? Edy Chereji: „Va fi fără îndoială cea mai impresionantă de până acum”. Cât costă biletele?

Mesajul postat de Adriana Bahmuțeanu, cu doar o zi înainte de moartea lui Silviu Prigoană: „Dacă ceva îți face rău...”

Teodora, acuzații dure la adresa lui Criss! „Erai numai cu Robi!” Iată cum a reacționat concurenta și ce replici acide a lansat către rivala sa

"Nu vorbește, nu știu dacă aude sau vede" Viața lui Răducu s-a schimbat radical, după ce a fost implicat într-un accident. Tânărul de 18 ani a fost lovit în plin de o mașină


Cookies